Jedničkou draftu je Matthews, tři Finové v elitní pětce. První kolo bez Čechů

Foto: thestar.com

25. června 2016, 7:14

Václav Jáchim

(AKTUALIZOVÁNO) Žádné překvapení, start letošního draftu NHL dopadl přesně, jak se očekávalo. Jedničkou a nástupcem loňského lídra Connora McDavida se stal americký talent Auston Matthews (na snímku), jehož si zamluvilo Toronto. Jako druhý vstoupil na pódium haly First Niagara Center v Buffalu finský dravec Patrik Laine, už na podzim by mohl okusit NHL v barvách Winnipegu. Změnou oproti odhadům je jen bronzový stupínek - nevstoupil na něj Jesse Puljujärvi, nýbrž kanadský útočník Pierre-Luc Dubois.

Generálním manažerem Columbusu je Fin Jarmo Kekalainen, ovšem na Puljujärviho neukázal. Na medailových stupních tím pádem nechybí zástupce Kanady, což jinak po dlouhých letech hrozilo. V elitní pětici se prosadili tři finští talenti, vynikající rok tamního hokeje podpořil obránce Olli Juolevi, jehož získal Montreal. Puljujärvi krátce před ním zamířil do Edmontonu.

Králem letošního draftu je Auston Matthews, v Torontu věří, že časem bude pilířem nově se rodícího silného týmu. Americký útočník strávil minulý ročník ve švýcarském Curychu, kde se připravoval na vstup do NHL pod dohledem kouče Marca Crawforda. Matthews také zářil na MS dvacítek i dospělých, v obou případech předvedl výtečné výkony ve čtvrtfinále proti českým výběrům a měl značný podíl na jejich vyřazení.

První kolo draftu bylo i letos velkým divadlem, největší hvězda má jméno Matthews. Vynikající útočník, jehož zdobí komplexní předpoklady, je sedmým Američanem, který ovládl draft NHL. Naposledy to v roce 2007 dokázal Patrick Kane. "Bylo to velmi emotivní. Když zaznělo moje jméno, máma se rozbrečela. Rodiče obětovali mé kariéře všechno. Zvláštní zážitek," řekl Matthews. Netajil radost - i z toho, že bude působit v Torontu. "Je to mekka hokeje, každý tím žije. Stát se členem takové organizace, to je splněný sen," doplnil.

Po loňských úspěších Pavla Zachy a Jakuba Zbořila tentokrát proběhlo první kolo bez české účasti, kluby NHL si v hale Firts Niagara Center v Buffalu vybrali čtyři Finy, Švéda Nylandera, Rusy Sergačjeva s Rubcovem - jinak jen hokejisty ze zámoří. Za zmínku stojí především rekordních dvanáct Američanů, do nejlepší desítky se vedle Matthewse prosadili ještě Matthew Tkachuk a Clayton Keller. Ambice na první příčku si dělal také finský útočník Patrik laine, ovšem Toronto prý mělo už dlouho jasno. "Matthews je skvělý hráč s úžasným tahem na bránu. Bude pro nás ohromnou posilou, vyroste v centra, který bude dominovat NHL," řekl kouč Mike Babcock.

Po elitní třicítce přijdou na řadu další výběry dnes. Kol bude celkově sedm a pozic 211. Sobotní program startuje od 10 hodin místního času (u nás je o šest hodin víc), prosadit by se měli i nejlepší čeští junioři. Podle předběžných odhadů mají největší šance obránci Libor Hájek s Filipem Hronkem, brzy se podle všeho dočkají Šimon Stránský s Vojtěchem Budíkem. Uvidíme, jak dopadnou i někteří věkově starší hokejisté, skauti týmů NHL během sezony sledovali například libereckého Dominika Lakatoše. Loni bylo draftováno celkem jedenáct českých hokejistů, kolik jich uspěje letos?

Pořadí prvního kola vstupního draftu NHL 2015:

 1. Auston Matthews     Toronto     USA     útočník  Curych (SUI)
2. Patrik Laine Winnipeg Finsko útočník Tappara (FIN)
3. Pierre-Luc Dubois Columbus Kanada útočník Cape Breton (QMJHL)
4. Jesse Puljujärvi Edmonton Finsko útočník Oulu (FIN)
5. Olli Juolevi Vancouver Finsko obránce London (OHL)
6. Matthew Tkachuk Calgary USA útočník London (OHL)
7. Clayton Keller Arizona USA útočník USA 18
8. Alexander Nylander Buffalo Švédsko útočník Mississauga (SWE)
9. Michail Sergačjev Montreal Rusko obránce Windsor (OHL)
10. Tyler Jost Colorado Kanada útočník Penticton (BCHL)
11. Logan Brown Ottawa USA útočník Windsor (OHL)
12. Michael McLeod New Jersey Kanada útočník Mississauga (OHL)
13. Jake Bean Carolina Kanada obránce Calgary (WHL)
14. Charlie McAvoy Boston USA obránce Boston Univ. (HE)
15. Luke Kunin Minnesota USA útočník U. Wisconsin (B10)
16. Jakob Chychrun Arizona Kanada obránce Sarnia (OHL)
17. Dante Fabbro Nashville Kanada obránce Penticton (BCHL)
18. Logan Stanley Winnipeg Kanada obránce Windsor (OHL)
19. Kieffer Bellofs NY Islanders USA útočník USA 18
20. Dennis Cholowski Detroit Kanada obránce Chilliwack (BCHL)
21. Julien Gauthier Carolina Kanada útočník Val-d´Or (QMJHL)
22. German Rubcov Philadelphia Rusko útočník Rusko 18
23. Henrik Borgström Florida Finsko útočník IFK Helsinky (FIN)
24. Max Jones Anaheim USA útočník London (OHL)
25. Riley Tufte Dallas USA útočník Fargo (USHL)
26. Tege Thompson St. Louis USA útočník UConn (HE)
27. Brett Howden Tampa Bay Kanada útočník Moose Jaw (WHL)
28. Lucas Johansen Washington Kanada obránce Kelowna (WHL)
29. Trent Frederic Boston USA útočník USA 18
30. Sam Steel Anaheim Kanada útočník Regina (WHL)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz