Jedničkou draftu Dahlin. Zadinu ze 6. příčky získal Detroit, Kauta má Colorado

23. června 2018, 2:32

Václav Jáchim

Jedničkou letošního draftu NHL se podle očekávání stal Rasmus Dahlin, švédského obránce si zamluvilo Buffalo. Největší český favorit Filip Zadina (na snímku) přišel na řadu jako číslo šest, talentovaného střelce získal Detroit. V prestižním prvním kole uspěl také Martin Kaut, útočníka Pardubic jako 16. v pořadí ulovilo Colorado. Druhé až sedmé kolo je v Dallasu na programu dnes od 17 hodin SEČ.

Dahlin je druhým evropským obráncem, který se může pochlubit primátem krále draftu. Podobný kousek se před ním povedl jen v roce 1992 Romanu Hamrlíkovi. Talentovaný Švéd byl v odhadech nejvýš celou sezonu, Dahlin nyní navázal na krajana Matse Sundina a naplnil očekávání nejlepšího juniora, jenž v aktuálním ročníku míří do NHL. Mladý Švéd v prestižní pozici vystřídal loňského šampióna Švýcara Hischiera.

Druhá příčka výběru patří Andreji Svěčnikovovi, ruského ofenzivního žolíka brala Carolina. Na třetím místě už se odhady různily. Právo volby měl Montreal, jehož zástupci naznačovali, že je na pozici centra zajímá Fin Jesperi Kotkaniemi. A nakonec plány naplnili. Český favorit Filip Zadina přišel na řadu jako celkově šestý, na elitního střelce juniorky Halifaxu ukázal Detroit.

Pardubický odchovanec dosáhl stejného umístění jako naposledy Pavel Zacha (v roce 2015 ho draftovalo New Jersey), šestý byl také v roce 2003 Milan Michálek. Úvahy o případné trojce či čtyřce výběru nedopadly, nicméně pro Zadinu jde i tak o velký osobní úspěch. Kádr Red Wings prochází generační obměnou, Zadina by mohl dostat příležitost v NHL už na podzim, byť v Detroitu s talenty nikdy příliš nespěchali a pro slavnou ligu si je nejprve patřičně připravili.

"Mohla by to být pro mě výhoda," řekl Zadina o chystaných změnách v sestavě Detroitu. "Ale uvidíme, teď jsem hlavně šťastný za draft. Je to úžasné." Původně se čekalo, jestli třeba ze třetího místa nezamíří do Montrealu. "Nikdy nevíte, co se stane. Neřeším pořadí, mám obrovskou radost, že patřím Detroitu. Teď budu chtít dokázat, že se vedení týmu rozhodlo správně," doplnil český talent.

V prestižním prvním kole draftu uspěl také Martin Kaut. Pardubický útočník měl vynikající druhou polovinu sezony, jeho další budoucnost je spojena s Coloradem. Generální manažer Joe Sakic ukázal na Kauta ze 16. pozice. Účastník posledního MS dvacetiletých se u Avalanche sejde s brankářem Pavlem Francouzem, jemuž během draftu vzrostla konkurence. Colorado totiž výměnou získalo německého brankáře Philippa Grubauera, z Washingtonu navíc k Lavinám míří také zkušený obránce Brooks Orpik.

Martin Kaut si oproti původním odhadům polepšil. První kolo mu mnozí experti přisuzovali, nicméně 16. pozice je pro komplexního odchovance hokeje ve Žďáru nad Sázavou podobným úspěchem jako před rokem podobná meta v případě Filipa Chytila. Kaut nedávno prodělal v pražském IKEMu drobnou operaci srdce, kluby NHL posléze dostaly k dispozici lékařskou zprávu a tahle skutečnost se v draftu nijak neprojevila. Kaut nyní v draftu napodobil Václava Nedorosta, jehož Colorado získalo ze 14. příčky v roce 2000. Zástupci Avalanche ukázali na zástupce českého hokeje i loni, ve čtvrtém kole si vybrali českobudějovického brankáře Petra Kváču.

Elitní pozice prvního kola obsadili Evropané, největší zastoupení hráčů z našeho kontinentu měli mezi elitní jednatřicítkou Švédové. Kluby NHL braly Dahlina, Boqvista, Lundeströma, Johansona, Lundkvista a Sandina. Vedle českých talentů Zadiny s Kautem se prosadila také dvojice finských hokejistů Kotkaniemi – Kupari, uspěl i Němec Bokk, jenž se hokejově zdokonaloval ve švédském Växjö. Z Rusů přišli na řadu Svečnikov, Kravcov, Děnisenko a Alexejev– první dva zmínění v elitní desítce, což se ruským hokejistům povedlo naposledy v roce 2004, kdy do draftu mířili Alexander Ovečkin a Jevgenij Malkin.

Zajímavostí je, že v prvním kole neuspěl žádný brankář. Kanadský útočník Joseph Veleno, jemuž se před časem přisuzovala možná pozice jedničky, šel až z 30. příčky do Detroitu. Další uchazeči o místa v organizacích NHL si musejí počkat na pokračování draftu, sobotní program druhého až sedmého kola začíná v Dallasu dnes od 17:00 SEČ.

Pořadí prvního kola vstupního draftu NHL 2018:

 1. Rasmus Dahlin      Buffalo      Švédsko  obránce  Frölunda
2. Andrej Svěčnikov Carolina Rusko útočník Barrie
3. Jesperi Kotkaniemi Montreal Finsko útočník Pori
4. Brady Tkachuk Ottawa USA útočník Boston Un.
5. Barrett Hayton Arizona Kanada útočník SS Marie
6. Filip Zadina Detroit Česko útočník Halifax
7. Quintin Hughes Vancouver USA obránce Michigan
8. Adam Boqvist Chicago Švédsko obránce Brynäs
9. Vitalij Kravcov NY Rangers Rusko útočník Čeljabinsk
10. Evan Bouchard Edmonton Kanada obránce London
11. Oliver Wahlstrom NY Islanders USA útočník USA 18
12. Noah Dobson NY Islanders Kanada obránce A-Bathurst
13. Ty Dellandera Dallas Kanada útočník Flint
14. Joel Farabee Philadelphia USA útočník USA 18
15. Grigorij Děnisenko Florida Rusko útočník Jaroslavl
16. Martin Kaut Colorado Česko útočník Pardubice
17. Ty Smith New Jersey Kanada obránce Spokane
18. Liam Foudy Columbus Kanada útočník London
19. Jay O´Brien Philadelphia USA útočník Thayer Ac.
20. Rasmus Kupari Los Angeles Finsko útočník Oulu
21. Ryan Merkley San Jose Kanada obránce Guelph
22. K´Andre Miller NY Rangers USA obránce USA 18
23. Isac Lundeström Anaheim Švédsko útočník Lulea
24. Filip Johansson Minnesota Švédsko obránce Leksand
25. Dominik Bokk St. Louis Německo útočník Växjö
26. Jacob Bernard-Docker Ottawa Kanada obránce Otokoks
27. Nicolas Beaudin Chicago Kanada obránce Drummondville
28. Nils Lundkvist NY Rangers Švédsko obránce Lulea
29. Rasmus Sandin Toronto Švédsko obránce SS Marie
30. Joseph Veleno Detroit Kanada útočník Drummondville
31. Alexander Alexejev Washington Rusko obránce Red Deer

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz