Je ve hře NHL? Jan Kovář zatím v Magnitogorsku neprodloužil smlouvu

Foto: iihf.com

2. dubna 2018, 15:05

Václav Jáchim

Před několika dny ukončil pátou sezonu v ruském Magnitogorsku, Jan Kovář možná stojí na křižovatce. Účastník letošních olympijských her a pěti světových šampionátů zatím v Metallurgu neprodloužil smlouvu, ta stávající mu co nevidět vyprší. Znamená to, že by u konstruktivního centra mohla nastat hokejová změna? "Uvidíme. Je pravda, že Honza zatím nový kontrakt neuzavřel. Všechno chceme rozhodnout během následujících týdnů. Do konce dubna," říká hráčův zástupce Vladimír Vůjtek ze společnosti Eurohockey Services.

Kovář je aktuálně v Česku, po náročné sezoně dobíjí baterky a odpočívá. Trenérovi národního týmu Josefu Jandačovi se omluvil z přípravy na MS v Dánsku vzhledem k velkému vytížení, písecký odchovanec má za sebou vyčerpávající roky. Na klubové i mezistátní scéně. Během volna ale bude řešit další budoucnost, Kovář zatím podle všeho úplně jasno ještě nemá.

Před rokem, po návratu ze šampionátu v Paříži, někdejší plzeňský útočník v rozhovoru pro hokej.cz naznačil, že by ho výhledově lákala NHL. O nabídky neměl nouzi, svého času se mluvilo o Chicagu, Vancouveru a dalších klubech. Ale Kovář zachoval přízeň Magnitogorsku. V letech 2014 a 2016 pomohl klubu k triumfu v Gagarinově poháru, jeho souhra ve formaci s Danisem Zaripovem a Sergejem Mozjakinem vešla do historie elitní ruské soutěže.

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Letošní ročník dopadl pro klub od Uralu o něco hůř, hokejisté Magnitogorsku vypadli z play off po čtvrtfinálové sérii s Kazaní a sezona pro ně skončila. Generální manažer Gennadij Veličkin záhy poté oznámil, že klub má zájem o další spolupráci s elitním českým krajánkem, smlouva ovšem zatím uzavřena není. "Intenzivně to řešíme. Možností je víc," připouští Vladimír Vůjtek.

Kdyby se Kovář rozhodl zůstat v Kontinentální lize, patrně by zůstal věrný Magnitogorsku. V klubu patří k oporám, prostředí dokonale zná. Několikrát zopakoval, že je tam spokojený. Na druhou stranu by se ale nebránil zájmu z NHL. A jak se zdá, ten je reálný. "Nemůžeme o tom mluvit konkrétně, v zámoří ale o Honzovi vědí. Určité možnosti tu jsou," dodává Vůjtek.

Během pěti sezon v KHL sehrál Jan Kovář za Magnitogorsk celkem 285 utkání základní části, vstřelil 97 branek a přidal 189 asistencí. Za 83 zápasů play off mu statistici spočítali 32 gólů a 59 nahrávek. Podobnou bilancí se jiný český hokejista v ruské soutěži pochlubit nemůže. Schopnosti Jana Kováře delší dobu znají týmy NHL, před třemi lety o něj byl velký zájem, jenže český reprezentant dal přednost prodloužení smlouvy v Magnitogorsku. Teď tak zatím neučinil. Znamená to, že zvedne kotvy a vyrazí do NHL, jako to loni udělal kamarád Jakub Jeřábek a další čeští vyslanci? Uvidíme...

Foto: Karel Švec, ČSLH

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz