Je třeba změnit vzduch, řekl Bokroš. Končí u slovenské dvacítky

Foto: slovakprospects.com

3. března 2017, 12:00

Václav Jáchim

Tuhle možnost naznačil už na mistrovství světa juniorů v kanadském Montrealu, teď se stala skutečností. Ernest Bokroš po šesti letech končí u slovenské dvacítky, s níž v roce 2015 získal senzační světový bronz. Někdejší trenér Zlína, Vítkovic nebo Českých Budějovic se rozhodl odejít, vedení slovenského hokeje navíc požádal o uvolnění z funkce asistenta první slovenské reprezentace.

Svým způsobem se to dalo čekat. Když totiž Bokroš počátkem ledna hodnotil vystoupení slovenské dvacítky na turnaji v Kanadě, o další budoucnosti u týmu hovořil nejasně. Připomněl, že slovenský svaz chystá pro trenéry mládežnických výběrů konkurzy, a nebyl si jistý, jestli vzhledem k předchozím úspěchům a výsledkům chce tenhle proces podstoupit. "Uvidíme, co bude. Zatím nedokáži říci nic bližšího. V minulosti jsem měl nabídky i od klubů české extraligy, což by mě docela lákalo," uvedl tehdy.

Po dvou měsících otazníky zmizely. Bokroš od slovenské dvacítky odchází, přesný důvod v oficiálním sdělení nezazněl. Bývalý dlouholetý obránce Trenčína a československý reprezentant nastoupil do funkce poté, co se slovenskou osmnáctkou postoupil z I. divize zpátky mezi elitu. Následně Bokroš dostal nabídku převzít i výběr dvacetiletých, který měl na povel v letech 2011-17. Na turnaji v kanadských městech Montreal a Toronto slavil před dvěma lety historický úspěch, slovenská dvacítka získala podruhé v historii MS juniorů bronz.

Bokroš přiznal, že už tehdy chtěl ve funkci skončit, ovšem nakonec dal ještě dvě sezony. S týmem do 20 let absolvoval program utkání na mezinárodním poli i v domácích soutěžích, neúnavně zařazoval nové a nové hráče. Znovu budoval zcela jiné týmy. Teď se rozhodl, že stačilo. "Určitý pragmatismus nahrává tomu, že je třeba změnit vzduch. I když u dvacítky se mužstvo měnilo každou sezonu, což je velký rozdíl oproti práci s dospělými," upozornil.

Bokroš dokázal slovenské mladíky pokaždé s přehledem zachránit, což s ohledem na konkurenci nebyl snadný úkol. Laťku nastavil hodně vysoko. Vedle zmíněného třetího místa z Toronta 2015 zaznamenal pravidelné účasti ve čtvrtfinále play off. "Tahle práce mě naplňuje. Každým rokem jsem starší a zkušenější. Pokud se ze světového mládežnického hokeje vrátím do klubu, zkušenosti tam určitě zúročím. Protože co jsem si vyzkoušel na úrovni systémů, založení, přesilovek, oslabení... Každý rok se na šampionátu dvacetiletých objevují nové věci, které u áčka nevidím. Měl jsem možnost být na mistrovství světa dospělých, ale všiml jsem si, že pokud Američané, Finové nebo kdokoli jiný přinese něco nového, je to na dvacítkách," řekl před dvěma měsíci v Montrealu.

Zkušený trenér nyní patrně zamíří znovu mezi dospělé. Rodák z Karviné zatím neupřesnil další plány, u slovenských národních mužstev nadále nepokračuje. "Věřím ale, že do budoucna spolupracovat budeme. Ernest má všechny medaile z velkých akcí, s prvním týmem se zúčastnil čtyř mistrovství světa, na sedmi šampionátech juniorů skončil jako hlavní trenér průměrně na 5,8. místě. Za výborně odvedenou práci s mládeží bych chtěl Ernestovi poděkovat," připomněl prezident slovenského svazu Martin Kohút. Jméno Bokrošova nástupce bude oznámeno patrně až po skončení letošní sezony.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz