Je to podraz, zlobí se v Bratislavě. Proč Slovensko vsadilo na Košice?

Foto: iihf.com

24. května 2018, 16:39

Adam Bagar

Slováci využili práva provést jednu výměnu ve složení skupin na příštím mistrovství světa, které budou po osmi letech znovu pořádat. Sebe místo Norů přesunuli z Bratislavy do Košic, což u sousedů vyvolalo dost rozporuplné reakce. Zatímco na východě Slovenska jásají, v okolí hlavního města rozhodnutí nechápou.

Informace pobouřila také městské poslance, kteří při schvalování pronájmu Zimního stadionu Ondreje Nepely na šampionát žádali svaz, aby Slováci hráli své zápasy v Bratislavě. V nájemní smlouvě se dokonce píše, že SZLH vyvine maximální úsilí, aby utkání tamní reprezentace byla od základní skupiny odehrána ve slovenské metropoli. Nestalo se tak.

"Chtěli jsme od nich, aby Bratislava jako hlavní město hostila právě slovenský tým v základní skupině. Ale stal se podraz, hokejový svaz náš jednoduše oklamal, vnímám to jako neférové," zlobil se v rozhovoru pro TASR poslanec Jozef Uhler. "Logicky měli hrát Slováci v Bratislavě," uvedl Branislav Kaliský. A přidaly se také některé hokejové osobnosti.

"Neumím si představit, že by česká reprezentace hrála na MS v Plzni nebo Liberci a ne v Praze,"

Třeba bývalý československý reprezentant Jozef Golonka. "Já se jenom usmívám, protože to vážně nedokážu pochopit. Takové rozhodnutí by se mělo dělat s velkým uvážením. Ten, kdo o tom rozhodl, si to musí vzít celé na triko. Neumím si představit, že by česká reprezentace hrála na MS v Plzni nebo Liberci a ne v Praze," kroutila legenda hlavou.

Svaz však má vše promyšlené. Chce, aby bylo MS úspěšné také z hlediska diváckého zájmu. Očekává se více než 450 tisíc fanoušků. "Chceme, aby to byl šampionát více krajin. Do Bratislavy to budou mít blízko Češi, Rakušané a díky letišti i Rusové. V Košicích zase naplní stadion domácí fanoušci," přibližoval novinářům šéf SZLH Martin Kohút.

"Chceme, aby to byl šampionát více krajin. Do Bratislavy to budou mít blízko Češi, Rakušané a díky letišti i Rusové. V Košicích zase naplní stadion domácí fanoušci."

Rozhodnutí přesunout slovenský tým z Bratislavy do Košic vzniklo i na základě ekonomických analýz. "Pracujeme na tom už několik měsíců, máme ty propočty připravené, ale trvalo by asi dlouho vysvětlovat všechna čísla. V praxi je ukáže až mistrovství světa," doplnil Kohút, který doufá, že se slovenský národní tým nakonec představí v obou městech.

Výběr kanadského kouče Ramsayho by se v případě postupu do čtvrtfinále z jakékoliv pozice přesunul do slovenské metropole. "Věřím, že se v Bratislavě představí," přál si Kohút postup, na který naši sousedé čekají už pět turnajů v řadě. Naposledy se mezi osmičku nejlepších dostali v roce 2013 na světovém šampionátu v Helsinkách a Stockholmu.

MS začne až 10. května, vlka Goolyho má nahradit medvěd

S přesunem do Košic souhlasil také realizační tým. "Prošli jsme si s Mirem Šatanem a Craigem Ramsaym celé Košice, hotel, kde budou ubytování. Souhlasí s touhle alternativou. Miro za ni dokonce jako člen výkonného výboru hlasoval. Navíc hráči jako Nagy, Jurčo či Jaroš budou hrát tam, kde se narodili a vyrostli," prozradil na závěr šéf slovenského svazu.

Celkový rozpočet šampionátu, který vypukne až 10. května, by se měl vyšplhat na 20 milionů eur a svaz očekává, že přímý zisk by měl být vyšší než v roce 2011, kdy činil 3,5 milionů euro. Vstupenky půjdou do prodeje v září. Fanoušci se mohou těšit také nového maskota, vlka Goolyho má nahradit medvěd, jehož podoba zatím nebyla zveřejněna.

Skupiny pro MS 2019 na Slovensku

Skupina A (Košice):
Kanada, USA, Finsko, Německo, Slovensko, Dánsko, Francie, Velká Británie.

Skupina B (Bratislava):
Švédsko, Rusko, Česko, Švýcarsko, Norsko, Lotyšsko, Rakousko, Itálie.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz