Je to nuda, ale nutná!

19. května 2005, 9:57

Peter Adler, Edmonton

(EDMONTON, od našeho zpravodaje) Zástupci NHL a hráčské asociace NHLPA strávili ve středu v New Yorku osm a půl hodiny nad účetními knihami ligy a jejích klubů ve snaze dobrat se zázračného vzorce k výpočtu ligových příjmů. Když k tomu připočteme šest a půl hodiny nad těmi samými knihami v úterý, bavily se obě strany v posledních dvou dnech celých čtrnáct hodin o účtech, a to je nepříjemné číslo snad i pro studenty účetnictví na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Dosazení vzájemně přijatelného vzorce je ovšem podstatné k dosažení nové kolektivní smlouvy mezi NHL a NHLPA. Hráči ve svém návrhu ze 4. dubna konečně (a poprvé) připustili, že mezi příjmy ligy (či jejích klubů) a příjmy hráčů musí být jistý vztah, ať už vypočítaný jako přímá úměra nebo jakkoliv jinak. Žádný podnik totiž nemůže vyplácet na mzdách víc než vydělá.

Zádrhel je v tom, že hráči už několik let tvrdí, že účetnictví ligy nevěří, a že jde o tzv. tvůrčí účtování, čili o bublinu, která při bedlivém studiu praskne. Liga, jistá si svou věcí, hráče několikrát pozvala, aby si účetní knihy přišli prostudovat a aby si k tomu údělu přizvali vlastní účetní a kontrolory. Hráči tato pozvání, ústy výkonného ředitele NHLPA Boba Goodenowa, zcela zpupně zamítali, řka, že to je stejně nesmysl. Proč a případně jak, to už nedodávali.

Takticky to ovšem bylo logické: Googenow, už na základě své ideologie, nemohl připustit, že by i ten sebevolnější trh měl nějaká omezení. Jeho heslo celou tu dobu zní, že hráči nechtějí nic víc než to, co jim náleží podle toho, co jim trh nabízí. Jako heslo to zní skutečně skvěle, ale má to pouze jednu malou chybičku, ovšemže podstatné povahy: trh je záležitost velice přesně definovatelná a a v případě NHL také přesně definovaná.

Proto jsou ty zdánlivě tak nudné dny procházení účtů a zkoumání všech možných i nemožných stvrzenek, včetně snad i jízdného hromadnou městskou dopravou, tak nutné. A proto je také třeba považovat za úspěch ligy, že k těmto sezením vůbec dochází.

Teď už zbývá jediná otázka: dokáží se obě strany nakonec přece jen domluvit na tom, kolik liga (a potažmo její kluby) doopravdy vydělává? A až se na tom domluví, shodnou se také na tom, na jaký podíl z toho koláče mají hráči nárok a jak se ten podíl bude vypočítávat?

Čili: tím, že hráči konečně souhlasili, že se laskavě podívají na účty NHL, jsme se dostalo o krůček dopředu. Nic víc, ale také nic méně. Bude například zajímavé, jak se vyvine čtvrteční schůzka mezi oběma stranami, kdy se bude zase hovořit o nové kolektivní smlouvě. Teprve tam se totiž, jak se teď v Česku říká, bude lámat chleba.

Nejlepší možný výsledek? Shoda, že se bude příští týden pokračovat. Čekat od tohoto týdne cokoliv více by v tuto chvíli hraničilo se nezodpovědností.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz