Je libo bitku na Valentýna? Slavné porýnské derby probouzí chladné Němce

Foto: Jakub Slunečko

16. února 2017, 17:43

Jakub Slunečko

(KOLÍN NAD RÝNEM, od našeho zpravodaje) Říká se, že Německo má k přízvisku „hokejová země“ hodně daleko. Na tohle ale hodně rychle zapomenete, když se vypravíte na tradiční porýnské derby Kolína proti Düsseldorfu. Tyhle dvě města bojují o všechno – kdo má lepší hokejisty, pivo nebo dokonce karneval. „Nemáme je rádi,“ potvrzuje celkem seriozně vzhlížející Kolíňan Matthias. Za pár chvil jeho slova pěstmi potvrzují hráči na ledě.

Prodavači hot dogů na chodbě nechávají na chvíli práci být a natahují hlavy k televizním obrazovkám. Fandí domácímu Sebastianu Uvirovi, který už v první třetině vyzývá vysloužilého bitkaře z NHL Tima Conboye na valentýnskou rvačku. I za zavřenými dveřmi je slyšet křik čtrnácti tisíc přítomných fanoušků.

Rozhodčí se ani nesnaží tuhle potřebnou přísadu derby předběžně přerušit. Oba borci si přidělávají šrámy ve tvářích a na body nakonec vyhrává domácí Uvira. Ten pak s pomláceným obličejem přichází mezi novináře a téměř v každé odpovědi ukázkově vyřkne „Auf jeden fall“ – takovou německou verzi klišoidního „Tak určitě“.

„Düsseldorf je pro nás zakázané město. Je jedno, o čem se bavíme, ve všem jsme lepší než oni.“

Valentýnská neláska mezi oběma znepřátelenými stranami je znát i mimo led. „Bitka parádně naladila atmosféru,“ pochvaloval si čtyřicátník Matthias v dresu kolínských Žraloků na chodbě Lanxess arény, největší hokejové haly v Evropě, kde za pár měsíců proběhne MS. „Düsseldorf je pro nás zakázané město. Je jedno, o čem se bavíme, ve všem jsme lepší než oni.“

Matthias je v normálním životě inženýr, po německém stylu nejspíš emočně celkem zdrženlivý. Při derby Kolína s Düsseldorfem jdou ale zábrany stranou. „V Německu se říká, že tohle je matka všech hokejových derby. Jsme od sebe třicet kilometrů, ale kamarády v Düsseldorfu fakt žádné nemám,“ ujišťoval.

Nato se loučí a od mobilního výčepního si kupuje další pivo, které mu prodavač natankuje přímo ze soudku zavěšeného na zádech. Alkohol je pak v průběhu večera to jediné, co domácí fanoušky udržuje u veselých myšlenek.

Žraloci totiž hostům z Düsseldorfu podlehli 0:2 i přesto, že jsou v tabulce daleko před nimi. Nutno podotknout, že kolínská aréna ještě pár minut před koncem sympaticky podporovala domácí hokejisty ve stoje.

Nic naplat, z 215. derby nakonec byla hořká porážka, kterou zlehčila snad jen vyhraná bitka. „Jediný, kdo pochopil, o čem je derby, byl Uvira,“ napsal pak na adresu úspěšného rváče jeden zklamaný fanoušek Žraloků na Facebooku. „My na ně prostě tuhle sezonu neumíme,“ řekl zase se svěšenou hlavou kouč domácích. „Je to Düsseldorf, bolí to o to víc.“

„V Německu se říká, že tohle je matka všech hokejových derby. Jsme od sebe třicet kilometrů, ale kamarády v Düsseldorfu fakt žádné nemám.“

Tahle bolest ale nebude trvat věčně. Rivalita mezi městy je obrovská, boj na krev jako na ledě to ale není. „Jak jsem řekl, kamarády mezi nimi nemám. Ale pár kolegů z práce z Düsseldorfu znám. A jo, ti jsou i celkem milí,“ řekl Matthias s úsměvem. To byla ale ještě před tím, než jeho Žraloci padli.

Možná že se teď bude muset kolegům nějaký čas vyhýbat. Naštěstí je ale o co bojovat takřka celý rok. V hokeji je pro teď rozhodnuto, Kolín to ale může vrátit Düsseldorfu hned další týden, kdy budou obě metropole jako pokaždé nekonečně soupeřit o to, kdo vystrojí v ulicích lepší karneval.

Porýnské derby mezi Kolínem a Düsseldorfem je hokejovým svátkem.

Porýnské derby mezi Kolínem a Düsseldorfem je hokejovým svátkem. | Foto: Jakub Slunečko

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz