Jaromír Jágr se zastává kouče Augusty!

16. května 2002, 22:00

hokej.cz redakce

"Odvolávat trenéra na základě dvou prohraných zápasů je hloupost," soudí kapitán národního mužstva

 
Již za pár hodin rozhodnou zástupci Výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje na svém zasedání v brněnském hotelu Voroněž o osudu reprezentačního trenéra Josefa Augusty. Pětapadesátiletý kouč se po neúspěších na olympijských hrách v Salt Lake City a světovém šampionátu ve Švédsku podrobil v českých médiích neúprosné kritice a většina novinářské obce spolu s renomovanými odborníky volá po jeho odvolání. Bezprostředně po vyřazení ve čtvrtfinále mistrovství světa s Ruskem tuto možnost naznačil i místopředseda svazu František Černík.

Josef Augusta má však i své zastánce! Pro jeho setrvání ve funkci se v anketě Hokejového světa (www.hokej.cz) vyslovila nadpoloviční většina hokejových příznivců (58 procent), stejný názor důrazně vyjádřil také kapitán českého národního týmu a přímý účastník obou neúspěchů Jaromír Jágr! "Pan Augusta přivezl v minulých letech tři tituly mistra světa, jistě, jeden z nich napůl s Ivanem Hlinkou. A to snad udělal málo?! Odvolat kouče nebo chcete-li neprodloužit mu smlouvu na základě dvou prohraných utkání je podle mého naprostá hloupost. To se přece nemůže stát," vyslovil se Jágr v pátečním vydání deníku Super. "Situace klubového trenéra je diametrálně odlišná. S mužstvem dlouhodobě pracuje, hráče perfektně zná, zatímco na olympiádě nebo světovém šampionátu je to vše věc náhody. Co má trenér dělat, když na to mužstvo nemá," ptá se řečnicky hvězda zámořské NHL.

Zároveň zdůrazňuje, že ač se to možná někomu nezdálo, měli s trenérem Augustou dobrý vztah. "Kdo si myslí, že jsme si spolu nerozuměli, velice se mýlí. Vycházeli jsme spolu výborně," tvrdí Jágr a dodává: "Hlavně bychom neměli zapomínat, co Augusta pro reprezentaci naší země v minulosti udělal."

Pokud se však svazoví bossové v pátek skutečně rozhodnou s Augustou a jeho asistentem Vladimírem Martincem neobnovit smlouvu, přeje si Jágr jediné! Aby se na lavičku národního týmu postavil zástupce z mladší generace trenérů. "Nahrazovat Augustu s Martincem muži stejné generace je podle mě nesmysl. Na tom trvám," říká Jágr a jako ideálního nástupce v tom případě vidí osobnost typu Vladimíra Růžičky. "Pokud chce hokejové vedení začít znova, ať to zkusí s mladým trenérem," prohlásil Jágr v deníku Super.

(ToP)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz