Jak vyzrát na rudou mašinu? Třeba jako Němci na Švédy, přeje si Radil

Foto: Jan Malý, Český olympijský tým

22. února 2018, 16:43

Jakub Slunečko

(KANGNUNG, od našeho zpravodaje) Z českého týmu sršelo po čtvrtečním tréninku odhodlání. Ukončit sérii šesti porážek s Ruskem v řadě tím nejsladším způsobem – v semifinále olympiády. „Nikdy nebudeme mít tým na to, abychom je poráželi pořád. Ale myslím, že je dokážeme porazit v tu pravou chvíli,“ usmál se český útočník Lukáš Radil před páteční řežbou.

A měl pravdu. V historii samostatné České republiky jsou sice Rusové (v tomto případě použijme správné názvosloví Olympijští sportovci z Ruska) úspěšnější, ale na velkých akcích (MS + olympiáda) je bilance téměř vyrovnaná – 11:12 z pohledu Česka.

„Nebudeme mít nikdy tým na to, abychom je poráželi pořád. Myslím ale, že je dokážeme porazit v tu pravou chvíli,“ říkal Radil s tím, že předešlých šest prohraných zápasů s Ruskem kabina před důležitým semifinále vůbec neřeší.

„Každý zápas jde od znova, žádnou bilanci v hlavě nemáme. Jsou to Rusové, největší favorité turnaje. Je jasné, že budeme vyhecovaní,“ říkal bojovně naladěný Radil. „A navíc jde o medaile, což by tady pro nás byla třešínka na dortu.“

Hráči národního týmu představují soupeře: Rusko

Plán na semifinále je jasný. „Čím déle bude zápas vyrovnaný, tím to pro ně bude těžší. Stoprocentně by nám pomohl první gól, kdybychom vedli o dva, tak by u nich mohla začít panika a tahali by pak individuálně,“ přemítal Radil – znalec ruské duše, který už třetím rokem působí v KHL.

Kdyby opravdu Češi překvapili ruský výběr rychlým gólem, byl by to velký krok k úspěchu. Vzpomeňme třeba na slavné finále mistrovství světa 2010, kdy Češi vedli už po dvaceti sekundách hry, v polovině zápasu dali druhý gól a Rusové snížili až půl minuty před koncem.

Radil navíc cítí, že Češi už jsou s ruskou hrou dostatečně obeznámení, i díky posledním neúspěšným zápasům. Jde tak jen o to správně se na důležitou partii naladit. „My Rusy známe. Pod Znarokem hrají už dlouho a pořád zhruba to stejné,“ věděl Radil.

Foto: iihf.com

A den před semifinále hledal inspiraci třeba i u Němců, kteří ve čtvrtfinále šokovali švédský tým a postoupili do semifinále. „Oni právě dali ty dva rychlé góly a Švédy tím hodně překvapili. Potom už to pro ně bylo těžké,“ komentoval český útočník překvapivý německý skalp.

Mimohokejovu válku, kterou před semifinále Rusové rozjeli, se snažil Radil nevnímat. Nepřekvapila ho ruská státní televize, která i přes zákaz přišla na trénink českého týmu natáčet. Ani ranní incident, kdy se Rusové pokoušeli ovlivnit manažera českého týmu Jana Černého, aby jim přenechal červené dresy a oblíbenou střídačku. „Stejně když vstoupíte na led, tak je jedno, na jakou jedete střídačku. Nebo jestli máte červený, nebo bílý dres. Jde o to, kdo dá víc gólů a kdo víc dostane,“ snažil se Radil soustředit na hokej.

Ano, jenom na ledě se nakonec v pátek rozhodne. A Češi jsou na všech frontách naladění Rusům překazit plán na zlatý úspěch.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz