Jak bleskově vybojovat MS? Hlavně se z toho nesmím zbláznit, tvrdí Polášek

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

29. dubna 2016, 8:15

Václav Jáchim

Liberečtí mistři Řepík, Birner a Šimek dorazili do přípravy reprezentace před šampionátem plni pozitivní energie a radosti, sparťan Adam Polášek (na snímku) naopak musel překonat obrovské zklamání. Pražané lačnili po extraligovém triumfu, leč ve finále padli a v neděli večer sledovali, jak Masarykův pohár zvedal nad hlavu protivník. "Ještě to v sobě mám. Ale díky reprezentaci tu jsou i jiné věci, na které můžu myslet," konstatuje důrazný obránce, jenž se aktuálně pere o místenku v českém týmu pro šampionát.

Utekly jen čtyři dny a bývalý zadák Vítkovic či farmy Vancouveru oblékne dres národního týmu v posledním duelu letošního Euro Hockey Tour. Bylo těžké rychle přepnout hlavu na reprezentaci? "Každý z těch volných dnů jsem na sto procent využil k odpočinku. Ve středu už jsme my finalisté extraligového play off ve Znojmě absolvovali trénink, takže jsme se do hokeje rychle dostali. Zvykl jsem si a jsem zvědavý na dnešní utkání," povídá natěšeně.

Polášek dorazil do elitního výběru jako jeden z posledních hokejistů, zbývá velmi krátký prostor před odletem výpravy do Moskvy. "Kluci, kteří z play off vypadnou dřív, mají šanci na mistrovství světa trošku větší. Mají výhodu, že se k reprezentaci připojili dřív. Ale věřím, že v play off jsem předváděl dobré výkony. Teď mám utkání se Švédy k tomu, abych to potvrdil," připomíná obránce, který nejcennější dres oblékne téměř po roce. Naposledy reprezentoval loni 19. dubna v městečku Timra, také proti Švédsku.

Česká reprezentace ladí na vrchol sezony od 22: března, právě končí šestý společný týden. Polášek se dosud věnoval klubovým povinnostem, dění v národním mužstvu vnímal z velké dálky. Nebo vůbec. "Musím se přiznat, že jsem to začal sledovat až po konci finále. Do té doby jsem měl klapky na očích a myslel jenom na Spartu. Začal jsem to řešit po dodatečné nominaci, ve které jsem se objevil," přiznává. Teď se popere o to, aby přesvědčil trenéra Vůjtka. "Šance tam je. Bohužel pro tým a díky Bohu pro mě není obrana až tak nabitá jmény. Budu jenom doufat, že vybojuju nominaci. Dám do toho všechno!" slibuje.

Uvědomuje si, že nelze na nic čekat. Žádný duel na rozkoukání, nýbrž ostrý test, který může mnohé ovlivnit. Takový bude pro Poláška dnešní souboj ve Znojmě s Tre Kronor (opět od 19:20 hodin). Jaký recept bude podle sparťanského beka optimální? "Hlavně se z toho nesmím zbláznit. Budu se snažit hrát úplně uvolněně, chci si to užít. Protože když se to povede, každý hráč pak předvede to nejlepší, co v něm je," reaguje s nadhledem. Polášek dosud nestartoval na žádném mistrovství světa, podobně na tom jsou mnozí další čeští reprezentanti. Mají před sebou velkou výzvu, trenér Vůjtek stále disponuje deseti beky - dva z nich zřejmě do Ruska neodletí.

Nominační soupeření se nově týká také hokejistů Liberce, s nimiž Polášek ještě před několika dny sváděl vypjaté bitvy o Masarykův pohár. Nyní jsou z nich spoluhráči. "Docela mi pomohlo, že jsem je tři dny neviděl," směje se. "Teď máme společnou šatnu. Co bylo, bylo. Druhé místo je taky hezké," dodá. V letošním ročníku platil za jednoho z nejlepších zadáků Tipsport extraligy, mluvilo se o tom, že by Poláška rádi viděli v Kontinentální lize. Pokud se probije na šampionát, zájem by mohl být ještě výraznější. "Čím víc budu na očích, tím víc nabídek by mohlo přijít. Kariéra se určitě posune velkým skokem a bylo by parádní, kdyby to na mistrovství světa vyšlo," doplňuje.

Debaty o novém angažmá jsou zatím předčasné, v rovině spekulací. Slyšet jsou zmínky o kontaktech se Slovanem Bratislava, snad má být ve hře i jiná verze. Polášek to teď nicméně neřeší, v hlavě logicky převaluje myšlenky jen na národní tým. Do Znojma přijel plný energie a odhodlání. Ale také s novou vizáží. Polášek už nemá mohutné vousy jako třeba v minulé sezoně, dokonce ani ty zkrácené, které si sparťanský bek upravil před vstupem do vyřazovacích sérií. "Kdybychom na play off měli normální plnovous, vůbec nic bych neshazoval. Ale řídítka, která jsme měli, byla strašná... To se nedalo," uzavírá z vesela.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz