Ihnačák zářil, Hradečtí ho vypískali: Beru to, i tak jsou jedni z nejlepších

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

27. září 2016, 21:43

Martin Voltr

Tohle byl zápas proti bývalému klubu jako hrom! Brian Ihnačák se v dresu Sparty poprvé vrátil do Hradce Králové, kde odehrál loňskou sezonu. Čekalo se, co předvede, a on vystřihl své dosud nejlepší představení: Dvěma góly do 27. minuty nasměroval Pražany k vítězství 3:2 a pomohl jim ukončit nepříznivou sérii. „Nezačali jsme sezonu tak, jak jsme chtěli. Doufám, že tenhle zápas nám to otočí a už nám to půjde víc,“ věří Kanaďan s italským pasem.

Pod Bílou věží se Ihnačák nedočkal vřelého přivítání. Fanoušci mu těžko odpouštějí závěr loňské sezony, kdy už se dlouho mluvilo o tom, že půjde do Sparty. Teď se na něj při závěrečném předávání cen nejlepším hráčům dokonce snášel hromadný pískot... „Když jsem se rozhodl odejít, určitě se na mě část fanoušků vykašlala. Je to trochu škoda, ale zase je to hokej. Hradec je jejich klub a já teď hraju proti nim, takže to musím brát,“ říká smířeně.

Pro vás osobně to byla vůbec první výhra v sezoně. Cítíte úlevu?
Určitě. Museli jsme vyhrát, předchozí zápasy neskončily, jak jsme chtěli. Už to takhle dál nešlo. Jsme vděční, že do toho každý dal všechno, co mohl, a nakonec nám to vyšlo.

První gól jste dal třináct sekund před koncem první třetiny, přitom Hradec měl puk na hokejce…
Měli jsme šanci, já jsem viděl, že můžu beka přitlačit. Tak jsem to zkusil, a dopadlo to dobře.

Po přestávce jste dal druhý díky spolupráci s Petrem Kumstátem a Lukášem Pechem. Ten byl taky hodně důležitý, že?
Nakonec se ukázalo, že to byl strašně důležitý gól. Začali jsme spolu hrát teprve tenhle týden a myslím, že nám to vyšlo dobře. To oni vybojovali puk, já jsem pak jenom dával lehce do prázdné.

V zápase bylo celkově málo střel, vy jste jich měli dvacet, Hradec dokonce šestnáct. Čím to?
Byl to těžký zápas. Hradec hrál dobře, hodně bruslil, těžko se proti němu hraje. A hrál až do konce zápasu. Nakonec jsme sice dostali dva góly, ale vyšlo nám to.

Po návratu ze Světového poháru vás poprvé vedl hlavní trenér Jiří Kalous. Měl na váš tým po třech porážkách dobrý vliv?
Já myslím, že i při těch třech porážkách jsme hráli dobře. Mohly skončit na naši stranu. Každý trenér je určitě trochu jiný, ale nakonec my jsme ti hráči, co tam hrají. Dneska nám to vyšlo, škoda že v těch posledních zápasech ne.

Hradecké publikum vás nepřivítalo zrovna vlídně. Překvapilo vás to?
Minulou sezonu jsem tady nechal fakt všechno, co jsem mohl. Nakonec nám to nevyšlo s Boleslaví. I fanoušci tady v té době dělali všechno možné, přivítali mě, byli skvělí. Musím říct, že budou navždy jedni z nejlepších v extralize, to bylo vidět i dneska. Když jsem se rozhodl odejít, určitě se na mě část fanoušků vykašlala. Možná to mělo na dnešek vliv. Je to trochu škoda, ale zase je to hokej. Hradec je jejich klub a já teď hraju proti nim, takže to musím brát.

Zatím všechny zápasy Sparty skončily o gól. Dá se v tom najít spojitost?
Ještě si zvykáme. Máme hodně nových hráčů a úplně jiný styl hokeje. Nezačali jsme sezonu tak, jak jsme chtěli. Doufám, že tenhle zápas nám to otočí a už nám to půjde víc.

A cítil jste oproti loňsku nějakou změnu ve hře Hradce?
Myslím, že hrál dobře. Určitě jim odešli někteří hráči, ale zase další přišli. A někteří z těch nových hráli dobře, to bylo vidět. Nevím, Venca (Sýkora) loni neměl tak velký vliv, takže jsem neviděl jeho styl hokeje. Ale určitě se to letos snaží hrát trochu jinak.

Po gólech jste moc divoce neslavil. Je to proto, že jste tady loni hrál?
Ne, já jsem chtěl ukázat, že budu dávat víc gólů. V Kanadě to máme tak, že když se někdo rozběhne do skla, vypadá to, že moc gólů nedává. Tak jsem chtěl být klidnější a ukázat se: Hele, já dávám góly. Doufám, že to bude normálka.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz