Hrdí a věční bojovníci. To jsou mistři světa

10. května 2004, 1:52

Tomáš Pokorný

Podle tradičního scénáře oslavovali hokejisté Kanady titul mistrů světa bezprostředně po skončení finálového zápasu. V přeplněné šatně zámořského celku stříkalo šampaňské, vzduch prostoupila vůně vítězných doutníků. Proudem teklo plzeňské pivo. V Praze začínala dlouhá kanadská noc. „Budeme oslavovat všichni společně a pořádně si to užijeme. Ale nevyhráli jsme to jen pro sebe, nýbrž pro celou naši zemi,“ zářil štěstím kapitán mužstva Ryan Smyth.

Světového šampionátu se zúčastnil již pošesté v řadě. Ke zlatým medailím dovedl svůj tým s „céčkem“ na hrudi podruhé za sebou. „Říká se, že obhájit titul je obtížnější než vyhrát poprvé. Musím souhlasit. Je to pravda,“ přiznal jeden z devíti hráčů kanadského mužstva, kteří se radovali ze zisku nejcennějšího kovu i před rokem ve Finsku.

 

Tehdy výběr javorového listu také porazil ve finálové bitvě Švédy. Letošní zápas přitom měl nejen stejného vítěze a poražený tým, ale také podobný průběh. Stejně jako před rokem nedokázalo mužstvo Tre kronor ani tentokrát uhájit dvoubrankový náskok.

 

Seveřané rychle vedli 2:0 a poté ještě 3:1, ovšem na přelomu 35. a 36. minuty v rozmezí 52 sekund dvakrát inkasovali.  „To byl klíčový okamžik zápasu,“ prohlásil zklamaný švédský útočník Jörgen Jönsson. Už ve dvacáté sekundě třetí třetiny vsítil Jay Bouwmeester po bleskové akci vítězný gól, pojistku přidal deset minut před závěrečnou sirénou Matt Cooke.

 

Kanaďané prokázali na turnaji vnitřní sílu svého mužstva. Dokázali obrátit všechny rozhodující zápasy. O dva góly prohrávali i ve čtvrtfinále s Finy a o gól v semifinále se Slovenskem. „Ukázal se charakter našeho týmu. Jsem velice hrdý na to, že jsem byl jeho součástí,“ řekl Shawn Horcoff, další z úspěšných obhájců světového primátu.

 

Srdce bojovníka měl největší ze všech Dany Heatley. Po loňském vítězství ve Finsku spadl na samé dno, když zavinil autonehodu, při níž zahynul jeho spoluhráč z Atlanty Dan Snyder. Nyní znovu vystoupal na vrchol. Obstarával rozhodující góly, po zásluze byl vyhlášen nejlepším útočníkem i nejužitečnějším hráčem mistrovství světa.

 

Při mladistvém věku dokázal mužstvo vyburcovat. Pokaždé, když byl na ledě u vstřeleného gólu do soupeřovy sítě, zasprintoval ke střídačce a energicky si plácl s každým ze spoluhráčů. „Všichni navzájem jsme věřili jeden ve druhého. Proto jsme dokázali zvrátit všechny ty zápasy a nalézt cestu k jedinečnému vítězství,“ vyznal se Heatley.

 

Fanoušci švédského souboru nemohli uvěřit, že jejich hrdinové po roce znovu prohráli dobře rozehraný finálový souboj. „Je jasné, že za stavu 3:1 jsme si mysleli, že už to dokážeme udržet. Tím víc nás teď mrzí, že se to nepovedlo,“ smutnil Jönsson, jeden z jedenácti švédských hokejistů, kteří prožili zklamání i před rokem.

 

„Podali jsme dnes dobrý výkon. Ale bohužel, na vítězství to nestačilo,“ shledal mistr světa z roku 1998 a olympijský vítěz z Lillehammeru z roku 1994. Nevymlouval se na nepřízeň osudu. Jednoduše se sklonil před uměním soupeřem. „Kanaďané tady měli velmi dobrý tým, se spoustou šikovných a rychlých hráčů. Na ledě svou kvalitu potvrdili a zaslouženě vyhráli celý turnaj.“

 

Loni měla Kanada zkušenější a možná i kvalitnější tým. Tyto atributy letos hráči dohnali bojovností a týmovým pojetím. „Tento turnaj byl zcela odlišný od toho loňského. Minulý rok jsme od začátku cítili, že máme na titul. Ale kdyby nám někdo před začátkem šampionátu řekl, že se dnes budeme radovat zase, asi bychom tomu moc nevěřili,“ připustil Shawn Horcoff.

 

Zámořský tým, to byla jedna velká rodina. Hráči utvořili parádní partu. Zocelily ji dvě nepříjemnosti hned v úvodu turnaje. Předně náhlý kolaps hlavního trenéra Joela Quennevilla a poté také vydřená remíza v zahajovacím utkání s Rakouskem. „Byli jsme ve velice těžké situaci. Hlavně onemocnění Joela nás velice zasáhlo. Vyhráli jsme to dnes také pro něho,“ vzkázal Horcoff.

 

Kanada znovu vládne světovému hokeji. Vyslanci z kolébky nejrychlejší kolektivní hry přidali k triumfu na olympiádě v Salt Lake City druhý titul mistrů světa v řadě. „Jsem velice hrdý na všechny hráče a celý náš tým,“ hlásil Shawn Horcoff. A už se těšil na velkolepou oslavu. „Jsme z velké země, po návratu domů už se nesejdeme. Takže si to tady chceme všichni společně pořádně užít.“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz