<

Hrát do těla, to Rusové nemají rádi, velí Radil. V KHL prožívá nejlepší rok

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

11. listopadu 2017, 17:11

Václav Jáchim

(HELSINKY, od našeho zpravodaje) Turnaj Karjala mu svědčí. Loni tu byl Lukáš Radil nejproduktivnějším útočníkem, letos už má na pažbě dvě přesné trefy. Rychlík ze Spartaku Moskva se prosadil proti Švédsku i v pátek se Švýcarskem, na severu Evropy potvrzuje aktuálně výborné rozpoložení. "V Rusku se daří mně i týmu. Jsem tam třetím rokem, a ten letošní je ze všech nejlepší. Doufám, že to bude platit i nadále," hlásí někdejší bojovník Pardubic.

Dvě branky v národním dresu potvrdily, že Radil přijel z východních končin s dobrou pohodou. "Střelecky to není úplně špatné, i když by to samozřejmě vždycky mohlo být ještě o něco lepší. Ale ano, jsem spokojený, jak to zatím je," potvrzuje. Velký vliv mají výsledky a výkony Spartaku Moskva v KHL. "Zažíváme tam teď dobré časy z herního hlediska, v kabině jsou super kluci. Takže já si to moc užívám."

Reprezentaci si užívám. Takovou atmosféru kabiny v Rusku nemáme

Je znát, že na ruské frontě válí delší dobu. Dávno není žádným nováčkem, pro něhož je spousta věcí neprobádanou pevninou. "Je znát, když už člověk ví co a jak. Na druhou stranu - tam se všechno tak rychle mění, že musíte být pořád ve střehu. Nelze se nějak uspokojit tím, že tam jsem třetí rok. Že se nemůže nic stát," upozorňuje.

V národním mužstvu našel Lukáš pevné místo. Poslední dobou v podstatě nebyla akce, na níž by chyběl. Zařadil se mezi tradiční ofenzivní bojovníky. "Vůbec si ale netroufám tvrdit, že bych měl být nějakým panem Spolehlivým. I kdyby to tak bylo deset let, neodvážil bych se to tvrdit. Já si hlavně reprezentaci vždycky užiju. Vidím české kluky, takovou atmosféru kabiny v Rusku nemáme. A je super, když pak do toho všeho ještě přibývají body za góly a nahrávky," kvituje s povděkem.

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

Hokejisté se v sobotu chystali na závěrečnou bitvu s Ruskem, vzhledem k jiným utkáním museli místo Hartwall arény zamířit do tréninkové haly. Ta je sice hned vedle, ale obklopuje ji masivní skála. Češi trénovali vlastně v jeskyni. "Znám to tady z KHL, když přijedeme na utkání s Jokeritem. V hale máme tréninky, je to tu moc hezké," připomíná. Netradiční podmínky dávají hokeji trošku jinou šťávu, třeba pokyny trenérů znějí rázněji než jinde. "Díky akustice je to slyšet hodně," usměje se.

Závěr turnaje Karjala bude z českého pohledu ve znamení souboje s Ruskem. Duel, který startuje od 12:30 hodin, naváže na tradiční bitvy rivalů, znovu může být hodně emotivní. "Mám ta utkání proti nim vždycky rád. Rusové hrají hokej, na který jsem celou sezonu zvyklý. S ohledem na historii je to navíc dost vyhecované. Těším se," potvrzuje. Co by mělo na sbornou platit? "Nemáme s nimi moc dobrou bilanci. Měli bychom hrát hodně do těla, to nemají moc rádi. A kdybychom dali jeden dva rychlé góly, tak by to mohlo zafungovat. Co mám zkušenosti, oni pak přestávají dodržovat systém a každý začne hrát na sebe, což je většinou jejich problém," rozebírá.

Nemyslím na to, zda mám k olympiádě blíž. Rozhodne se v lednu

Rusové letos naplno žijí očekáváním před olympiádou, dělají maximum, aby vybojovali zlaté medaile. "Řeší to hodně. Na olympijský turnaj jedou vyhrát, nic jiného pro ně není úspěch," souhlasí Radil. Ovšem ruský sport má problémy s prohřešky proti dopingu a hrozí, že tamní sportovci nemusejí být na hry vpuštěni pod ruskou zástavou. Z velké země proudí zprávy, že tohle Rusové jednoznačně odmítnou, dokonce by potom prý přesunuli zápasy KHL do termínu olympijské pauzy. "Četl jsem o tom, bylo by to hodně smutné, protože by asi hodně hráčů nemohlo jet. Když se nezúčastní nikdo z NHL, a ještě by nemohli hokejisté z KHL, nevím, jakou úroveň by turnaj potom měl," dodává.

Radil věří, že všechno dobře dopadne. Sám má ohromnou motivaci. Olympiáda je životním snem každého sportovce, útočník Spartaku Moskva si na turnaji Karjala řekl o plusové body směrem k závěrečné nominaci. Sám pro sebe to ale takhle nerozebírá. "Nemyslím na to, zda mám k olympiádě blíž, nebo dál. Rozhodovat se bude až někdy v lednu, je ještě strašně moc času. Soustředím se na to, abych v každém utkání odvedl maximum. Pak uvidíme, co z toho bude," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz