Hradecký boss Schön o Spengler Cupu: Obrovská čest a reprezentace

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

26. května 2016, 8:13

Martin Voltr

Asi trochu překvapivé pro extraligové fanoušky bylo jméno klubu, který se letos za Česko představí na nejstarším klubovém turnaji světa. Jubilejní 90. ročník Spenglerova poháru si zahrají hokejisté hradeckého Mountfieldu. Rádi by trochu napravili čest našich účastníků, ovšem v konkurenci domácího Davosu nebo evropského výběru Kanady, loňského vítěze, to budou mít víc než těžké.

Čísla mluví jasně – od 80. let a účinkování jihlavské Dukly se do finále probojoval jeden jediný český tým, a to pražská Sparta, která v roce 2004 skončila druhá. Davos a Kanada jsou historicky nejúspěšnějšími účastníky, slavili totiž patnáct, respektive třináct vítězství. Na letošní „kulatý“ ročník dorazí opět i Lugano, úřadující švýcarský vicemistr, a dva celky z KHL – Avtomobilist Jekatěrinburg a Dinamo Minsk. Běloruský klub proměnil svou poslední účast před sedmi lety v prvenství.

Pátý tým loňského extraligového ročníku se v takové konkurenci může spíš jen pokusit o překvapení. „Teď je na našich hráčích a trenérech, abychom na turnaji uspěli a sehráli v Davosu důstojnou roli,“ řekl předseda představenstva Miroslav Schön pro klubový web. „Možnost zúčastnit se Spenglerova poháru považuji za obrovskou čest pro náš klub. Na tomto turnaji budeme reprezentovat nejenom Hradec Králové, ale celý český hokej,“ tuší šéf Mountfieldu.

Hradecké generalitě se už podařilo na srpen nalákat do města na přípravné zápasy Omsk a Ufu, teď nabídla fanouškům další bonbónek – byť si ho osobně užije asi jenom hrstka nejvěrnějších, kteří se do Davosu o Vánocích vydají. Pozvánka na legendární turnaj ale pochopitelně nepřišla sama od sebe, klub o ni dlouho bojoval.

„Jsem opravdu rád, že naše diplomatické úsilí bylo korunováno pozvánkou. Klíčovou roli v jednáních sehrál Jaroslav Bednář a velký přítel našeho klubu, známý finský hokejový manažer Juho Sintonen,“ doplnil Schön. Bednář působil v Davosu v mistrovské sezoně 2010/11, nicméně pořád si nezadá s hradeckým odchovancem Josefem Marhou, který má se švýcarským klubem pět titulů. Teď si doma užívá hokejový důchod, ve východočeském městě pomáhá u mládeže. Dá se čekat, že ani on nezůstal při námluvách stranou.

České kluby se posledních dvou ročníků Spenglerova poháru neúčastnily. Nejčerstvější zkušenost mají Vítkovice, které během let 2011 až 2013 vyhrály dohromady jen dva zápasy. Předtím zamířily pod alpské vrcholky Sparta, Karlovy Vary nebo Pardubice. Udělá Hradec se (zřejmě) omlazeným kádrem větší úspěch než jeho předchůdci? I kdyby ne, už samotná pozvánka je pro něj hodně cennou vizitkou.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz