Hradec slaví historický postup do semifinále, Litvínov končí

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

21. března 2017, 19:58

Adam Bagar

To byla jízda! Hokejisté Hradce Králové čtyřmi výhrami za sebou vystavili chemikům důraznou stopku a poslali je na dovolenou. V klíčovém pátém duelu byl Mountfield střelecky při chuti, už v úvodních deseti minutách nastřílel tři branky a došel k jasnému triumfu. Vyprodaná aréna tak mohla oslavovat historický postup do semifinále, v němž Sýkorova parta pravděpodobně narazí na Kometu.

Hradec přestřílel Litvínov, rozhodl skvělým nástupem

Říká se, že poslední krok bývá nejtěžší. Ovšem Východočeši ho zvládli znamenitě. V čase 9:26 už vedli 3:0 a třemi přesilovkovými trefami vyhnali Jaroslava Januse z branky. Postupně se do litvínovské klece trefili Bedřich Köhler, Rastislav Dej a Alexandre Picard, jenž na startu druhé části překonal také Michaela Petráska. A když krátce před polovinou utkání zvyšoval už na 5:0 Tomáš Knotek, po střechu narvaná Fortuna aréna určitě pomýšlela na desítku.

Chemici to ale nezabalili, nejdřív Michal Trávníček zlomil litvínovské přesilovkové prokletí a za dalších 198 sekund vykřesal jiskru naděje na fantastický zvrat Martin Hanzl. Hosté byli na koni. Ve druhé části zasypali výborně chytajícího Patrika Rybára dvaceti pokusy, zatímco Mountfield ohrozil soupeřovu branku jen čtyřikrát. Domácí ale žádný zázrak nepřipustili. Ve třetím dějství přidali ještě dva góly a jejich brankostroj se nakonec zastavil až na čísle sedm.

Fanoušci nakonec viděli jedenáct gólových kousků. Za domácí se ve třetí části trefili Jaroslav Bednář a Rastislav Dej, hosté mírnili divokou porážku trefami Františka Lukeše a Karla Kubáta. Mountfield po třech čtvrtfinálových nezdarech slavil premiérově postup do semifinále. Verva poprvé v sezoně padla čtyřikrát za sebou, a zrovna v tu nejméně vhodnou dobu. Po loňském boji o záchranu však může letošní ročník zařadit do škatulky těch povedených.

Václav Sýkora (trenér Hradce Králové): „Zápas se rozhodoval v první třetině. Vyšly nám tam přesilovky, dali jsme z nich tři góly a lepší vstup jsme si nemohli přát. Nakonec to byl trochu divoký zápas s množstvím gólů, což moc nepřipomíná play off. Litvínov se nevzdal a byl nebezpečný do poslední chvíle. Víme, že má v útoku velkou sílu, a zase to ukázal, i za takhle nepříznivého stavu dokázal dát góly. My jsme na to naštěstí ještě reagovali dál a odstup z první třetiny jsme si udrželi až do konce. Jsme rádi, že jsme sérii ukončili už po pěti zápasech.“

Radim Rulík (trenér Litvínova): „Nezvládli jsme začátek utkání, připravovali jsme se na něj, ale nechtěli jsme být vylučovaní. Soupeř v přesilovkách odskočil až na 3:0. Přišlo mi, že někteří hráči nevstoupili do zápasu dostatečně připraveni. Hradec si pak už zápas pohlídal a myslím, že bylo rozhodnuto. Musel by se stát zázrak, abychom s tím dokázali něco udělat. Hradec zaslouženě vyhrál v zápase i v sérii, byl lepší, ani v jednom utkání jsme nevedli. Musíme soupeři poblahopřát k vítězství, tahali jsme za kratší konec a zaslouženě vypadli.“

MOUNTFIELD HK – HC VERVA LITVÍNOV 7:4 (3:0, 2:2, 2:2)

Branky a nahrávky: 2. Köhler (T. Knotek, Jaroslav Bednář), 6. Dej (T. Knotek, Jaroslav Bednář), 10. Picard (Newton, Jarůšek), 22. Picard (Jarůšek, Pláněk), 29. T. Knotek (Jaroslav Bednář, Gregorc), 43. Jaroslav Bednář (Köhler, Dej), 53. Dej – 30. Trávníček, 34. M. Hanzl (J. Černý, Gula), 46. Lukeš (V. Hübl), 58. Kubát (Válek).
Rozhodčí: Hradil, Pražák – Bláha, Špůr.
Vyloučení: 8:9, navíc J. Černý (Litvínov) 10 minut.
Využití: 4:2.
V oslabení: 1:0.
Střely na branku: 27:41.
Diváci: 6 890 (vyprodáno).
Nejlepší hráči: Jaroslav Bednář – Michal Trávníček.
Konečný stav série: 4:1.
Mountfield HK: Rybár – Gregorc, Dietz, Štajnoch, Newton, Pláněk, Vydarený, Čáp – Jaroslav Bednář, Kukumberg, Dej – Jarůšek, Džerinš, Picard – Köhler, T. Knotek, Šimánek – Nedvídek, Dragoun, R. Pavlík. Trenéři: Sýkora, Hynek a T. Martinec.
HC VERVA Litvínov: Janus (od 10. Petrásek) – Sörvik, Frolo, K. Pilař, F. Pavlík, Kubát, Z. Sklenička, Gula – M. Hanzl, R. Hanzl, J. Černý – M. Hořava, K. Reichel, Trávníček – Jurčík, Válek, J. Doležal – Gerhát, V. Hübl, Lukeš. Trenéři: Rulík, Stránský a Šlégr.

Zlín se loučil porážkou, Varům vyšla generálka na baráž

Hokejisté Zlína se chtěli rozloučit vítězně. Ale nezačali zrovna nejlíp, když už po pěti minutách hry udeřil ve vlastním oslabení Tomáš Rachůnek. Berani byli v prvním dějství aktivnější a ještě do přestávky otočili výsledek zásluhou Tomáše Žižky a Filipa Chytila. Ale to bylo na dlouhou dobu vše, další branky přišly až na začátku třetí dvacetiminutovky. Oblíbence domácích tribun Libora Kašíka, jenž v polovině střetnutí vystřídal Tomáše Štůralu, překonali za pouhých 26 sekund Denis Kindl a Henri Tuominen. Karlovy Vary už tři body nepustily a v generálce na baráž si znovu zvedly sebevědomí.

Martin Hamrlík (asistent trenéra Zlína): „Ve skupině o umístění jsme odehráli hodně nekoukatelných zápasů, tentokrát se na to ještě dalo dívat. Zápas jsme si pokazili jednou minutou na začátku třetí třetiny. Pak už jsme to těžko obraceli. Sice jsme se dívali na nové hráče přicházející v úvahu do příští sezony, ale bylo těžké je přinutit, aby šli na krev.“

Jan Tlačil (trenér Karlových Varů): „Vstupovali jsme do zápasu po dlouhé cestě. Nechtěli jsme začít špatně, což se nám podařilo, ale pasáž na konci první a v úvodu druhé třetiny nebyla dobrá. Ve třetí třetině jsme hráli přesně to, co jsme chtěli. Za to bych chtěl hráčům poděkovat.“

PSG ZLÍN – HC ENERGIE KARLOVY VARY 2:3 (2:1, 0:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 7. Žižka, 16. Chytil (Honejsek) – 5. T. Rachůnek (Mikulík), 42. Kindl (Skuhravý), 42. Tuominen (V. Tomeček).
Rozhodčí: Kubičík, Kika – Ganger, Hanzlík.
Vyloučení: 4:5.
Bez využití.
V oslabení: 0:1.
Střely na branku: 43:26.
Diváci: 1 033.
PSG Zlín: Štůrala (od 31. Kašík) – Řezníček, Marušák, Žižka, Matějíček, O. Horák, Kotvan, Ferenc – O. Veselý, Popelka, J. Ondráček – Honejsek, M. Kratochvíl, Bukarts – Goiš, Chytil, Ostřížek – Kovařík. Trenéři: Svoboda a Hamrlík.
HC Energie Karlovy Vary: Závorka – M. Rohan, Sičák, Harant, Baránek, Benák, Rýgl – T. Rachůnek, Gríger, Mikulík – Kindl, Skuhravý, Davídek – Stloukal, Tuominen, V. Tomeček – O. Beránek, Dušek, Flek. Trenéři: Tlačil a Antonik.

Tabulka skupiny o umístění TELH

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Olomouc 57 20 7 5 25 136:143 79
2. PSG Zlín 58 18 8 5 27 142:176 75
3. HC Energie Karlovy Vary 58 17 1 11 29 138:177 64
4. HC Dynamo Pardubice 57 10 7 5 35 143:201 49

Další program čtvrtfinále Generali play off TELH

Středa 22. března – 5. zápasy:
17:20 HC Oceláři Třinec – Piráti Chomutov (ČT sport)
18:00 Bílí Tygři Liberec – HC Škoda Plzeň 

Pátek 24. března – případné 6. zápasy:
19:10 HC Škoda Plzeň  – Bílí Tygři Liberec (ČT sport)
17:30 Piráti Chomutov – HC Oceláři Třinec

Neděle 26. března – případné 7. zápasy:
16:00 Bílí Tygři Liberec – HC Škoda Plzeň 
17:00 HC Oceláři Třinec – Piráti Chomutov

Další program skupiny o umístění

Středa 22. března – 6. kolo
18:00 HC Olomouc – HC Dynamo Pardubice

Baráž o Tipsport extraligu startuje v úterý 28. března, kromě Pardubic a Karlových Varů se v ní představí vítězové semifinále WSM Ligy. Na programu je dvanáct kol – to poslední 23. dubna. Dva nejlepší týmy si zajistí účast v příštím ročníku TELH.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz