Hradec sfoukl lídra, Kometa vynulovala Tygry. Chemici skolili Spartu

Foto: Michal Eger, hc-kometa.cz

Nejvyšší hokejová soutěž pokračovala v neděli šesti zápasy. Západočeské derby na ledě Karlových Varů patřilo Plzni, která tak ovládla i třetí vzájemné utkání v sezoně. Vítkovice porazily pardubické Dynamo rozdílem tří branek, Litvínov doma přemohl Spartu. Lídr z Třince prohrál v Hradci Králové. Kometa si poradila s Libercem, a tak se pořadí na čele Tipsport extraligy nemění. Mladá Boleslav podlehla Pirátům.

Plzeň vynulovala Energii a ovládla derby

Karlovarští hokejisté se v západočeském derby střetli s Plzní. Energetici v pátek uspěli na ledě Pardubic, jenže na cennou výhru navázat nedokázali. Indiáni totiž začali skvěle, neuběhly ani dvě minuty a Lev poslal plzeňský celek do vedení. V polovině utkání navíc tentýž hráč zařídil hostům dvoubrankový náskok. Energie se snažila, dobře chytajícího Machovského však ne a ne překonat. Naopak v závěru, který "zpestřila" potyčka fanoušků, se trefil ještě Kadlec a potvrdil plzeňskou nadvládu v derby. Škodovka tak zvítězila počtvrté v řadě.

Mikuláš Antonik (asistent trenéra Karlových Varů): „Mrzí nás, že jsme do zápasu nevstoupili dobře. Udělali jsme chybu v obranném pásmu a dostali gól. Také druhá branka střelou přes obránce byla zbytečná. Pak pro nás bylo strašně těžké zápas otočit. Vždy nám scházel kousek k tomu, abychom dali gól. Přesilovky neměly takový účinek, abychom od nich mohli něco čekat. Ve třetí třetině Plzeň proměnila přesilovku a zápas se už jen dohrával.“

Ladislav Čihák (asistent trenéra Plzně): „Věděli jsme, že to nebude jednoduché utkání. Hrálo se o šest bodů, ale zápas jsme zvládli velmi dobře. Chtěli jsme do utkání dobře vstoupit, což se nám podařilo víceméně v každé třetině. Šance, které si domácí vytvořili, pochytal Matěj, což pro nás bylo strašně důležité. Klukům bych rád poděkovat za výkon. Jsme moc rádi, že jsme tady vyhráli za tři body.“

HC ENERGIE KARLOVY VARY – HC ŠKODA PLZEŇ 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 2. Lev (Kracík, Moravčík), 33. Lev (Němeček), 53. P. Kadlec (Lev, Stach).
Rozhodčí: Hodek, Hribik – Rozlílek, Špůr.
Vyloučení: 3:4.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 33:27.
Diváci: 4 206.
Nejlepší hráči: Denis Kindl – Jakub Lev.
HC Energie Karlovy Vary: Honzík – Sičák, Dujsík, Tomáš Dvořák, Benák, M. Rohan, Rýgl – T. Rachůnek, Tuominen, Mikulík – Vachovec, Skuhravý, Gorčík – Mullane, Dušek, V. Tomeček – Kindl, Gríger, Flek. Trenéři: Tlačil a Antonik.
HC Škoda Plzeň: Machovský – Němeček, P. Kadlec, Moravčík, Čerešňák, Pulpán, D. Sklenička – D. Kubalík, Kratěna, T. Svoboda – Stach, Preisinger, Indrák – Lev, Kracík, Hrnka – Vondráček, Koreis, Kodýtek. Trenéři: Straka, Vlasák, Čihák a Hanzlík.

Chemici zdolali Spartu a pojistili si čtvrté místo

Litvínov doma naposledy těsně podlehl Vítkovicím a nyní jej čekala Sparta, která v novém roce neztratila ani bod. Chemici však začali bez respektu a hned v úvodu otevřel skóre Gerhát. Pražané odpověděli v závěru první třetiny, kdy Kumstát srovnal na 1:1. Na startu druhého dějství však Havlíček vrátil litvínovskému celku náskok, a když se v čase 48:27 trefil Martin Hanzl, bylo hotovo. Sparta dokázala díky zásahu Pecha snížit na 3:2, pak se dokonce chvíli radovala z vyrovnání, ale rozhodčí rozpažil. Sparťané tak poprvé v roce 2017 padli.

Darek Stránský (asistent trenéra Litvínova): „Musíme si přiznat, že jsme herně nedominovali. Byli jsme pod územní převahou sparťanů. Co se nám ale povedlo, je to, že jsme byli nesmírně bojovní a důrazní. Byli jsme lepší v osobních soubojích, měli jsme větší chuť a hlavně jsme byli produktivní. V utkání jsme vedli a díky bojovnosti a výbornému výkonu Michaela Petráska jsme zápas ubojovali.“

Zdeněk Moták (asistent trenéra Sparty): „Celý zápas jsme ani ne tak herně, ale spíš výsledkově tahali za kratší konec provazu. Nejvíce jsme postrádali důraz v útočném pásmu a při zakončení. Pár vyložených šancí jsme měli, ale i vinou důrazu jsme je nezakončili, a proto to pro nás dopadlo takhle nepříznivě.“

HC VERVA LITVÍNOV – HC SPARTA PRAHA 3:2 (1:1, 1:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 4. Gerhát (Lukeš), 23. Havlíček (F. Pavlík), 49. M. Hanzl (F. Pavlík) – 19. Kumstát (P. Vrána, Mikuš), 59. Pech (Mikuš, Řepík).
Rozhodčí: Pražák, Hradil – Hynek, Gerát.
Vyloučení: 2:5.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 24:39.
Diváci: 5 782.
Nejlepší hráči: Michael Petrásek – Petr Vrána.
HC VERVA Litvínov: Petrásek – Z. Sklenička, Gula, K. Černý, Pilař, Kokeš, F. Pavlík – Lukeš, V. Hübl, Gerhát – J. Černý, M. Hanzl, Jurčík – Trávníček, Havlíček, M. Hořava – Mical, Válek, Dufek. Trenéři: Rulík, Stránský a Šlégr.
HC Sparta Praha: Pöpperle – Mikuš, Piskáček, Nedomlel, Gernát, Barinka, Švrček – J. Hlinka, P. Vrána, Klimek – Forman, Ihnačák, Netík – Kumstát, Pech, Řepík – Uher, Cingel, Kudrna. Trenéři: Kalous, Moták a Veber.

Dynamo si ve Vítkovicích neškrtlo a znovu padlo

Na vítkovickou střídačku se po mistrovství světa juniorů vrátil trenér reprezentační dvacítky Jakub Petr a začal vítězně. Do Ostravy zamířily trápící se Pardubice a špatnou formu si přenesly i do tohoto utkání. Vítkovičtí vedli po trefě Szturce a následně se dvakrát v krátkém sledu prosadili Tybor a Květoň – 3:0. Dynamo bylo jalové. Ve druhé části vystřelilo na branku jen dvakrát, poprvé to byl ve 37. minutě Beran. Ve třetí třetině přidal čtvrtý gól Ostravanů Olesz a pardubický střelec Sýkora v závěru aspoň čestným gólem upravil na 4:1. Pardubičtí prohráli počtvrté za sebou.

Jakub Petr (trenér Vítkovic): „Na začátku utkání jsme zbytečně ztráceli puky, Pardubice se pak dostaly do přečíslení. To jsou situace, které bychom neměli svým soupeřům nabízet. Ale první branka nás uklidnila. Ve druhé části jsme se z oslabení dostali do několika přesilovek. Dvě jsme využili, což byl klíčový moment celého zápasu. Jakmile jsme se dostali do vedení 3:0, už jsme si náskok pohlídali.“

Pavel Rohlík (trenér Pardubic): „Po neúspěšných posledních zápasech jsme do Vítkovic přijeli s jasným cílem hrát ze zajištěné obrany, což se nám dařilo prvních deset minut. Měli jsme tam i nějaká přečíslení, šance, ale pak jsme dostali první gól a začali panikařit. První část jsme dohrávali ve zbytečném stresu. Řekli jsme si to o přestávce i při oddechovém čase na začátku druhé třetiny. Hráče jsme chtěli za stavu 1:0 uklidnit, protože nehráli špatně. Rozhodla naše oslabení, inkasovali jsme dvakrát ve třech. Pak ve třetí části jsme se snažili výsledek zvrátit, ale dali jsme jenom jednu branku.“

HC VÍTKOVICE RIDERA – HC DYNAMO PARDUBICE 4:1 (1:0, 2:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 14. Szturc (Olesz, Urbanec), 32. Tybor (O. Roman, Baranka), 35. D. Květoň (Klok, Tybor), 50. Olesz (Szturc, Hrbas) – 57. P. Sýkora (Redenbach, Hubáček).
Rozhodčí: Šír, Kubičík – Gebauer, Lederer.
Vyloučení: 4:7, navíc Němec (Vítkovice) 10 minut.
Využití: 2:1.
Střely na branku: 44:18.
Diváci: 4 517.
Nejlepší hráči: Radoslav Tybor – Tyler Redenbach.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Bartošák – Klok, Hrbas, Urbanec, Baranka, L. Kovář, Výtisk – Tybor, O. Roman, D. Květoň – Szturc, Stastny, Olesz – Vandas, Kolouch, Kucsera – Tomi, E. Němec, P. Zdráhal. Trenéři: Petr a Trnka.
HC Dynamo Pardubice: J. Hübl – Schaus, Ščotka, Čáslava, Nedbal, Ovčačík, Havlík, Leduc – P. Sýkora, Redenbach, Hubáček – Klimenta, Rolinek, Starý – Beran, T. Kaut, Bárta – M. Kaut, Kusý, Panna. Trenéři: Rohlík, Mikeska a V. Martinec.

Hradec doma válí, složil také lídra z Třince

Hokejisté Hradce Králové to na Oceláře umí. Ovládli také třetí vzájemné utkání v letošní sezoně. Po první bezbrankové dvacetiminutovce se dvakrát prosadily zahraniční tváře Mountfieldu Kukumberg s Picardem a domácí vedli 2:0. Slezané se vzápětí dočkali kontaktní branky, kterou zařídil Kane. Ve třetí části však Hradečtí přidali další tři trefy, o které se podělili Dej, Červený a Džerinš. Třinec byl na lopatkách – 5:1. Výběr Mountfieldu tak dokázal, že na svém ledě kraluje. Pod Bílou věží vyhrál posedmé v řadě.

Pavel Hynek (asistent trenéra Mountfieldu HK): „Kluky musím pochválit, odehráli jsme totiž výborný zápas. Přijel lídr tabulky, což přispělo ke kvalitě utkání. Rozhodující bylo ubránění oslabení tří proti pěti. Jsme rádi za tři body i za to, že se nám povedlo navázat na vítězství s Libercem.“

René Mucha (asistent trenéra Ocelářů): „Utkání se pro nás nevyvíjelo špatně. Podařilo se nám uhrát první třetinu bez branek. Jedním zlomovým momentem byla přesilovka pět na tři, kterou jsme sehráli špatně a hned vzápětí inkasovali gól. Sice se nám povedlo snížit na 1:2, ale další brankou jsme na to nenavázali. Rozhodla třetí branka.“

MOUNTFIELD HK – HC OCELÁŘI TŘINEC 5:1 (0:0, 2:1, 3:0)

Branky a nahrávky: 26. Kukumberg, 33. Picard, 53. Dej (Dietz), 57. Červený, 59. Džerinš (Picard, Šimánek) – 36. Kane (Dravecký, Irgl)
Rozhodčí: Lacina, Mrkva – Kotlík, Zíka.
Vyloučení: 5:5, navíc Picard (Mountfield HK) 10 minut.
Využití: 0:1.
V oslabení: 1:0.
Střely na branku: 36:28.
Diváci: 5 056.
Nejlepší hráči: Alexandre Picard – Cory Kane.
Mountfield HK: Rybár – Čáp, Vydarený, Gregorc, Dietz, Štajnoch, Newton, Plášil – Červený, Džerinš, Šimánek – Köhler, Bednář, Dej – Jarůšek, Kukumberg, Picard – P. Beránek, T. Knotek, J. Dvořák. Trenéři: Sýkora, Hynek a T. Martinec.
HC Oceláři Třinec Hrubec – Roth, Linhart, Jank, M. Doudera, Štebih, Nosek – Irgl, Kane, Špirko – Dravecký, Kreps, Rákos – Hrňa, Marosz, Petružálek – Hladonik, M. Kovařčík, Chmielewski – Cienciala. Trenéři: Kýhos, Mucha a Kopřiva.

Kometa vynulovala šampiony, rozhodla v závěru

Šlágr kola se odehrál před televizními kamerami v Brně. Tamní Kometa si to rozdala s druhým Libercem. Brněnští vstoupili do utkání skvěle a díky trefě Vincoura v závěru přesilovky získali důležitý náskok. Liberečtí občas vystrčili růžky, jenže Vejmelka byl pozorný. Schylovalo se k velkému dramatu, ale v čase 54:19 využil další početní výhodu Hynek Zohorna, o necelou minutu později pak skóroval i Gulaši a pod Špilberkem se mohlo slavit. Bílí Tygři tak nevyužili zaváhání Ocelářů a v tabulce zůstávají druzí.

Petr Haken (asistent trenéra Komety Brno): „Přesilové hry se nám dlouhodobě nedařily, nyní však rozhodly zápas. Bylo to vyrovnané utkání, ale troufnu si říci, že jsme měli více příležitostí a mohli jsme odskočit soupeři dřív. Chtěl bych vyzdvihnout všechny hráče, hráli na hraně svých schopností. Předvedli velkou obětavost, za kterou si zaslouží vítězství, v závěru vyšperkované dvěma brankami. Ještě jednou díky všem hráčům za odvedenou práci. Martin Erat odjel do nemocnice, o jeho zdravotním stavu zatím nic bližšího nevíme.“

Filip Pešán (trenér Liberce): „Myslím, že jsme odehráli vyrovnaný zápas, vyjma závěru, kde jsme riskovali a byli jsme zbytečně nedisciplinovaní. Sahali jsme po bodu, ale když venku nedáme branku, nemůžeme bodovat. Věděli jsme, že nás v Brně čeká těžké utkání, a že v něm nesmíme faulovat. Z přesilovek jsme dostali dva góly, které rozhodly zápas.“

HC KOMETA BRNO – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 5. Vincour (Čermák, Kováčik), 55. H. Zohorna (Vincour, Haščák), 56. Gulaši (M. Kvapil, Dostálek).
Rozhodčí: Polák, Souček – Lhotský, Svoboda.
Vyloučení: 6:10, navíc Jelínek (Liberec) 10 minut a do konce utkání.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 30:22.
Diváci: 7 504.
Nejlepší hráči: Karel Vejmelka – Ján Lašák.
HC Kometa Brno: Vejmelka – Bartejs, Kováčik, Štencel, O. Němec, F. Král, Trška, Gulaši, Malec – Haščák, Čermák, Vincour – M. Kvapil, Nečas, M. Erat – R. Zohorna, V. Němec, H. Zohorna – Dymáček, Dvořák, Dostálek. Trenéři: Zábranský, Pešout, Pokorný a Haken.
Bílí Tygři Liberec: Lašák – Ševc, Jánošík, Derner, Mojžíš, Vitásek – L. Krenželok, P. Jelínek, Ordoš – Radivojevič, Bulíř, Svačina – J. Mikyska, Bližňák, J. Stránský – J. Vlach, Vantuch, Mar. Procházka. Trenéři: Pešán a Mlejnek.

Piráti otočili duel v Boleslavi, Bruslaři doma opět padli

Mladé Boleslavi se v posledním době doma nedaří. Nejinak tomu bylo v utkání proti Chomutovu, ale pojďme pěkně popořadě. Domácí nejprve přežili dvě přesilovky soupeře a na konci první třetiny sami udeřili po pěkné kombinaci, kterou završil Lenc. Piráti ale předvedli raketový nástup do druhé části. Nejprve srovnal Vondrka a hned nato Huml otočil skóre – 1:2. Bruslařům se povedlo vyrovnat díky bekhendové dorážce Urbana, ale Vondra, jenž je společně s Vránou nejproduktivnějším hráčem soutěže, trefil výhru Pirátů. Bruslaři doma padli počtvrté z posledních pěti domácích vystoupení.

František Výborný (trenér Mladé Boleslavi): „Jsem hodně zklamaný, že jsme nezískali ani bod. Myslím, že jsme si ho sloužili. V první třetině byl Chomutov mírně aktivnější, ve druhé se hra vyrovnala a postupně jsme přebírali iniciativu. V klíčových momentech nám chybělo trochu zkušeností, možná i štěstíčka. Na druhou stranu se to opakuje skoro každý zápas, takže to asi náhoda nebude. Nemáme tady hráče jako jsou Vondrka nebo Huml, kteří umí důležité situace vzít na sebe. Kluky ale musím pochválit za bojovný a týmový výkon. Bohužel jsme se znovu nevyvarovali kardinální chyby, kterou udělal jeden z našich nejzkušenějších hráčů. Je to škoda, protože hráči poctivě makali, ale zase jsme bez bodu.“

Jan Šťastný (asistent trenéra Pirátů): „Jeli jsme sem s velkou pokorou, protože Mladá Boleslav je v domácím prostředí silná. Chtěli jsme začít aktivně, držet se na kotouči a diktovat tempo hry. Měli jsme šance, ale neproměnili jsme je. Domácí naopak sehráli parádní kombinaci a vedli. Klíčovým momentem zápasu byla pětiminutová přesilovka. Nejprve se nám v ní nedařilo, ale něco jsme si k tomu řekli a dvakrát jsme udeřili. Soupeř se ale nepoložil a ve zbytku druhé části dominoval. Vedli jsme jen díky brankáři Lacovi. Ve třetí třetině jsme zaspali a přišlo vyrovnání. Počkali jsme si na chybu, která přišla a Michal Vondrka rozhodl. Kluci jsou trochu potlučení, ale bojovali. Mužstvo zaslouží pochvalu.“

BK MLADÁ BOLESLAV – PIRÁTI CHOMUTOV 2:3 (1:0, 0:2, 1:1)

Branky a nahrávky: 18. Lenc (Musil, Hanzlík), 43. Urban (Vampola) – 21. Vondrka (Rutta, Skinner), 22. Huml (Valach, Flemming), 51. Vondrka.
Rozhodčí: Pešina, Úlehla – Flegl, Polonyi.
Vyloučení: 5:6, navíc Štich (Mladá Boleslav) 10 minut a 5 minut + do konce utkání.
Využití: 0:2.
Střely na branku: 41:34.
Diváci: 2 754.
Nejlepší hráči: Radan Lenc – Michal Vondrka.
BK Mladá Boleslav: Maxwell (36. – 36. Lukáš) – T. Voráček, Stříteský, Hanzlík, Kurka, Kučný, Štich, Trončinský – Lenc, Musil, Hyka – Pabiška, Klepiš, Pospíšil – Látal, Žejdl, Jonák – Urban, Vampola. Trenéři: F. Výborný a Žabka.
Piráti Chomutov: Laco – R. Havel, Flemming, Skinner, Valach, Kudělka, Rutta, L. Chalupa – Tomica, Huml, Vondrka – Sklenář, Raška, Skokan – Poletín, Kämpf, Koblasa – Lauko, Šťovíček, Hlava – Kaše. Trenéři: Růžička, Martínek a Šťastný.

Tabulka Tipsport extraligy po 37. kole

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Oceláři Třinec 37 19 6 6 6 117:76 75
2. Bílí Tygři Liberec 37 22 2 4 9 96:66 74
3 HC Kometa Brno 37 19 2 7 9 125:94 68
4. HC VERVA Litvínov 37 16 9 1 11 94:88 67
5. HC Sparta Praha 35 18 1 5 11 109:82 61
6. Mountfield HK 34 15 4 6 9 100:80 59
7. Piráti Chomutov 37 12 9 4 12 106:108 58
8. HC VÍTKOVICE RIDERA 36 13 7 2 14 81:81 55
9. HC Škoda Plzeň 37 13 3 4 17 90:102 49
10. BK Mladá Boleslav 37 13 2 4 18 92:113 47
11. PSG Zlín 36 11 4 3 18 84:110 44
12. HC Olomouc 34 9 4 4 17 79:93 39
13. HC Dynamo Pardubice 37 8 4 2 23 86:118 34
14. HC Energie Karlovy Vary 36 8 1 6 22 75:123 32

Další program Tipsport extraligy

Úterý 10. ledna – dohrávka 30. kola:
17:00 HC VÍTKOVICE RIDERA – Mountfield HK

Úterý 10. ledna – dohrávka 37. kola:
17:30 PSG Zlín – HC Olomouc

Pátek 13. ledna – 38. kolo:
17:00 HC Oceláři Třinec – BK Mladá Boleslav
17:20 Bílí Tygři Liberec – HC VERVA Litvínov (ČT sport)
17:30 Piráti Chomutov – HC Kometa Brno
17:30 PSG Zlín – Mountfield HK
18:00 HC Dynamo Pardubice – HC Škoda Plzeň
18:00 HC Olomouc – HC VÍTKOVICE RIDERA
18:30 HC Sparta Praha – HC Energie Karlovy Vary

Neděle 15. ledna – 39. kolo:
15:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Oceláři Třinec
15:30 HC Energie Karlovy Vary – PSG Zlín
15:30 HC VERVA Litvínov – HC Dynamo Pardubice
16:30 HC Škoda Plzeň – HC Sparta Praha
17:00 HC Kometa Brno – HC Olomouc
17:30 BK Mladá Boleslav – Bílí Tygři Liberec
18:00 Mountfield HK – Piráti Chomutov 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz