Hradec chce dál. Snad bude Kometa nerozehraná, doufá Pláněk

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

28. března 2017, 18:43

Martin Voltr

Svůj hlavní úkol splnili, to je bez debat. Hokejisté Mountfieldu konečně prolomili čtvrtfinálové prokletí, přešli přes Litvínov a celému Hradci spadl velký kámen ze srdce. Teď by ale rád přidal další krok: Ve středu doma zahájí třaskavé semifinále s Kometou! „Ambice máte vždycky ty nejvyšší. Budeme hrát tak, abychom postoupili do finále,“ hlásí obránce Martin Pláněk.

Minulé úterý se ve městě nešlo spát. Domácí tým ukončil sérii s Litvínovem už v pěti zápasech, což asi po bilanci ze základní části málokdo čekal. Čtyřletá práce pod Bílou věží tak konečně vedla do semifinále play off, kde se Hradec Králové ocitl poprvé v historii. A to byl důvod k oslavám. „Jo, menší oslavu jsme měli. Nic moc velkého. Sedli jsme si s klukama a dali si pár piv. Ale museli jsme myslet na to, že chceme jít dál, a neslavit dlouho,“ vrací se Martin Pláněk k postupové euforii.

Teď jeho tým čeká o dost tvrdší oříšek, to si všichni moc dobře uvědomují. Vraťte se na začátek sezony... Sázkové kanceláře tehdy Kometu pasovaly do role největšího favorita na titul, Liberec, Sparta a Třinec byly až za ní.

„Teď mají všechny hráče zdravé a tím, jak vyřadili Spartu, dokázali, že mají obrovskou sílu.“

„Vidím ji jako obrovsky silného soupeře, který má hlavně výbornou ofenzivu a skvělé hráče do útoku. A navíc i silové hráče. Budou to s nimi hrozně těžké zápasy, my se jim prostě musíme nejmíň vyrovnat, a dokonce být lepší než oni,“ burcuje Pláněk. Při srovnání základní části a vyřazovacích bojů asi nemůže být jasnější, že Brňané disponují skvělým play off týmem.

„V sezoně měli i spoustu zraněných, možná to byl důvod, proč se trochu zabrzdili. Ale svůj cíl si asi splnili.“ Byť až v posledním zápase. „Teď mají všechny hráče zdravé a tím, jak vyřadili Spartu, dokázali, že mají obrovskou sílu,“ opakuje hradecký bek. Ani on by netipoval, že Kometa zostudí soupeře porážkou 4:0 na zápasy! „To ne, to určitě nečekal nikdo. Myslel jsem, že pokud Sparta nevyhraje, tak je aspoň pořádně potrápí. Ale třeba když tak dlouho stáli, snad budou nerozehraní,“ věří.

Přesněji – Brno mělo po postupu dokonce deset dní volna, Hradec o tři méně. To není až tak výrazný rozdíl, i když v samotném začátku by třeba mohl hrát roli. Zvlášť když Mountfield znovu startuje na domácí půdě.

„Já si nemyslím, že to je v dnešním hokeji nějaká výhoda. Podívejte se na Chomutov, který taky začínal doma, prohrával 0:2, a nakonec postoupil,“ vrací se Pláněk k předkolu. No, pak si Piráti úvodní dvojzápas dokonce vyzkoušeli v opačném gardu s Třincem, který složili na lopatky. „Ono to je úplně jedno. Snažíte se urvat vítězství doma i venku.“

„Slovenští gólmani? Viděl jsem v televizi, že jsou všude. Něco na tom bude, že chytají takhle dobře.“

Ale tohle může být pro Východočechy problém, velký problém. Na Kometě v extraligové historii nikdy nevyhráli! Osm zápasů, nula bodů, až v posledním souboji (4:3) zvládli dát domácím hokejistům víc než jeden gól. „Jaký je důvod? Těžko říct. Ale teď je správný čas, abychom to změnili a dokázali, že můžeme vyhrát i tam,“ reaguje reprezentační bek.

Jedním z důvodů rozhodně bude i bouřlivé prostředí DRFG Areny. Z fanouškovského hlediska bude vůbec celá tahle série naprostým extraligovým bonbónkem! „I naši fanoušci jsou bezvadní. Já osobně, když hrajeme někde venku, moc nevnímám fanoušky soupeře. Doma si samozřejmě užívám, když naši skandují, ale venku se to snažím nevnímat. Neřekl bych, že tohle je hlavní důvod. Někdy to tak prostě je, že u nějakého týmu se vám nedaří a těžko se tam vyhrává,“ ví znojemský odchovanec.

Na druhou stranu – pokud by byl Hradec stoprocentní doma, venku může klidně všechny zápasy prohrát.

Tomáš Knotek zve v případě postupu hradecké fanoušky na pivo:

Extraligové semifinále bude zároveň velkou přehlídkou slovenských brankářů. Lašák, Rybár, Čiliak, Laco... Ti všichni mají obrovskou zásluhu, že jejich tým je tam, kde je. „Napřed jsem si toho nevšiml, ale pak jsem viděl v televizi, že všude jsou slovenští gólmani. Něco na tom bude, že chytají takhle dobře. Ale na druhou stranu je zase škoda, že v žádném týmu není takhle skvělý český gólman.“ Český hokej to bezpochyby mrzet může.

Vyzrát na Marka Čiliaka teď bude pro Hradec jedním z hlavních klíčů. „Asi stejně jako pro ně na našeho,“ potutelně se směje pod vousy Pláněk.

Mountfield už může jít do semifinále uvolněný, letošní sezona pro něj skončí přinejmenším se splněnou hlavní metou. Cokoli dalšího už bude bonus. Ale s jídlem roste chuť, honí se hráčům v hlavě myšlenky na titul? „Takhle bych to určitě neřekl. Ambice máte vždycky ty nejvyšší. Budeme hrát tak, abychom postoupili do finále, nikdo nechce prohrát a ukončit sezonu. Když už jsme postoupili z prvního kola, tak chceme jít dál,“ slibuje závěrem hradecký obránce Martin Pláněk.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz