Hráči mají důležité role, těší Hniličku. Zacha a spol už myslí na Helsinky

Foto: Karel Švec, cslh.cz

29. listopadu 2015, 16:00

Václav Jáchim

Nechtějí nic podcenit, před mistrovstvím světa dvacetiletých sbírá štáb české reprezentace veškeré informace a zbrojí na start závěrečného soustředění. Manažer týmu Milan Hnilička se ve čtvrtek vrátil ze zámořské inspekční cesty za hráči, kteří přicházejí v úvahu pro start na šampionátů. "Viděl jsem pět utkání CHL, měl jsem možnost mluvit s některými kluky. Jiné jsem oslovil aspoň telefonicky, protože za všemi jsem z technických důvodů letět nemohl. S další skupinou komunikuje trenér Kuba Petr, máme to rozdělené," říká olympijský vítěz z Nagana.

Celkové dojmy? Někdejší vynikající brankář je spokojen, české juniory viděl vesměs ve velké herní i osobní pohodě. "Hlavně mě potěšilo, že mají ve svých týmech důležité role. Pravidelně nastupují, chodí na přesilovky a oslabení. Vybudovali si důležité pozice. To je pro dvacítku výborná zpráva," konstatuje.

Kontakt s kluby? Položili jsme základy, které lze rozvíjet

Zámořský pobyt začal na západě Kanady, Hnilička viděl zápasy týmů Prince Albert a Moose Jaw, pak pokračoval postupně dál. "Z plánu cesty jsme museli bohužel škrtnout návštěvu Kuby Vrány, který se zranil a přijde o šampionát. Je to pro nás ztráta, ale i tohle hokej přináší. Místo toho jsem zajel za Pavlem Jenyšem do Sudbury, bylo to jen velmi krátce předtím, než ho pak klub vyměnil," připomíná.

Cestu za Atlantik podnikl Hnilička především pro potřeby dvacítky, ale jako manažer rozvoje svazu sbíral zkušenosti na poli sportovním, organizačním i politickém. "Je dobré, když si můžete s lidmi z klubů promluvit osobně. Generální manažeři se k diskusi stavěli vesměs vstřícně, měl jsem z toho velmi pozitivní dojmy. Osobní rozmluva je určitě lepší než kontakt po telefonu. Položili jsme určité základy, které lze v budoucnu rozvíjet," vysvětluje.

Součástí mise byla jednání o uvolnění hráčů pro národní tým osmnáctiletých. "Tam je situace složitější v tom, že nám do Kanady nebo Ameriky odešli kluci, kteří mají ve smlouvách se svazem účast na MS osmnáctek. Hovořil jsem na téma jejich uvolnění se zástupci klubů, uvidíme, jak to dopadne. Ale příslib tam je, konkrétně v Saskatoonu mi manažer potvrdil, že pustí Libora Hájka. V tamních klubech jsme o tématu hodně mluvili, všude jsem připomínal, jaké mají naši hráči závazky. Dost kluků nám letos odešlo v sedmnácti letech. Snažíme se je udržet doma, ale odchodům asi úplně nezabráníme," reaguje.

Buďme realisté. U Pastrňáka si nemůžeme dělat velké naděje

Mistr světa 1999, 2001 a 2005 viděl v akci Hájka, Budíka, Stránského, Špačka, Smejkala, Zachu, Jenyše a Mašína. "Se všemi jsem mluvil, zašli jsme na večeři. Probírali jsme aktuální situaci hráčů, naše představy směrem k mistrovství světa. Je dobré dát těm klukům najevo, že je sledujeme. Moje návštěva měla ohlas i u manažerů a lidí z klubů. Mistrovství světa dvacítek je tam velmi prestižní. Všude mi potvrdili, že s hráči můžeme počítat," hlásí Milan Hnilička.

Juniorská reprezentace přesto nebude kompletní. Kromě zmíněného Vrány je nepravděpodobná účast Davida Pastrňáka. "Je zraněný, ale především patří do kádru mužstva NHL. Buďme realisté, získat Pastovo uvolnění bude složité, ale klub oslovíme. Jak znám Davida, chtěl by v naší partě být. Ovšem moc naděje si dělat asi nemůžeme," upozorňuje Hnilička. Kádr pro MS ve Finsku vytvoří především ročník 1996, který bral loni na osmnáctkách senzační stříbro.

Chemie vztahů stále funguje, byť se mnozí hráči přesunuli na jiná angažmá. "Když jsem s kluky mluvil, u všech jsem viděl, jak moc se těší. Bylo to patrné na Pavlu Zachovi i na ostatních, Helsinky v hlavách mají. Všem jsem řekl, že s nimi počítáme, ale nikdo nemá nic jistého. V závěrečném kempu proběhne nominační boj," potvrzuje informaci, kterou před několika dny zmínil hlavní kouč Jakub Petr.

Sestavena bude širší nominace, od 13. prosince vypuknou ve Velkých Popovicích tréninky a modelové zápasy, jež by měli sledovat i nezávislí pozorovatelé a konzultanti konkrétních herních činností. "Hráči z evropských klubů odvedli na posledních akcích kvalitní výkony, dostanou příležitost. Během cesty do zámoří jsem si ověřil, že naši hokejisté si tam vedou velmi dobře. A že všichni mají velký zájem dostat se do mužstva pro šampionát. Svoji cestu považuji za inspirativní také vzhledem k tomu, že jsem získal spoustu poznatků a podnětů, které mohu uplatnit při práci na rozvojových programech našeho svazu. Podle mě to určitě mělo smysl a opodstatnění," uzavírá Milan Hnilička.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz