Horor v Kazachstánu: Dusili mě a vyhnali na ulici! líčí Tomáš Frolo

Foto: Pavel Mazáč, iSport.cz

31. října 2014, 8:00

Adam Bagar

Po čtyřech příjemných letech strávených v Plzni mířily kroky slovenského cestovatele Tomáše Frola do Kazachstánu, kde naopak v dresu Karagandy prožil chvíle hrůzy, ponížení a trápení! To vše jen kvůli tomu, že po čtrnácti dnech od podpisu smlouvy nesouhlasil se snížením mzdy, což Asiaté řešili po svém a snažili se Frolovi pobyt co nejvíc znepříjemnit, aby skončil na svou žádost. "Dávali mi pořádný záhul, už se to nedalo vydržet," říká v rozhovoru pro hokej.cz.

Sotva Tomáš Frolo podepsal v kazašské Karagandě smlouvu, už mu chtělo tamní vedení klubu sáhnout na předem domluvené peníze. Slovenský hokejista se však jen tak nedal a s novou nabídkou nesouhlasil. "Chtěli mi hned po dvou týdnech od podpisu smlouvy snížit peníze. Když jsem na to nekývl, tak dostali od vedení klubu pokyn, aby mi to pořádně znechutili a já tak na vlastní žádost skončil," líčí zkušený hokejista, který se přesto rozhodl v Kazachstánu zůstat.

Dnes toho ale možná lituje, protože si prožil skutečné životní peklo. "Dost mě tam psychicky dusili, dávali mi pořádný záhul. Pořád jsem jenom běhal a trénoval, kouč se po mě hodně vozil. Nebylo to zkrátka vůbec příjemné. Pak jsem ani neměl kde spát," popisuje hrozivé okamžiky Tomáš Frolo, jenž ze dne na den přišel o střechu nad hlavou. "Šel jsem po Kazachstánu s dvěma taškami. Naštěstí mi pomohli lidé, kteří chodívali v Karagandě na hokej," hlásí s úlevou.

Psychicky jsem na tom opravdu nebyl moc dobře, už jsem se těšil domů

Tomáš Frolo asi čekal při lehce exotickém angažmá prakticky cokoliv, ovšem něco takového rozhodně ne. "Slyšel jsem, co se tam občas děje, ale to bylo spíše před několika lety. Psychicky jsem na tom opravdu nebyl moc dobře a těšil se už domů. I kdybych to dal k soudu, tak tam prý nic neuhádám, v tomto je Kazachstán trošku jiný. Všem hráčům, kteří by chtěli do Karagandy někdy jít, bych chtěl vzkázat, aby to nedělali," zdůrazňuje dvaatřicetiletý slovenský hráč.

"Člověk musí být na tamní život dost obrněný. To, co tady považujete za problém, je oproti tomu úplně v pohodě. Ale nechci zase říct, že je celý Kazachstán hrozný. Najdou se tam i hodní lidé, jen jsem bohužel natrefil na špatné lidi ve vedení, ti šli přes mrtvoly," říká smutně Tomáš Frolo, který nachází i pozitiva. "Každopádně to byla skvělá životní zkušenost jako blázen. Jsem teď proti všemu zocelený a budu si všeho víc vážit. Jsem rád, že už jsem doma," líčí.

Silnice z Astany do Karagandy? Samá díra! Pásly se na ní ovce a krávy

V asijské zemi poznal i několik dalších zajímavostí, které ve střední Evropě jen tak nespatří. "Vše je tam specifické. Třeba silnice z Astany do Karagandy. Naše D1 je oproti tomu naprosto luxusní. Tam se na ní pásly krávy a ovce, mezi nimi autobusy jezdily. Navíc někde v lese, samá díra. Docela jsem koukal," usmívá se Frolo, který má stále lehce v hlavě nečekaný odchod z Plzně. Ta před startem sezony výrazně obměnila kádr a odnesla to řada zkušených hráčů.

"Nemám jim to ale za zlé, takový je hokejový život. Hrál jsem tam čtyři roky a mám na to dobré vzpomínky. Včas platili, rodině se tam líbilo a narodil se nám tam syn, ale samozřejmě mě to trošku mrzelo, že musím odejít," říká Frolo, který je teď na Vsetíně. "Jsem doma a užívám si chvíle s rodinou. Trénuju se vsetínskými chlapy, takže mi led nechybí. Ale chtěl bych zpátky do extraligy, narážím však na tabulky," zakončuje Frolo, který se čerstvě dohodl s Banskou Bystricí.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz