Hokejka news

  • 22. 2. - 09:00

    Nový film nejen o hokeji

    Film Děti Nagana, který je ode dneška v kinech, je poctou úspěchům českých hokejistů a vzdává hold legendám, které se postaraly o obrovské překvapení na ZOH v Naganu. Předává poselství o tom, že dětské sny mají mnoho podob a děti je třeba podporovat. Zároveň otevírá aktuální téma dětí a sportu, protože s podporou pohybu dětí je potřeba začít u rodiny. A to je také jedno z klíčových poselství celého filmu Děti Nagana.

  • 15. 9. - 11:28

    Hokejka TV - PODPOŘTE KLUBY!

    Koupí předplatného a sledování hokeje online podpoříte kluby! Děkujeme, že jste s námi!

  • 4. 2. - 11:32

    O kapku lepší hokej

    4. únor je Světovým dnem rakoviny!
    Zapoj se s hokejem i Ty! Více zde.

  • 26. 11. - 11:57

    Křest knihy Hrdinové hokeje už v pondělí 2.12.!

    Hokejová historie zábavnou formou, to je kniha Hrdinové, která právě vychází! Křest knihy ve sportovním areálu NA FRANTIŠKU bude spojen s parádní hokejovou akcí. Přijď se určitě podívat!

V dětství to zažil kdekdo. Napětí při otevírání balíčků s voňavými kartičkami, radost z úlovku zajímavých a vzácných kousků, nekonečné výměny mezi kamarády. Sbírání hokejových kartiček propadla v Česku řada hokejových fanoušků a fanynek. Někteří z nich skončili už dávno, jiní pokračují doteď a budují cenné sbírky.

A pak jsou tady další. Lidé, kteří kartičky dokonce vyrábí. Mezi ně patří také Lukáš Kopp, jehož firma MojeKartičky.cz vyrábí oficiální hráčské karty pro českou hokejovou reprezentaci.

Jak vás napadlo vydávat hokejové kartičky?
Začalo to jako vášeň každého malého kluka – kartičky jsem sbíral. Postupem času jsem se na ně začal dívat z marketingového pohledu a zaobíral se jejich výrobou. Docílili jsme toho, že nyní už víme, jaký papír zvolit, v jakých rozměrech kartičky udělat. Umíme si poradit s různými úpravami včetně pozlacení a podobně. Neustále přemýšlíme, jak kartičky ještě vylepšit.

Kdy jste s výrobou začali?
Výrobě kartiček jsme se začali věnovat před čtyřmi, pěti lety. Dlouho se věnuji hokeji na amatérské úrovni a dřív jsem kartičky sbíral. Prvotní myšlenka byla podpora sběratelství i hokeje, protože v něm chybí děti.

Foto: Archiv Lukáše Koppa

Spousta fanoušků v dětství jistě kartičky sbírala. Jak to vypadá nyní?
Stále to má své kouzlo. Každý kluk má své oblíbené hráče a sběratelství hokejových kartiček se vrací zpátky. Snažíme se o propojení kartiček s telefonem, kdy pomocí fotoaparátu lze načíst kartu do virtuálního alba. Aplikace jsou finančně náročné, ale chceme jít dopředu a tohle je naše další meta.

Není to jen o výrobě. Každý měsíc se konají sběratelské burzy, kam se chodím dívat a povídám si se sběrateli. Jistá základna tady je, navíc jsou tu ještě fanoušci hokeje a děti, ke kterým chceme kartičky dostat.

Gretzky za miliony a McDavid mánie

Jaký ohlas máte ze strany sběratelů?
Velmi dobrý. Ať už kvůli vizuálu, ale i zpracování karet. Zejména těch bonusových, které jsou dělané ručně. Je to velmi dobré, ale nyní se snažíme dostat kartičky k širší veřejnosti. V současné době máme dva produkty, jeden pro děti a fandy a druhý pro sběratele. Dětem jsou určeny balíčky, a sběratelům speciální boxy, kde je 43 různých karet určených pro fajnšmekry.

V nich jsou krásné ručně dělané karty. Do balíčků jsme je ale nechtěli dávat z prostého důvodu. Kdekdo by mohl vážit balíčky, a protože ručně dělaná kartička je těžká, vzal by si logicky nejtěžší balíček.

Zaměřujeme se zejména na fanoušky a mládež potažmo rodiče, když jdou třeba dětem koupit brusle, aby jim vzali hned i balíček kartiček. Karty se dají objednat také v oficiálním fanshopu české reprezentace.

Kartičky mají velkou tradici také v zahraničí. Ty nejvzácnější se prodávají se ohromné částky, že?
V poslední době strhl mánii třeba Connor McDavid, jehož kartičky z dřívějška se prodávají za desítky tisíc. Třeba první Gretzkyho kartička se nedávno prodala za 11 milionů korun. Kartičky mají svou hodnotu, jsou něco jako známky. I pro Čechy je to zajímavé, sběratelství se věnuje hodně lidí. A nyní máme opět řadu nadějných hráčů, kteří mají šanci dlouhodobě uspět.

Foto: Archiv Lukáše Koppa

Říkal jste, že skrz kartičky byste rád přivedl děti k hokeji. Jak?
Vyrábíme i karty pro reprezentaci coby oficiální produkt národního týmu. Důvod je jednoduchý – chceme, aby malé děti neseděly za počítačem a měly blíž své hráčské vzory. Děti si kartičky vyměňují a my chceme, aby se o hráčích prostřednictvím kartiček také něco dověděli. Proto je i náš claim „blíže k hokeji“. Jde o to mít své vzory, chtít být jako oni. To vás u hokeje udrží a motivuje dál makat.

V podstatě jde o transport informací. Kartičky mohou plnit roli poslání a směřovat děti k hokeji. Není to jak s letákem, který skončí obratem v koši. Kartičky si děti ukládají. Spousta dospělých se nyní ke sběratelství vrací, někteří z nich už mají děti, které to od nich mohou odkoukat.

Speciální edice? Jágr, Vokoun a spol.

Předpokládám, že čelíte tlaku, aby byly kartičky kvalitnější i zajímavější…
Je to tak. Každým rokem se snažíme dělat naše kartičky atraktivnější. Nyní jsme na základní sérii umístili QR kód, aby se dítě o hráčích dozvědělo další informace. Snažíme se tam vkládat i zajímavosti, které se jinde nedozví. Kartičky doplňujeme také o moderní statistiky po vzoru NHL, kdy skauti klikají na iPadu a vkládají hráčům skóre za jednotlivé dovednosti.

Tyto parametry jako bruslení, tvrdost střely a podobně jsme do kartiček zapracovali taky. Třeba na kartičce Martina Erata je vidět, že má skvělé bruslení či nahrávky. Někdo jiný má třeba velkou výdrž a skvělou ránu golfem.

Vyrábíte i speciální edice kartiček?
Ano, měli jsme například vzpomínkovou k mistrovství světa s názvem Last Champions, která odkazovala k poslední zlaté medaili ze světového šampionátu v roce 2010. Takřka v každém třetím balíčku tak mohli sběratelé narazit třeba na Tomáše Vokouna, Jaromíra Jágra či Tomáše Rolinka.

Řezání hokejek je šílenost

Viděl jsem i kartičky, které v sobě mají zakomponovány fragmenty hokejových relikvií. Vyrábíte i tyto kartičky?
V některých kartách jsou kousky herní výstroje – třeba úlomky hokejek, části rukavic nebo útržky dresů. Řezali a stříhali jsme je do kartiček, které se pak prodávají v limitovaných edicích a výrazně získávají na hodnotě. Navíc se nám podařilo sehnat podpisy více než 40 reprezentantů, čímž se edice ještě zatraktivnila. Snažíme se kartičky propagovat, abychom podpořili hokej. Svaz s tím pomáhá, dělají se pro to různé akce.

Výroba těchto kartiček je jistě podstatně náročnější…
Je také daleko dražší. Musí se udělat řada výseků, pak vrstev, a nakonec lepení dohromady. Mezitím se ještě musí vystřihnout zajímavé kousky. Nejcennější jsou jmenovky nebo číslo. Třeba řezání hokejek je šílenost, mají totiž špony a není to snadné. Výsledek je ale fakt nádherný. Člověk si pak může dát tyto karty třeba do vitrínky, protože mají velkou hodnotu.

Čím dalším získají kartičky na hodnotě?
Třeba podpisy. Karet s podpisem Martina Nečase nebo Filipa Zadiny je v sérii National Pride Signatures Gold jen deset na světě, čímž získávají obrovskou hodnotu, a to i do budoucna. My na ně razíme také číslování -limitaci. Kdyby se třeba stali hvězdami v NHL, měly by jejich karty hodnotu ještě vyšší.

Navíc je to oficiální produkt národního týmu, máme licenci. Opravdu karty netiskneme doma na tiskárně. Máme svou „nominaci“ 54 hráčů na základě turnajů Euro Hockey Tour, olympiády či mistrovství světa, aby na kartičkách byli hráči, kteří nastupovali nejvíc.

Do série jsme zahrnuli i juniory z dvacítky jako Chytila, Kauta, Kořenáře, Michnáče, Nečase, Reichla a další. Jde o zajímavé hráče do budoucna a série tím dostává svěží dech. Je to fajn i pro děti, které mají k těmto mladíkům blíž.

Foto: Archiv Lukáše Koppa

Share on Google+

HOKEJKA TV

HOKEJKA TV