Hokejka news

  • 22. 2. - 09:00

    Nový film nejen o hokeji

    Film Děti Nagana, který je ode dneška v kinech, je poctou úspěchům českých hokejistů a vzdává hold legendám, které se postaraly o obrovské překvapení na ZOH v Naganu. Předává poselství o tom, že dětské sny mají mnoho podob a děti je třeba podporovat. Zároveň otevírá aktuální téma dětí a sportu, protože s podporou pohybu dětí je potřeba začít u rodiny. A to je také jedno z klíčových poselství celého filmu Děti Nagana.

  • 15. 9. - 11:28

    Hokejka TV - PODPOŘTE KLUBY!

    Koupí předplatného a sledování hokeje online podpoříte kluby! Děkujeme, že jste s námi!

  • 4. 2. - 11:32

    O kapku lepší hokej

    4. únor je Světovým dnem rakoviny!
    Zapoj se s hokejem i Ty! Více zde.

  • 26. 11. - 11:57

    Křest knihy Hrdinové hokeje už v pondělí 2.12.!

    Hokejová historie zábavnou formou, to je kniha Hrdinové, která právě vychází! Křest knihy ve sportovním areálu NA FRANTIŠKU bude spojen s parádní hokejovou akcí. Přijď se určitě podívat!

Vynikající útočník, který je schopen rozhodovat zápasy. A také uvolněný člověk, co vyznává pohodu a pozitivní pohled na svět, nikoli nesmyslné příkazy a demagogii. Lukáš Kašpar dokázal v hokeji hodně, ale zůstal pořád svůj. Zatímco na předchozích štacích mu dali prostor a těžili z jeho schopností, v moskevském Dynamu zažil mistr světa 2010 dlouhé trápení. Kdyby mohl, tuhle štaci by v kariéře škrtl a vymazal z paměti. "Sezona nebyla ideální. Jsem rád, že jsem z toho venku," povídá upřímně.

Vlasatý bruslař původně do Dynama přicházel jako letní posila, jenže na podzim se stal psancem a nežádoucím krajánkem. Klub s Kašparem přestal počítat, zařadil ho na listinu volných hráčů. Vypadalo to na rozchod, jenomže Dynamu se nechtělo platit hráči odstupné dle litery KHL, takže situace nabrala zase obrat k původnímu stavu. Nicméně v Lukášovi zůstala trpkost. "Jednomu člověku v klubu jsem se nezalíbil. Tak to občas chodí. Nevím, jak jsem se na tu pozici dostal. Ale kvůli hokejovým věcem to nebylo," říká.

Počátek nastal banálně. Když Kašpar zamířil na marodku. "Onemocněl jsem angínou, což může každý kdykoli dostat. Ale bylo toho víc, ten člověk z klubu přišel, a řekl mi, abych se oholil. Což byla úplná blbost. Všechno se začalo nabalovat. Přidaly se problémy s doktory, jelikož na mě tlačili, abych šel hrát, i když jsem nebyl fit. Z toho vyšlo druhé zranění - pak už to bylo prakticky v žumpě," popisuje.

Oním člověkem byl generální manažer Andrej Safronov. Tedy někdejší sér ruské reprezentace, který musel pozici u sborné Olega Znaroka zase opustit. Jeho velkopanské chování prý bylo moc i na dost tolerantní bosse ruského hokeje. Kašpar se každopádně snažil přijít věci na kloub. Co dělám špatně? Proč to všechno? Na tyhle otázky ale nemohl najít odpověď. "V Rusku občas věci nedávají logiku. Pokud na to jdete logicky, prostě to nemá cenu. Jak říkám, vycházelo to od jednoho člověka." Jestliže Safranov mimo jiné požadoval, aby se litvínovský odchovanec oholil, zvolil vyloženě bolševickou metodu. I na současné Rusko dost nechutný způsob, jak hráče vydusit. "To jo, no. Když to říkal na začátku, tak to byla možná jakoby legrace. Ale třeba to tím všechno začalo. Kdo ví," pokrčí rameny.

Během kariéry se s něčím podobným nesetkal, podobně mizernou nezažil. "Po této stránce ne. Bylo to nepříjemné," potvrzuje. Když se stal v Dynamu nadbytečným, moc netušil, co bude dál. "Poslali mě na farmu do Balašichy, já byl sbalený a počítal s tím, že každým dnem vypadnu. Oni ale nechtěli dodržet, co je dohodnuté v reglementu KHL. Já jim zase nechtěl všechno nechat," zmiňuje, že klíčové bylo patřičné finanční vyrovnání dle pravidel ligy. Odchod do Vyšší ligy Kašpar uskutečnil, ovšem zase tak nějak napůl. "Jediné dobré bylo, že jsem bydlel v Moskvě a Balašicha je na předměstí. Mohl jsem tedy být doma a dojíždět. Psychicky to však nepřidalo. V klubu mi totiž zakázali hrát i na farmě, s Balašichou jsem jenom trénoval. A jednou jsem jel na trip, deset hodin do Penzy. Přitom jsem věděl, že stejně nenastoupím... Takže takovéhle věci."

Aby situaci nějakým způsobem vyřešil, šel dolů s platem. Přesně podle rozhodnutí arbitrážní komise. "Takhle ten soud rozhodl. Všichni říkali, že to je výhra. Já to bral jako prohru. Protože kdyby záleželo na hokejových výkonech, tak se tohle nemůže stát," líčí jasně. Poté zase naskočil do soutěžních bitev, když cestoval s národním týmem na Švédské hry, už měl náladu přece jen lepší. Tehdy ale o potížích v Dynamu nemohl otevřeně hovořit, sezona ještě neskončila. "Po Vánocích jsem začal hrát, myslím, že se docela dařilo. I celé naší pětce. No, pak přišlo play off – a já byl zase na lávce. Prakticky bez vysvětlení," povídá. Ve vyřazovacích bojích padlo Dynamo s nabitým Petrohradem. Dá se tenhle hokejový kolos a politicky silný klub vůbec zdolat? "Plno týmů už je porazilo, občas se nad nimi vyhrát dá. Ale je to trošku těžší," usměje se.

Lukáš se po ukončení klubové sezony rychle sbalil a odletěl domů. Když uslyší dotaz, jestli v Dynamu končí, bleskově vypálí: "Pokračovat tam nebudu!" A co jinde v Rusku? "Nevím, přemýšlím nad tím. V každém klubu je to jiné. Uvidíme, co přijde na stůl. Pak se budu rozhodovat," doplňuje bývalý úspěšný útočník Astany, Doněcku a hlavně Slovanu Bratislava, kde na něj fanoušci pořád vzpomínají. Zkušený bojovník se nyní zapojil do přípravy národního mužstva. Vůbec neváhal, ani nepožádal o odklad. Chce být u toho! "Pan Jandač mi zavolal, jsem rád, že se zase mohu porvat o mistrovství světa. Je to pořád výzva." Takže se fanoušci znovu mohou těšit na parádní nájezdy, jimiž ničil soupeře na loňském šampionátu? "Jo, budu se snažit," uzavírá s úsměvem.

Share on Google+

HOKEJKA TV

HOKEJKA TV