Hokejistky Slavie do další fáze ligy mistrů neprošly, ve Spišské Nové Vsi skončily druhé

1. listopadu 2011, 5:00

Marek Chlupatý

O posledním říjnovém víkendu si české hokejistky užívaly volna, kolotoč zápasů ligy žen se na chvíli zastavil. Výjimku tvořily hráčky Slavie Praha. Českého mistra totiž čekaly boje v základní skupině Evropské ligy mistrů. Ve Spišské Nové Vsi nakonec svěřenkyně trenéra Karla Manharta obsadily druhé místo a na postup do další fáze soutěže nedosáhly.

Evropská liga mistrů je již tradičním zpestřením sezóny pro nejlepší ženská družstva jednotlivých soutěží. V termínu od 28. do 30. října 2011 se na čtyřech místech utkalo celkem šestnáct týmů o čtyři postupová místa. Český mistr, HC Slavia Praha, bojoval ve Spišské Nové Vsi. Klíč k postupu byl jasný, vyhrát všechna utkání, ani jednou nezaváhat.

To se slávistkám nepovedlo, hned první zápas s vídeňskými Sabres byl velmi těžký. „Vídeň je pro nás známým soupeřem. Potkáváme se s nimi docela často a víme, co očekávat,“ říká trenér Karel Manhart a k samotnému utkání, které skončilo prohrou 2:6, dodává: „Vůbec jsme nedokázali reagovat na protiútoky soupeřek, které snadno procházely přes střední pásmo. V každé třetině snad pětkrát šly do brejkové situace. Můžeme být rádi, že nás podržela gólmanka. Jinak mohl být rozdíl ve skóre ještě vyšší.“

Po úvodním duelu, tak bylo jasné, že se Slavia poprvé za pět let působení v lize mistrů rozloučí hned v základní skupině. „Naše skupina byla nejvyrovnanější ze všech, hráli jsme proti silným soupeřům. Škoda, že jsme si postup nechali uniknout, protože nejde jen o klubové úspěchy. V kádru máme celou řadu reprezentantek, které potřebují hrát kvalitní zápasy,“ hodnotí Manhart, který vidí příčinu neúspěchu svého týmu v nedostatku vyrovnaných utkání v domácí soutěži.

„Bohužel jsme poslední zápasy, o kterých bych mohl říct, že nás posunuly dál, sehráli v srpnu v rámci přípravy. V lize jasně dominujeme, vyhráváme velkými rozdíly a hráčky hrají na osmdesát procent.“

Co tedy změnit, aby za rok byl český mistr, ať jím bude kdokoliv, byl evropské špičce vyrovnaným soupeřem? „Vyhovoval nám systém, kdy jsme nemuseli hrát základní část a mohli se soustředit na utkání s chlapeckými týmy. Když budeme hrát proti klukům z ligy mladšího dorostu, musíme hrát naplno, pořád tvrdě pracovat. To nám nyní chybí,“ navrhuje slavistický kouč řešení, uvědomuje si také, že situace v okolních státech je velmi podobná: „Rakušanky nebo Němky mají také jen dva kvalitní týmy, Rusky tři. Hráček je zkrátka málo a je třeba, aby hrály a trénovaly spolu. Aby pracovaly co nejkvalitněji."

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz