Hokej v číslech: TOP 7 nejlepších obránců pro hru v pěti proti pěti

Foto: Petr Kotala, hc-vitkovice.cz

Vybrali jsme sedm nejužitečnějších extraligových obránců v rovnovážném stavu. Do úvahy jsme vzali podíl vstřelených a obdržených branek, individuální produktivitu nebo srovnání se spoluhráči.

Marek HRBAS (HC VÍTKOVICE RIDERA)
Čtyřiadvacetiletý Hrbas prožívá životní sezonu: se dvanácti body je nejproduktivnějším obráncem při hře v pěti proti pěti, navíc skvěle brání. Svědčí o tom 21 plusových bodů, třetí nejvyšší počet z celé extraligy. 

Vstřelené góly týmu v rovnovážném stavu: 34
Inkasované góly týmu v rovnovážném stavu: 14
Hráčovy kanadské body v rovnovážném stavu: 4+8

Foto: Petr Kotala, hc-vitkovice.cz

Michal MORAVČÍK (HC Škoda Plzeň)
Moravčík je společně s Hrbasem nejproduktivnějším bekem v rovnovážném stavu. Plzeňský mladík kromě toho vede statistiku +/- v rámci extraligy (+26). Zajímavé je, že v přesilovkách nedostává téměř žádný prostor.

Vstřelené góly týmu v rovnovážném stavu: 39
Inkasované góly týmu v rovnovážném stavu: 15
Hráčovy kanadské body v rovnovážném stavu: 4+8

Foto: Milan Podpera, hcskoda.cz

Jiří HUNKES (HC VERVA Litvínov)
Pokud bychom přepočetli produktivitu na odehraný čas, tak není nejproduktivnějším bekem při hře v pěti proti pěti Hrbas ani Moravčík, ale Jiří Hunkes. Za 60 minut hry nasbírá 1,68 kanadského bodu. Pro srovnání, druhý v pořadí – Vladimír Roth – má hodnotu 1,37 P/60. Hunkes je litvínovským úkazem: ve statistice +/- má šest plusových bodů, přičemž (až na Skleničku) ostatní beci Vervy jsou (mnohdy hluboko) v minusu.

Vstřelené góly týmu v rovnovážném stavu: 17
Inkasované góly týmu v rovnovážném stavu: 10
Hráčovy kanadské body v rovnovážném stavu: 2+7

Foto: Jan Beneš, hcsparta.cz

Jakub KREJČÍK (HC Kometa Brno)
Krejčík je se 26 body nejproduktivnějším obráncem extraligy, statistiky však ukazují, že to není jen bek do přesilovek. Má jasně nejlepší plus/minus (+17) z brněnských beků. Umí tedy obstojně bránit a body sbírá i bez početních výhod.

Vstřelené góly týmu v rovnovážném stavu: 28
Inkasované góly týmu v rovnovážném stavu: 13
Hráčovy kanadské body v rovnovážném stavu: 2+6

Foto: Ivo Dostál

Ty WISHART (HC Dynamo Pardubice)
Bývalý obránce New York Islanders je nejlepším hráčem Pardubic ve statistice +/-. Výrazně se podílí i na produktivitě týmu – při hře v rovnovážném počtu dal čtyři góly (žádný jiný extraligový bek na tom není lépe). Jeho statistiky vyniknou při srovnání se spoluhráči, kteří na tom nejsou až tak dobře.

Vstřelené góly týmu v rovnovážném stavu: 26
Inkasované góly týmu v rovnovážném stavu: 20
Hráčovy kanadské body v rovnovážném stavu: 4+5

Foto: Facebook HC Dynamo Pardubice

Filip PAVLÍK (Mountfield HK)
Pavlík nemá v hradecké obraně výsadní postavení (je až sedmým nejvytíženějším bekem týmu), je na něj ale spoleh. V podílu vstřelených a obdržených branek za rovnovážného stavu je nejlepším obráncem celé extraligy (75 GF %, viz tady). I přes skromný ice time (14:37 TOI/GP) je produktivní a navíc se nenechává vylučovat (jen 6 TM).

Vstřelené góly týmu v rovnovážném stavu: 18
Inkasované góly týmu v rovnovážném stavu: 6
Hráčovy kanadské body v rovnovážném stavu: 2+6

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

Tomáš LINHART (HC Oceláři Třinec)
Linhart je dlouhodobě jedním z nejspolehlivějších extraligových beků. Na přesilovky může zapomenout, tam Oceláři sázejí na jiné, v pěti proti je ale hodně cenný. Pokud bychom počítali pouze góly a první asistence, byl by vůbec nejproduktivnějším obráncem v rovnovážném stavu. Má totiž devět primárních bodů, zatímco ostatní beci mají osm a méně.

Vstřelené góly týmu v rovnovážném stavu: 27
Inkasované góly týmu v rovnovážném stavu: 15
Hráčovy kanadské body v rovnovážném stavu: 3+7

Foto: Marian Ježowicz, hcocelari.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz