Hokej v číslech: Kdo má našlápnuto k průlomové sezoně?

Foto: Lubomír Tesař, lhkjestrabi.cz

Nový ročník Chance ligy odstartovali výborně – a pokud budou ve svých výkonech pokračovat, čeká je životní sezona. Kteří hráči mohou patřit ke kometám této sezony?

Adam BRÍZGALA (G, 20 let, Rytíři Kladno)
Souboj o post kladenské jedničky může být v závěru sezony zajímavý. Navrátilec ze zámoří Brízgala si zatím počíná skvěle: po pěti zápasech má úspěšnost zákroků 94,24 % a průměr inkasovaných gólů na zápas 1,55. Lukáš Cikánek má zatím výrazně horší čísla, tradičně ale umí načasovat formu na klíčovou fázi roku.

Dominik ŠORF (G, 20 let, HC Slavia Praha)
Když nebude mít Slavia k dispozici Davida Honzíka, v bráně by se mohl pravidelně objevovat Dominik Šorf. První sezonu mezi muži začal výtečně: ve dvou utkáních dostal jen tři góly a úspěšnost zákroků drží na 94,64 %.

Mikuláš ZBOŘIL (O, 24 let, HC ZUBR Přerov)
Zbořil patří mezi deset nejvytíženějších hráčů v lize. Oproti minulému ročníku narostl jeho ice time o pět minut. S větší důvěrou souvisí i zvýšená produktivita: má už šest bodů, z nichž pět bylo primárních. Zbořil se navíc nenechává zbytečně vylučovat (jen čtyři trestné minuty) a daří se mu v rovnovážném stavu (byl u deseti vstřelených a u pěti obdržených gólů).

Mikuláš Zbořil.

Mikuláš Zbořil. | Foto: Jan Gebauer, hokejprerov.cz

Ondřej SLOVÁČEK (O, 24 let, VHK ROBE Vsetín)
Slováčkovy statistiky jsou natolik unikátní, že se jim budeme věnovat v samostatném článku. Ale ve zkratce: když je Slováček na ledě a hraje se v pěti proti pěti, Vsetín góly nedostává (zatím jen tři), naopak jich sám spoustu dává (hned šestnáct).

Radek POŘÍZEK (Ú, 22 let, AZ RESIDOMO Havířov)
Zaujal už v minulé sezoně a teď dělá v kariéře další krok vpřed. Pořízek je se sedmi body (3+4) druhým nejproduktivnějším hráčem AZetu. Zajímavé je, že všechny jeho góly byly prvními v utkání. Pomáhá tak mladému týmu, který se zatím drží vysoko v tabulce, aby se na začátku zápasu uklidnil.

Radek PROKEŠ (Ú, 23 let, LHK Jestřábi Prostějov)
Jeho celkový ice time se oproti minulé sezoně nezměnil, častěji se ale dostává na přesilovky. Hodně se tím zvedla Prokešova produktivita: zatímco loni sbíral 1,79 bodu za 60 minut hry, tentokrát je to hned 4,37. V tomto ohledu jsou u Jestřábů lepší pouze Lukáš Žálčík a Marek Račuk. Není to ovšem jen o přesilovkách, zlepšila se i Prokešova produktivita v rovnovážném stavu (z 2,15 na 3,26 P/60).

Daniel VOŽENÍLEK (Ú, 22 let, HC Stadion Litoměřice)
Už teď má stejně gólů, kolik jich dal za loňskou základní část dohromady. Zatímco loni dával 0,67 gólu na 60 minut hry, teď má za stejný čas bilanci 1,90 gólu. I díky tomu, že má 22% úspěšnost střelby, rozjel sezonu na dvacet branek. Otázkou je, jestli tuto úspěšnost udrží dál – pokud ne, musel by střílet častěji, aby se na zmíněnou metu dostal. Voženílek má v rovnovážném stavu dobrá čísla Corsi – to znamená, že když je na ledě, Litoměřice svého soupeře přestřílí (zatím 90:71).

O výborných výkonech porubských mladíčků Radima Tomana a Jozefa Baláže chystáme jiný článek, který se bude věnovat juniorům.

Foto: Karolína Štolcová, hclitomerice.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz