Hokej v číslech: Boleslav řádí. V čem je ale horší než v základní části?

Foto: Jan Pidrman, piratichomutov.cz

Tak tohle je něco. Třináct vstřelených gólů za úvodní dva zápasy Generali play off, zároveň jen dva inkasované, přestože čelí střelecky nejaktivnějšímu týmu předkola… Mladá Boleslav rozjela cestu do čtvrtfinále vskutku unikátně. Pojďme se podívat na statistiky, které její dosavadní dominanci nad Chomutovem jednoznačně vyjadřují.

Vstřelené góly na zápas
6,5

1. v pořadí
v základní části: 2,54

Jistě, dvě nadmíru vydařená utkání nezaručují, že teď bude tým Františka Výborného sekat podobné příděly neustále, ještě ani nepostoupil do dalšího kola. Ale… Dvakrát ve dvou dnech takhle rozložit obranu protivníka, to už není úplně náhoda. V základní části byla nejofenzivnější Sparta, která se udržela na 3,15 vstřelených branek na zápas, play off začali dvěma vítězstvími i Vítkovičtí s průměrem rovných tří gólů, aktuální Boleslavská produkce se tedy nadmíru vymyká. Nesedí ani do vývoje její vlastní sezony, vždyť jen jedinkrát v základní části nasekala někomu víc víc než pět branek, ve 48. kole trápícím se Pardubicím šest. Play off je holt jiná soutěž, říká se.

Inkasované góly na zápas
1
1. v pořadí
v základní části: 2,85

Brandon Maxwell evidentně občas i něco chytí… Zdá se to zvláštní, ale ze všech čtyř týmů v předkole vyslali Piráti na branku soupeře nejvíc střel v součtu i v průměru na zápas. Celkem 72, v průměru 36 na utkání. Úspěšnost chomutovské střelby se však krčí na hrozivých 2,8 %. Díky tomu – díky svému gólmanovi a efektivnímu útoku – drží Boleslav senzační poměr 86,67 % procent vstřelených gólů z celkového počtu branek, které v tomhle souboji zatím padly.

Úspěšnost střelby
22,0 %
1. v pořadí
v základní části: 8,2 %

Zřejmě nejvýmluvnější ukazatel dosavadní boleslavské nadvlády. Laicky řečeno, co střela, to gól… Matematicky: co čtyřiapůltá střela, to gól. Paradoxně Boleslav zatím střílí v průměru dokonce méně častěji než v základní části (29,5 střely na zápas během předkola a 30,83 v základní části), průraznost ran jejích hráčů je však unikátní. Pro představu, v dlouhodobé tabulce vedli hráči Komety a Mountfieldu s 10,9 % úspěšných střel. Teď se znovu podívejte na současnou bilanci Boleslavských. Síla. Co může jejich trenéry těšit, kromě Tomáše Hyky, který si zatím v sérii dělá, co si zamane (bilance 4+1) a Jakuba Orsavy se čtyřmi asistencemi nikdo jiný výrazně bodově nevyčnívá, produktivita je rozprostřená napříč soupiskou. Po dvou gólech už dali jen Lukáš ŽejdlTomášem Pospíšilem.

Využití přesilovek
23,08 %
1. v pořadí
v základní části: 15,38 %

Nikterak přelomová bilance, ale pořád nejlepší v předkole i ve srovnání se základní částí. Boleslavští dostali zatím třináct možností k přesilovce, nejvíc ze všech, a také je nejčastěji využili, dali už tři góly. V základní části si podobně zdatně vedla jen suverénně nejlepší Sparta s 22,03 % úspěšnosti.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz