Hlinku chceme nastartovat, hlásí Kalous. Kdo z nás si věří? ptá se Forman

Foto: Jan Beneš, hcsparta.cz

24. října 2017, 21:57

Václav Jáchim

Nejdřív ukončení spolupráce s Petrem Zámorským a přesun lídra Jaroslava Hlinky na vedlejší kolej (do reprezentační pauzy), potom trápení s Plzní. Ne, tohle nebyl povedený sparťanský večer. Pražané se sice snažili, ovšem předehrávaný duel se Západočechy jim vůbec nevyšel. Všude byli pozdě, chyběla důrazná střelba, stejně tak lehkost či moment překvapení. Od 17. minuty sparťané ztráceli dvě branky a do konce bitvy už na tom nic nezměnili. Mají tedy druhou porážku za sebou a spoustu témat k přemýšlení...

Aktuální sparťanské rozpoložení? Žádná sláva. Ambiciózní tým nemůže nabrat pořádnou páru. Také proto došlo k prvním větším změnám: ve čtvrtek se do tréninku zapojí Zbyněk Michálek, klub naopak pustil Petra Zámorského. A Jaroslav Hlinka bude až do listopadové reprezentační přestávky jen trénovat. Což je tedy v případě sparťanské ikony hodně netradiční řešení, které tady dlouho nebylo. "Jardovi se herně nedařilo, podle jeho ani našich představ. Proto jsme se domluvili, že uděláme mikrocyklus, aby dobře potrénoval a vyčistil si hlavu. Věřím, že se Jarda vrátí ve výborné formě. Zvolili jsme tohle řešení, Jarda to akceptoval," konstatuje trenér Jiří Kalous.

Kalous: Je to hodně upracované. Ale věřím, že se zvedneme

Jenže problém je v tom, že kvalitní výkony nepodává ani řada jiných předpokládaných opor. Postavení mimo hru však potkalo jen Hlinku. Možná zatím. "Jarda neměl formu a my hledali řešení, jak ho nastartovat. Není to v žádném případě jeho vina, že se nám nedaří. Jde o záležitost celého týmu," upozorňuje Kalous. Mohou nastat jiné změny v kádru? "Průběžně to řešíme, ale máme tady hráče, kterým já věřím. Protože vidím, jak pracují. Takže věřím, že s z toho dostaneme," dodává důrazně.

Sparta se v soutěži pohybuje na určitých vlnách. Po třech výhrách teď následovaly dvě porážky, většina utkání je ubojovaných. Chybějí kombinace, pohoda. Tenhle podzim zatím není herně optimální. "Kluci opravdu dřou, věnujeme se věcem na tréninku. Zatím to nepřichází, jak bychom si přáli. Určitě se hodně projevuje psychika. Na začátku sezony jsme hráli na šest beků, kteří byli dost mladí. Chyběla nám zkušenost, protože se nám na šest týdnů zranili Švrček s Piskáčkem. Ztratili jsme zápasy, v nichž jsme hráli velmi slušně. Ale prostě jsme je ztratili. No a sebedůvěra pak šla dolů. Teď je to takové hodně upracované, ale jak jsem řekl: věřím, že se zvedneme," připomíná Kalous.

Forman: Céčko čeká na Jardu. Až se vrátí, zase bude kapitánem

Duel proti Plzni k tomu mohl přispět, jenomže Západočeši jsou letos nebezpeční, byť jim předchozí zápasy venku také úplně nesedly. V Praze ovšem slavili, především díky povedenému startu. Sparta pustila protivníka do náskoku a pak už ho nedohnala. "První třetina nebyla dobrá, tu jsme ztratili. Pak se hraje těžko - a ještě proti takovému soupeři, jako je Plzeň. Ve druhé třetině jsme to odmakali a zvedli se, bohužel v koncovce byla trošku křeč. Ani jsme se nedostali do pořádných šancí," povídá Miroslav Forman. Pražanům evidentně chybí pohoda. "Je to tak, herně se tolik nedaří. Je to skoro celé o hlavě. Nevím, kdo z nás si teď úplně věří. Což se pak promítá do výkonu."

Forman poprvé kapitánem: Slyšet jsem byl i bez céčka

Forman patří k největším sparťanským bojovníkům, během utkání s Plzní si ale připsal i jeden hodně smolný zásah. V 17. minutě nešťastně srazil kotouč do sparťanské brány poté, co předtím zakončoval Petr Straka. "Stál jsem u brankoviště a moc neviděl puk. Snažil jsem si ho přikopnout, ale byl z toho vlastňák. Hodně blbej gól," lituje. Do utkání šel poprvé v extralize jako sparťanský kapitán, Jaroslav Hlinka totiž bude nějakou dobu sledovat zápasy Sparty jen na dálku.

"Jarda se nějak dohodl s trenéry. To je jejich věc. My ho ještě budeme určitě potřebovat, na ledě i v kabině. To je asi všechno, co bych k tomu řekl. Víc bych to nepitval," reaguje Forman. Na dotaz, kdo ho místo Hlinky do funkce vybral, odpovídá stručně: "Trenéři." Nová role vůdce týmu ho prý nikterak nezměnila. "Já byl v kabině slyšet dost už předtím, bez písmena na dresu. Céčko tady čeká na Jardu. Až se vrátí, zase bude kapitánem. On je náš hlavní tahoun," uzavírá.

Sestřih utkání HC Sparta Praha – HC Škoda Plzeň

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz