Haš válí ve Finsku a chce do áčka. Pak uvidím podle draftu, říká

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

5. listopadu 2017, 12:55

Martin Voltr

Když se řekne Tappara Tampere, řadě českých fanoušků se teď už vybaví brankář Dominik Hrachovina. Do mládeže finského klubu se ovšem letos vydal také nadějný zadák Martin Hugo Haš. Coby šestnáctiletý už hraje mezi juniory, a vede si výborně!

Haš je dalším z hráčů veleúspěšného sparťanského ročníku 2001, kteří se vydali zkusit štěstí do zahraničí. Dva tituly získal v kategorii osmých tříd, potom další dva v extralize mladšího dorostu. Jako obránce vždy pomáhal nejenom defenzivní prací, ale taky vydatným bodovým přísunem.

A stejně se teď prezentuje i na své nové štaci. Člen reprezentační sedmnáctky vstřelil v osmnácti zápasech finské juniorské soutěže pět gólů a přidal čtyři nahrávky, díky tomu vede bodování obránců Tappary.

Proč jste se vůbec rozhodl pro Finsko?
Agent mi řekl, že má nabídku, tak jsme to tam byli na týden vyzkoušet. Všechno se mi líbilo a domluvili jsme se, že tam půjdu. Měli o mě zájem a ve všem mi vycházejí vstříc.

Jak tam žijete?
Žiju sám a občas s rodiči, mámou a tátou. Většinou přijedou třeba na čtrnáct dnů a pak tam jsem měsíc sám, než zase přijedou.

V zimě bývá život ve Finsku celkem depresivní... Zatím se vám tam líbí?
Lidi jsou tam naprosto suproví. Všichni umí výborně anglicky, to mi taky pomáhá. Navíc se teď snažím učit finsky. Je mi jasné, že v zimě tam bude zima a tma, ale to snad půjde přežít.

Z finštiny už tedy něco umíte?
Jenom takové základní věci. A když se bavíme na ledě o tom, co pomůže zlepšit hru, to taky. Ale jinak že bych uměl plynule mluvit, to ještě vůbec.

V klubu máte Dominika Hrachovinu, bavíte se někdy spolu?
Občas se potkáme na chodbě, ale A-tým má tréninky úplně jindy než my, dopoledne. Jinak se spolu nevídáme.

A ve vašem týmu jsou i další cizinci?
Minulý rok tam byli Martin Bodák a Viktor Nestrašil, letos už tam jsou jenom Finové. V A-týmu je ještě Tomáš Záborský.

Jakou kvalitu má juniorská soutěž a jak se vašemu týmu vede?
Teď jsme myslím sedmí, což je dobré. Trenéři jsou zatím spokojení, protože máme míň odehraných zápasů a pokud budeme vyhrávat, tak se do čtyřky určitě dostaneme. Soutěž je výborná a hodně vyrovnaná, i to je důležité. První je Kärpät Oulu, s ním jsme zatím nehráli, ale určitě to bude dobrý souboj.

Kam míří vaše ambice?
Nejlepší by bylo vyhrát (směje se). Ale pro nás je hlavní, ať se dostaneme do play off, a potom už to musíme ubojovat. Neříkají nám, že musíme být teď na prvním místě, protože Kärpät má velký náskok. Teď je pro nás důležitější play off, a pak se uvidí.

Jaké dostáváte od trenérů úkoly?
Úkoly máme většinou všichni stejné. Dobře bránit a když můžeme, tak podpořit útok. A hrát jednoduše.

Vzhledem k vašim bodům si troufnu říct, že to útočení vám celkem jde.
Na začátku jsem byl trochu zalezlý, nevěděl jsem, co a jak. Ale v poslední době jsem se do toho dostal a už je to lepší. Trenéři mi navíc dávají hodně prostoru.

Váš poslední gól, kterým jste v prodloužení rozhodl zápas s Espoo, byl parádní. Na obránce klobouk dolů...
Tohle mě prostě nějak napadlo, ani nevím, jak jsem to udělal (směje se). Bylo to trochu se štěstím, že mi soupeř nevypíchl puk. Trenéři jsou rádi, když si takové věci dovolíme. Když to zkazíme, tak nám ukážou, jak to příště udělat líp. Ale že by nás za to seřvali, to ne.

Je tohle podle vás hodně důležité? Nechat hráče tvořit?
Určitě. Když to dělají špatně, určitě jim to říct. Ale nezakazovat hned nějaké věci, nechat je tvořit.

Jaký pro vás byl odchod, když jste se Spartou v posledních letech vyhrával, co se dalo?
Tým jsme měli opravdu výborný, čtyři roky za sebou jsme vyhráli republiku. Kluky mám hodně rád, trochu mě to zamrzelo. Ale možná i proto jsem chtěl nějakou novou věc, hrát vyrovnanější soutěž, aby to mělo šťávu. Teď hraju se staršími kluky, je tam větší tlak, všechno je rychlejší, takže mě to posouvá dál.

V mužstvu jste nejmladší? Cítíte deficit oproti starším hráčům?
Druhý nejmladší. Je tam znát rozdíl, jsou hrozně rychlí a silní. Ale trenéři se snaží udělat všechno pro to, abychom se jim my mladší dokázali vyrovnat.

Jaké jsou vaše další cíle?
Chtěl bych si tam zahrát za áčko. A za dva roky je draft, podle toho se hodně uvidí. Teď se ale zabývám jenom Finskem, mám tam všechno, co chci.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz