Gudas na MS bude, Polák ne. Plekanec s otazníkem, zraněný Klok skončil

Foto: Michal Eger

26. dubna 2018, 12:34

Václav Jáchim

(STOCKHOLM, od našeho zpravodaje) Jednu dobrou zprávu hlásí národní tým, na mistrovství světa přijede Radko Gudas. Nedorazí naopak Roman Polák z Toronta, které v noci na dnešek vypadlo ze Stanley Cupu po sérii s Bostonem. Nad účastí Tomáše Plekance zatím visí otazník. Z aktuálního kádru národního týmu vypadl Lukáš Klok. Vítkovický zadák si na čtvrtečním tréninku zlomil zánártní kost na noze a v přípravě na šampionát nemůže pokračovat.

Příjezd Gudase se nadějně rýsoval, ale dokud nebylo všechno oficiálně potvrzeno, trenér Jandač s bekem Flyers počítat nemohl. Teď už může. "S Radkem jsme mluvili. Jsem velice rád, že se k nám příští týden připojí," uvedl během čtvrtečního rozbruslení českého týmu generální manažer Jiří Fischer.

Naplnily se tak předpoklady, elitní výběr získá velkou defenzivní posilu. "V Philadelphii všechno prošlo dobře. Zhruba v jednu hodinu ráno jsem hovořil s generálním manažerem Hextallem, všemu dal zelenou. Gudy absolvoval zdravotní prohlídku. Jakmile se s rodinou přepraví do Čech, přidá se k nám. Nastoupí od začátku posledního kempu před mistrovstvím světa," informoval Fischer.

Česká obrana je zatím bez výraznějších zkušeností, teď dostává svého ministra. "Když vezmu loňský rok, tak Radkův přínos byl naprosto úžasný. V kabině i na ledě. Jak herně, tak lidsky. Hrozně se těšíme. Myslím, že každý hráč ocení, pokud bude v týmu obránce, který hraje fyzickou hru, bruslí a dává třeba i klid kabině. Patří mezi nejostřílenější beky NHL, doufám, že dodá ostatním sebevědomí," připomněl generální manažer národního mužstva.

Foto: Michal Eger

V noci na pátek skončili boje ve Stanley Cupu hokejisté Toronta, kteří vypadli v sérii s Bostonem. Pro českou reprezentaci teoreticky přicházeli v úvahu obránce Roman Polák a útočník Tomáš Plekanec. "S oběma hráči jsem mluvil. Roman Polák na rovinu říkal, že si musí vyřešit zdravotní problém s nohou. Mistrovství světa se nezúčastní, po sezoně ho čeká jeden zákrok. Jakmile se uzdraví, bude se připravovat na příští ročník," zmínil Fischer.

Tomáš Plekanec po loňském šampionátu v Paříži naznačil, že to bylo jeho patrně poslední mistrovství světa. Ovšem teď je nová situace, účast zkušeného bojovníka zůstává otevřená. "S Tomášem jsme hovořili v době, kdy jel autobusem z Bostonu na letiště. Jsme domluveni, že si zavoláme dnes. Rodinu měl v Montrealu, po výměně do Toronta strávil víceméně dva měsíce bez svých nejbližších. Zavoláme si a uvidíme, jak se to vyvine," doplnil Fischer.

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

Národní tým dnes večer absolvuje úvodní duel Švédských her proti domácím Tre Kronor. Zápas v Södertälje bude bez Lukáše Kloka, jenž měl původně naskočit ve dvojici s Martinem Pláňkem. Vítkovického beka potkala velká smůla, na čtvrtečním tréninku si zlomil zánártní kost na noze a v přípravě před mistrovstvím světa končí. "Lukáš dostal pukem do nohy. Bylo to oteklé. Mysleli jsme, že během noci otok může splasknout a nález se normalizuje. Bohužel, v pátek ráno byla bolest větší," popsal lékař MUDr. Dušan Singer.

Bylo nutné podrobnější vyšetření, jež odhalilo zlomeninu. "Lukáše jsem odvezl na rentgen, kde se potvrdila prasklina v oblasti zánártní kosti na noze. Klok je mimo hru, není schopen trénovat. Není tam ani perspektiva do nejbližších dní. Ze Stockholmu se vrátí domů, kde bude adekvátně ošetřen. Znamená to chůzi o berlích a odlehčení nohy, protože zátěž ho bolí. Je to nepříjemné zranění," uzavřel Dušan Singer.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz