Grönborg a Marjamäki jako Jandač. Po World Cupu začínají evropskou misi

Foto: Stanislav Souček

Jsou na tom podobně jako Josef Jandač, také kouč švédské reprezentace Rikard Grönborg a trenér finského národního týmu Lauri Marjamäki startují evropskou misi, jejíž náplní budou především podniky Euro Hockey Tour a příprava na mistrovství světa 2017. Pouze Oleg Znarok je u ruské sborné delší dobu, ostatní celky silné evropské čtyřky mají na střídačkách nováčky. Každý z nich zahájil Světovým pohárem, teď je tady první výzva v tradičním programu mezistátní sezony.

Češi se nejprve utkají se Švédy, zajímavý duel uvidí ve čtvrtek 3. listopadu od 18 hodin Plzeň. Trenér Rikard Grönborg nasadí část borců, na které hodně spoléhal jeho předchůdce Per Marts, ale zařadil i nové tváře. Reprezentační premiéra čeká Dennie Everberga, Carla Klingberga, Sebastiana Wannströma a Alexandera Bergströma, jenž se pozvánky dočkal ve třiceti letech.

První dva útočníci před časem bojovali o NHL – Everberg působil v organizaci Colorada, bratr Johna Klingberga z Dallasu zase zkoušel štěstí ve Winnipegu. Ovšem neuspěl, po roční štaci v ruském Nižném Novgorodu nyní Carl Klingberg platí za oporu švýcarského Zugu. Kouč Grönborg se byl v zemi pod Alpami před několika dny podívat. A několik tamních krajánků skutečně zařadil. Stejně tak ho v KHL zaujali Fantenberg ze Soči a Fredrik Pettersson z Nižného Novgorodu, který se do dresu Tre Kronor vrací po delší odmlce.

Ze sledovaných kandidátů prozatím zůstali stranou David Rundblad, Tony Martensson, Daniel Rahimi nebo Robert Nilsson, z Lugana ale přijedou Linus Klasen a někdejší pražský Lev Patrik Zackrisson, v Curychu letos nastupuje Mattias Sjögren. Všichni hrají Ligu mistrů, podobně jako reprezentanti z Växjö či Frölundy. První duely osmifinále CHL se uskuteční v úterý 1. listopadu, odvety přesně o týden později. Grönborg navzdory tomu nerozšířil nominaci, počítá se dvěma gólmany, sedmi zadáky a 13 útočníky.

Na první pohled zkušenější kádr vybral Lauri Marjamäki. Nástupce úspěšného Kariho Jalonena u týmu Suomi ukázal na devět vicemistrů světa z Moskvy, v sestavě je i brankář Mikko Koskinen, jenž se jako jediný zúčastnil nedávného World Cupu. Finové zahajují Euro Hockey Tour domácím kláním a před svým publikem opět nasadí hodně silné mužstvo, také proto  jsou mezi vyvolenými ošlehaní hráči jako Kukkonen, Hietanen, Pyörälä a podobně.

Největší zastoupení mají hokejisté Jokeritu Helsinky, odkud dorazí Lajunen,. Joensuu, Salminen, Jormakka a Pihlström. Ruskou KHL letos válí 16 reprezentantů včetně historicky prvního vyslance čínského Kunlunu v kádru Suomi, kterým je Joonas Järvinen. Dvojice I. Filppula - Melart hraje švédskou SHL, jen čtyři hráče dodaly kluby domácí SM-Liigy. V týmu není žádný nováček, pouze čtveřice Säteri, Elorinne, Kuusela a I. Filppula dosud nestartovala na turnaji typu mistrovství světa.

Nominace Švédska:

Brankáři:
Joel Lassinantti (Lulea), Niklas Svedberg (Ufa, KHL).

Obránci:
Jonas Ahnelöv, Erik Gustafsson (oba Omsk, KHL), Linus Hultström (Djurgarden), Henrik Tömmernes (Frölunda), Oscar Fantenberg (Soči, KHL), Jonas Junland (Lausanne, Švýcarsko), Staffan Kronwall (Jaroslavl, KHL).

Útočníci:
Joel Lundqvist, Johan Sundström (oba Frölunda), Linus Klasen, Patrik Zackrisson (oba Lugano, Švýcarsko.), Alexander Bergström (Karlskrona), Dennis Everberg (Växjö), Sebastian Wännström (Rögle), Richard Gynge (Nižněkamsk, KHL), Mario Kempe (Podolsk, KHL), Carl Klingberg (Zug, Švýcarsko), Fredrik Pettersson (N. Novgorod, KHL), Mattias Sjögren (Curych, Švýcarsko), Andreas Thuresson (Malmö).

Trenér: Rikard Grönborg.

Nominace Finska:

Brankáři:
Mikko Koskinen (Petrohrad, KHL), Harri Säteri (Podolsk, KHL). 

Obránci:
Juuso Hietänen (Dynamo Moskva, KHL), Joonas Järvinen (Kunlun, KHL), Atte Ohtamaa (Kazaň, KHL), Ville Lajunen (Jokerit Helsinky, KHL), Tommi Kivistö (Jekatěrinburg, KHL), Ilari Melart (Lulea, Švédsko), Lasse Kukkonen (Oulu), Aleksi Elorinne (Tappara Tampere).

Útočníci:
Jarno Koskiranta (Petrohrad, KHL), Tomi Sallinen (Nižněkamsk, KHL), Antti Pihlström, Jesse Joensuu, Pekka Jormakka, Sakari Salminen (všichni Jokerit Helsinky, KHL), Teemu Hartikainen (Ufa, KHL), Kristian Kuusela (Chabarovsk, KHL), Joonas Kemppainen (Novosibirsk, KHL), Ilari Filppula (Malmö, Švédsko), Mika Pyörälä (Oulu), Veli-Matti Savinainen (Tappara Tampere).

Trenér: Lauri Marjamäki.

Program turnaje Karjala 2016:

Čtvrtek 3. listopadu:

17:30 Finsko – Rusko (Helsinky, Hartwall Arena)
18:00 Česko – Švédsko (Plzeň, Home Monitoring arena)

Sobota 5. listopadu:

12:30 Švédsko – Rusko (Helsinky, Hartwall Arena)
16:30 Finsko –Česko (Helsinky, Hartwall Arena)

Neděle 6. listopadu:

12:30 Česko – Rusko (Helsinky, Hartwall Arena)
16:30 Finsko – Švédsko (Helsinky, Hartwall Arena)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz