Gólman vyhodil branku a obral soupeře o šanci! Neudělal to poprvé

Foto: sport1.de

10. prosince 2017, 13:00

David Jahoda

Zbabělost, nebo snad chytrý tah? Brankář německého Mnichova David Leggio za každých okolností naboural základy povolání gólmana, tedy chytat puky. V momentě, kdy na něj uháněl hráč protihráče, strčil do branky a vyhodil ji ze základního postavení. Rozhodčí museli přerušit hru a nevěřící útočník soupeře byl bez šance. Pozoruhodné je, že americký brankář stejnou věc v kariéře už jednou udělal.

V polovině utkání za stavu 1:1 se brankář Leggio prostě rozhodl, že útočníkovi týmu Fischtown Pinguins Bremerhaven Rossu Mauermannovi nedá šanci z úniku skórovat. Rozhodčí ale za nevídaný přestupek třiatřicetiletého gólmana nařídili trestné střílení, a Mauermann si nakonec mohl nájezd proti Leggiovi zopakovat. Jenže možná rozhozen předchozím momentem neuspěl.

Mnichovský tým v zápase vyhrál 5:2, připsal třetí výhru v řadě a poskočil na druhé místo nejvyšší německé hokejové ligy. Pro Leggia a jeho tým tak vše vyšlo na jedničku. Americký brankář podobný úlet nepředvedl poprvé a nijak se tím netajil. Stalo se to v sezoně 2014/15, kdy Leggio oblékal v AHL dres Bridgeport Sound Tigers, záložního týmu New York Islanders. „V kabině nám to video několikrát ukazoval,“ řekl pro web německé televizní stanice Sport1 Leggiův spoluhráč Yannic Seidenberg. 

A co šlo? Vlastně o stejnou věc. Jen s tím rozdílem, že se na Leggia hnali dva protihráči a on prostě a jednoduše usoudil, že trestné střílení jen proti jednomu z nich nebude tak složité. Po přerušení hry ihned sám ukazoval na střed hřiště, tudíž, že z toho bude trestné střílení. Jedním z dvojice hráčů, kteří na Leggia tehdy uháněli, byl i český útočník Lukáš Sedlák, momentálně hrající v NHL za Columbus Blue Jackets.

V důsledku toho následně v AHL zavedli pravidlo, které opravňovalo za stejný přestupek, jaký předvedl Leggio, vyloučit hráče do konce utkání. Je dost pravděpodobné, že o něčem podobném nyní začnou přemýšlet i v Německu.

V paměti možní máte i švédského brankáře Henrika Lundqvista z týmu New York Rangers. Ten v sezoně 2015/16 v zápase proti Pittsburghu rovněž vyhodil branku ze svého postavení. Rozzlobilo ho totiž, že hlavní sudí nepřerušil hru poté, co se střetl se svým spoluhráčem Ryanem McDonaghem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz