Gól těší, ale platný nebyl, mrzí Hronka. Švédům se snažil dostat pod kůži

Foto: Aleš Krecl, ČSLH

6. května 2018, 19:25

Václav Jáchim

(KODAŇ, od našeho zpravodaje) Sympatický výkon předvedl proti Švédům obránce Filip Hronek. Nováček v reprezentaci i na mistrovství světa strávil na ledě slušnou porci minut, hrál s chutí. Aktivně, důrazně. Soupeřům nic nedaroval, i největším hvězdám ukázal, že se jich nebojí. Odchovanec hradeckého hokeje navíc zařídil i první český gól. "Měl jsem z něj radost, ale platný nám nakonec nebyl," říká smutně naděje Detroitu.

Hronek ukázal, proč o něj trenérský štáb stál. Bek s vynikajícím pohybem jde na šampionátu herně nahoru, dovolí si víc a víc. "Škoda začátku utkání, možná jsme byli moc zakřiknutí. Pak jsme se ale zvedli a hráli, co jsme měli," povídá. Na vítězství to ovšem nestačilo, po dvou duelech mají Češi na kontě dva body. "Chtěli bychom jich víc, musíme se od těch prvních zápasů odrazit," dodává.

Co se honí hlavou po náročném utkání? Dotahovali jste, ale nakonec marně.
Určitě to bylo něco jiného než předtím se Slováky. Ti v podstatě proti nám bránili, tentokrát to bylo úplně o něčem jiném. Švédové výborně bruslí, bylo to hodně náročné.

V první třetině šel soupeř do dvoubrankového vedení, nebyl tam z vaší strany až moc velký respekt?
No, možná jo. Ze začátku jsme moc neplnili ,co jsme chtěli hrát. Škoda.

Co vás pak dostalo do zápasu?
Myslím, že jsme celou dobu nebyli horší. Jenom na tom začátku. Pak jsme začali hrát, co bylo třeba, už to byla naše hra, jakou si představujeme. To přispělo k tomu, že to byl vyrovnaný zápas.

Bylo znát, že jste den předtím svedli těžký duel se Slováky a Švédové odpočívali?
To ano. Oni si dali volno, my neměli ani čtyřiadvacet hodin na odpočinek. Ale turnaj teprve začal, sil bychom měli mít dost.

Ve druhé třetině jste dal týmu naději, přesilovku pět na tři jste využil parádním gólem.
Výborně mi to tam hodil Roman Červenka, já se snažil jen trefit bránu. Naštěstí to tam padlo, bohužel jsme ale nevyhráli. Jasně, potěšilo mě to. Jenže k zisku bodům nám ten gól platný nebyl.

Byla to vaše první branka za reprezentaci. Schoval jste si puk na památku?
Ne, neschoval. Možná mi ho někdo přivezl, netuším (usměje se).

V zápase jste se několikrát dostal do kontaktu se soupeři, občas to vypadalo i docela ostře. Máte tyhle situace rád?
Snažím se hrát svoji hru, tohle k tomu i trošku patří. Někoho popíchnu, chci ho malinko vyprovokovat. Rozhodit. Švédům jsem se pokoušel dostat pod kůži.

Obhájci titulu mistrů světa mají vynikající první útok. Bylo těžké bránit Zibanejada, Rakella a Janmarka?
Myslím, že všechny jejich lajny jsou výborné na puku. Mají šikovné kluky, hodně jejich útočníků hraje NHL Navíc je tam podpora od kvalitních beků, což je potom samozřejmě znát.

V závěru jste Švédy mačkali, hru jste zvedli. Znamená to povzbuzení do dalších bitev?
Určitě, tohle si musíme vzít. Myslím, že 50 minut jsme odehráli dobře.

V reprezentaci i na šampionátu jste nováčkem. Cítíte, že s přibývajícími zápasy jde nahoru i vaše sebevědomí?
Jo, s každou odehranou minutou se člověk cítí lépe. Pokud se něco nepovede, ostatní kluci povzbudí. To si pak věříte víc.

Po dvou utkáních máte dva body. Jak hodnotíte vstup do turnaje?
Bodů bychom chtěli mít o něco víc, to je jasné. Ale je třeba koukat se dál, od těch prvních zápasů se odrazit.

Ohlas obránce Libora Šuláka

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz