Finská zeď Koskinen: Druhé místo je zklamáním, přijeli jsme si pro zlato

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

24. května 2016, 13:35

Adam Bagar

Byli velice blízko, na turnaji dominovali, v klíčové bitvě o zlato však nenašli recept na výbornou kanadskou obranu v čele s brankářem Camem Talbotem. Hokejisté Finska nenavázali na obě juniorské kategorie a z Ruska se vraceli "jen" se stříbrnými medailemi na krku. "Odehráli jsme asi nejhorší duel na turnaji, naopak Kanaďané hráli velmi dobře a zaslouženě slavili," přiznává zkušený útočník Jussi Jokinen po fotbalové porážce 0:2.

"Kanaďané byli zkrátka lepší," nekličkuje třiatřicetiletý finský forvard, jenž nastupoval vedle mladíků Aleksandera Barkova a Patrika Laineho, jenž byl zaslouženě vyhlášen nejužitečnějším hráčem turnaje, nejlepším útočníkem a navrch nechyběl ani v ideální sestavě MS. "Spolupráce s nimi byla velmi parádní, oba mají za sebou skvělý turnaj," pokyvuje Jussi Jokinen, jenž byl po ztracené finálové bitvě velmi zklamaný.

Finové na turnaji vyhráli devět zápasů a poprvé padli až ve finálové bitvě s Kanadou, kterou v petrohradské základní skupině přejeli čtyřmi góly. Tentokrát ale dominoval zámořský soupeř. "Těžko říct, proč to v odvetě nevyšlo, je těžké k tomu něco říkat," souká ze sebe Jokinen, který finské finálové vystoupení označil za nejhorší na turnaji. "Zato oni zahráli skvěle a zaslouženě slavili," přiznává útočník Floridy.

Mnozí ve finále favorizovali Jalonenův výběr, ale ten v boji o zlato narazil na parádně disciplinovaného a bránícího soupeře, který ho prakticky k ničemu nepustil. "Vůbec se nám v útočném pásmu nedařilo. V naší třetině sice ano, ale v útoku jsme se prostě nedokázali prosadit," líčí gólman Mikko Koskinen. Právě on držel finské naděje na dobrý výsledek, když hlavně ve druhé části likvidoval šanci za šancí.

Celkem pochytal 31 střeleckých pokusů a potvrdil dobrou formu, která z něj udělala nejlepšího brankáře na turnaji. "Tohle mě absolutně nezajímá, mým jediným cílem bylo získat zlato, a to se nám nepodařilo. Individuální ocenění pro mě není podstatné," říká brankář ruského Petrohradu. Ten byl jedním z dějišť letošního světového šampionátu a pro Koskinena tak mělo mistrovství světa díky tomu speciální nádech.

"Samozřejmě jsem si to v Petrohradu užíval, když jsem mohl hrát doma. Jenže přijeli jsme si pro zlaté medaile a ty jsme nezískali, takže to je pro nás velké zklamání," hlásí sedmadvacetiletý brankář. Ten se na turnaji mohl pyšnit fantastickými čísly, průměrem 1,13 inkasovaných branek na zápas a úspěšností 94,67 procent. Koskinen nechyběl ani v ideální sestavě turnaje, na němž Finové nedotáhli zlatý hatrtrick.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz