Favorité nezaváhali. Do bitev o medaile míří Kanada i Švédsko

Foto: Michal Eger

18. května 2017, 22:38

Jan Šimek

Letošní mistrovství světa zná elitní čtveřici týmů, které se porvou o nejcennější kovy. Po bok Rusů a Finů se zařadila i mužstva Kanady a Švédska. Javorové listy si ve čtvrtfinále poradily s domácím Německem ve fotbalovém poměru 2:1 a postupují také Švédové. Ti v klíčové bitvě turnaje přetlačili švýcarský národní tým rozdílem dvou branek. V semifinále se střetnou s Finskem. Druhou dvojici tvoří Kanada a Rusko.

Němci dotahovali marně, Kanada půjde na Rusy

Před fantastickou kulisou se hostitelé světového šampionátu z Německa chtěli vytáhnout na obhájce posledních dvou zlatých medailí z Kanady. Ta mohla jít hned v úvodu zápasu do vedení, ale O'Reillyho tutovku fantasticky lapil Grubauer. V závěru první dvacetiminutovky však fauloval Reimer a tým ze zámoří trestal. O'Reilly v přesilovce bekhendem nabil Scheifelemu, jenž zblízka propálil Grubauera. Na začátku druhé části ujeli domácí do přečíslení tři na dva, Abeltshauser však Pickarda nepřekonal.

Vyrovnat se nepovedlo v početní výhodě ani Dennisu Seidenbergovi, který z ideální pozice minul kanadskou klec. Zákonitě tak přišel trest. Matheson nahodil puk na branku, kde si jej našel Skinner a rychle jej zametl za záda Grubauera. Naděje Němcům svitla, když v oslabení snížil Yannic Seidenberg, ale vyrovnání už nepřišlo. Kanada tak míří do semifinále, kde se střetne s Rusy. Pro Německo domácí turnaj končí.

KANADA – NĚMECKO 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 18. Scheifele (R. O'Reilly, Marner), 39. Skinner (Matheson, Scheifele) – 54. Y. Seidenberg (Ehrhoff).
Rozhodčí: Hribik (Česko), Stricker (Švýcarsko) – Ritter (USA), Suominen (Finsko).
Vyloučení: 4:4, navíc Wolf (Německo) 10 minut.
Využití: 1:0.
V oslabení: 0:1.
Střely na branku: 50:20.
Diváci: 16 653.
Nejlepší hráči: Mark Scheifele – Philipp Grubauer.
Kanada: Pickard – Parayko, Vlasic, Demers, de Haan, Morrissey, Matheson, Lee – MacKinnon, Skinner, Scheifele – Simmonds, Giroux, R. O'Reilly – Duchene, Couturier, Killorn – B. Schenn, Konecny, Marner – Point. Trenér: Cooper.
Německo: Grubauer – Reul, Ehrhoff, D. Seidenberg, Müller, Abeltshauser, Hördler, Krueger – Kink, Y. Seidenberg, Kahun – Draisaitl, Reimer, Ehliz – Macek, Plachta, Hager – Schütz, Wolf, Tiffels – Fauser. Trenér: Sturm.

Švédové přetlačili Švýcarsko, čeká je derby s Finy

Hokejisté Švédska, kteří od porážky s Američany nabrali velkou formu, šli na Švýcarsko. Už v čase 4:15 je poslal do vedení Bäckström, který pohotově usměrnil do švýcarské klece puk po zblokované střele Lindberga. Na opačné straně využil odrazu od mantinelu Haas, bekhendem mezi nohama efektně vrátil kotouč před branku, kde si jej Ekman-Larsson srazil za záda Henrika Lundqvista – 1:1.

Seveřané získali svůj náskok zpátky v polovině utkání, když Nylander ujížděl sám na Genoniho, zezadu byl faulován, ale v pádu dokázal procpat puk mezi betony švýcarského brankáře. Na začátku třetí třetiny navíc ránu Joela Lundqvista vyrazil Genoni před sebe, kde číhal Edler, a ten okamžitě poslal kotouč do branky – 3:1. Schlumpfovu radost z kontaktního gólu v 56. minutě zastavil rozhodčí, který předčasně přerušil hru. Další komplikace už Švédové nepřipustili, o finále si to rozdají v derby s Finskem.

ŠVÝCARSKO – ŠVÉDSKO 1:3 (1:1, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 13. Haas – 5. Bäckström (Lindberg, W. Nylander), 34. W. Nylander (Ekman-Larsson), 44. Edler (J. Lundqvist).
Rozhodčí: Iverson (Kanada), Kubuš (Slovensko) – Otmachov (Rusko), Suchánek (Česko).
Vyloučení: 1:3.
Bez využití.
Střely na branku: 27:29.
Diváci: 8 417.
Nejlepší hráči: Gaëtan Haas – Henrik Lundqvist.
Švýcarsko: Genoni – Diaz, Furrer, Schlumpf, Kukan, Loeffel, Genazzi, Marti – Rüfenacht, Schäppi, Almond – Praplan, Hollenstein, Haas – Ambühl, Herzog, Malgin – Bodenmann, Brunner, Suter – Suri. Trenér: Fischer.
Švédsko: H. Lundqvist – Strålman, Hedman, Ekman-Larsson, Brodin, J. Klingberg, Edler, Holm – E. Lindholm, V. Rask, Landeskog – Lindberg, Bäckström, W. Nylander – Everberg, Söderberg, W. Karlsson – J. Lundqvist, Eriksson Ek, Nordström – Krüger. Trenér: Grönborg.

Další program MS 2017

Sobota 20. května:
15:15 Kanada – Rusko (Kolín nad Rýnem)
19:15 Švédsko – Finsko (Kolín nad Rýnem)

Neděle 21. května:
16:15 Utkání o 3. místo (Kolín nad Rýnem)
20:45 Finále (Kolín nad Rýnem)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz