Fantastické MS, všichni byli nadšení. Na to musíme být hrdí, hlásí Hašek

18. května 2015, 14:01

Adam Bagar

Legendární brankář Dominik Hašek už má ve své sbírce několik významných ocenění, k nímž přidal při nedělním slavnostním ceremoniálu další cenný kousek, když byl společně s Robertem Reichlem přijat k prestižní hokejové společnosti – oba olympijští vítězové z Nagana vstoupili do Síně slávy IIHF. "Velmi si toho vážím, je to hezké ocenění, ale Síň slávy v Torontu zůstává dál na prvním místě," přiznává Hašek, který si v uplynulých dnech užíval jako divák domácího světového šampionátu v Praze a Ostravě.

Hokejová legenda přebírala cenu až jako poslední ze sedmičky nově oceněných. "Myslím, že je to zase něco jiného než ocenění od NHL nebo Síně slávy ČSLH. Je to za to, co jsem dokázal na mezinárodní úrovni. Moc si toho vážím, bylo příjemné tady být s takovými lidmi jako je Robert Reichel a dalšími, kteří toho pro hokej na mezinárodním poli hodně udělali. I díky nim byl vyprodán skoro každý zápas MS," hlásí Dominik Hašek.

Chci, aby NHL pustila nejlepší hráče na olympiádu do Jižní Koreje

Ten si ani moc nevychutnal vzpomínkové video, které mělo mapovat jeho bohatou kariéru. "Díval jsem se jen na kousek a pak se soustředil na to, že budu muset jít na pódium. Vždy je to moc krásně zpracováno a záběry člověka až dojímají," přiznává Dominik Hašek, jenž měl svou slavnostní řeč pečlivě připravenou. "Ke každé události si musíte připravit novou," upozorňuje legendární brankář, který začal poděkováním nejbližším.

"Ale zároveň jsem se soustředil na to, abych pro NHL vyslal zprávu. Každý hokejista chce reprezentovat svou zemi a zahrát si na olympiádě. Chtěl jsem, aby se nad tím zamysleli a pustili nejlepší hráče na olympiádu do Jižní Koreje," prozrazuje Hašek. A za tato slova mu hned přistála poděkování. "Už za mnou byli lidé z IIHF, že si toho váží. Tu šanci vidím tak půl na půl, ale spíše mám pesimistické informace," doplňuje legenda.

Po návratu do Evropy mě trenéři na MS nevybírali. Mrzelo mne to

A při své řeči zmínil, že to bude možná poslední možnost pro Jaromíra Jágra zažít oslavy na Staroměstském náměstí. "Možná to byl trošku vtípek, ale když ho vidíte hrát, tak u něj to fórek nikdy není," usmívá se Hašek, který zase tolik šampionátů nezažil. "Od roku 1990 jsem hrál v mužstvech, které hrály o Stanley Cup a proto jsem neměl šanci reprezentovat. A když jsem se vrátil do Evropy, tak mě trenéři nevybrali," prozrazuje.

A trošku ho to i mrzelo, třeba v roce 2010, kdy měl za sebou výbornou sezonu. "Kdysi mě to opravdu mrzelo, ale takový je hokejový život a člověk si s tím nemůže lámat hlavu. Ale jsem rád, že jsem mohl reprezentovat aspoň v osmdesátých letech a hlavně na olympiádě v Naganu," zasní se Hašek, který měl několik obávaných střelců. "Těch bylo hodně. Nejvíc jsem se bál určitě Lemieuxe," přiznává už padesátiletý bývalý gólman.

MS? Všichni byli nadšení! Říkali, jak je to tady všechno fantastické

Ten se podílel i na otevření kamenné Síně slávy českého hokeje. "Z toho mám radost, že lidé tam tolik chodí. Ale stále tam jsou věci, které je potřeba zlepšovat. Je potřeba, aby se zdejší experti jeli podívat do Toronta, aby se neudělaly nějaké chyby, které by nás časem mrzely. Už jsem mluvil s lidmi ze Síně slávy v Torontu. Musíme dobře skladovat artefatky, aby naše Síň slávy měla v budoucnu stejnou prestiž jako ta v zámoří."

"Rád budu vždy nápomocný," doplňuje Hašek, který si pochopitelně nenechal ujít zápasy domácího šampionátu. "Všichni o tom mluví, tak člověk chce být co nejvíce u toho. Viděl jsem hlavně naše kluky. Škoda, že jim to nevyšlo. Ale nemáme se za co stydět," myslí si Dominik Hašek, který MS hodnotí velmi pozitivně. "Všichni byli nadšení. Lidé mi říkali, jak je to tady všechno fantasticky připravené. Musíme být na to hrdí," říká.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz