Exotická mise pro Mertla s Vitáskem. Budou hrát za čínský Kunlun

Foto: Karel Švec, ČSLH

2. května 2018, 20:52

Václav Jáchim

Ruskou Kontinentální ligu si už vyzkoušeli v jiných týmech, nyní Tomáše Mertla (na snímku) a Ondřeje Vitáska čeká exotická štace. Čeští reprezentanti totiž míří do Kunlunu, představitelé čínského klubu dnes na svém webu potvrdili jejich příchod i angažmá dalších zahraničních posil. Mertl jde do Asie po ročním působení v Plzni, Vitásek končil uplynulý ročník v Chanty-Mansijsku.

Čínský Kunlun pracuje na vylepšení hráčského kádru. Minulou sezonu zahájila Rudá Hvězda výborně, jenže pod vedením legendárního kouče Keenana pak mužstvu došel dech a nepostoupilo do play off. V příštím ročníku by v Kunlunu chtěli tuto výzvu naplnit, pomoci mají i dva čeští krajánci.

Návrat do KHL si vystřílel Tomáš Mertl, jenž v základní části Tipsport extraligy nasázel 30 branek a stal se nejlepším kanonýrem soutěže. Účastník letošní olympiády se netajil přáním znovu hrát ruskou soutěž, kterou už okusil v Záhřebu nebo v Ufě. Nyní se mu záměr povedlo naplnit.

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

"Tomáš potvrdil vysokou výkonnost a zúročil zkušenosti ze zahraničí. Po otřesu mozku, který prodělal v předminulé sezoně, se ho kluby trochu bály angažovat. Nevěděly, jak na tom bude zdravotně. V Plzni ale dokázal, že si zaslouží vrátit se do KHL," konstatuje v tiskové zprávě hráčův Robert Spálenka ze společnosti Sport Invest, která hráče zastupuje.

Do Číny se stěhuje také Ondřej Vitásek. Bývalý obránce Liberce loni původně posílil švédské Örebro, nicméně posléze ukončil spolupráci a nastupoval za Jugru Chanty-Mansijsk. "Ačkoli tým skončil poslední v KHL, Ondra nebyl jako jediný hráč v hodnocení plus/minus bodů v záporných číslech, ale udržel se na nule. Není pochyb o tom, že na tuhle soutěž má, logicky se posouvá do týmu, který bude mít vyšší ambice," připomíná Spálenka.

Foto: Petr Kotala, hc-vitkovice.cz

Vitásek se koncem března zapojil do přípravy národního týmu před mistrovstvím světa, ale posléze se zranil a další čárku za účast na šampionátu nepřidá. V letošní sezoně startoval na olympiádě v Koreji, představil se také na MS 2014 v Minsku. Společně s Tomášem Mertlem budou prvními českými hokejisty, kteří během působení Kunlunu v ruské KHL obléknou dres čínského týmu.

Zatímco v minulosti se Kunlun snažil jít cestou angažování zámořských hráčů, často s čínskými kořeny, letos zřejmě platí výraznější sázka na Evropany. Mužstvo převzal finský kouč Jussi Tapola, jinak asistent Lauriho Marjamäkiho u národního týmu Suomi. Mezi jeho svěřence se vedle Mertla s Vitáskem zařadí finští útočníci Olli Palola (Jokerit Helsinky), Veli-Matti Savinainen (Chanty-Mansijsk), švédský obránce Patrik Lundh (Djurgarden) nebo kanadský bek Blake Parlett, jenž dosud hrál za Eisbären Berlín.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz