Evropané jsou ve finále! Senzační postup obstarala slovenská parta

Foto: Stanislav Souček

25. září 2016, 22:08

Martin Voltr

Výběr Evropy ještě na Světovém poháru neřekl své poslední slovo. Poté, co se protlačil do semifinále, dokázal srazit na kolena i Švédy a slaví postup do vysněného finále s Kanadou. Hlavní měrou se o to postarala slovenská osa týmu – Marián Gáborík nejdřív vyrovnal skóre, Tomáš Tatar otočil a pak svým druhým gólem večera rozhodl ve čtvrté minutě prodloužení. Všechno jistil 37 zákroky skvělý brankář Jaroslav Halák a podceňovaní Evropané si v Torontu zahrají o zlato!

Kdo očekával taktickou bitvu, první střídání ho hned mohlo vyvést z omylu. Zahrozili totiž Bäckström a na druhé straně Tatar. Další švédskou šanci měl po ideální kolmici Landeskog, v nájezdu ale s obráncem na zádech nezakončil dobře a zastavil ho Halákův beton. Potom už se hra uklidnila, nicméně favorit z ní měl o něco víc, nakopla ho první přesilovka. Švédové pustili na svého gólmana jen pět střel, sami jich na Haláka vyslali dvojnásobek.

Trochu po zásluze tak ve 23. minutě přišla otevírací trefa. Obránce Stralman po buly chytře nahodil puk od hrazení na gólmana, který ho vyrazil na druhou stranu a Nicklas Bäckström měl snadnou práci – 1:0.Trenéři Evropanů marně reklamovali bránění Halákovi, vzápětí už museli sestavovat taktiku na první dvojici přesilovek. Těm sice chyběla přesnější střelba, ale situaci na ledě i tak mírně převrátily.

Možnosti Evropanů paradoxně přišly až v následném oslabení, Lundqvist musel ramenem zastavit Hossův průnik a pak si poradil i s dělovkou Cháry. Jenže slovenští zástupci byli při chuti, což se ukázalo v dalším průběhu. Jako odměna za aktivitu přišlo ve 37. minutě vyrovnání! Ehrhoff našel na hranici brankoviště Mariána Gáboríka, který sice netrefil puk podle představ, ale i tak ho prostrčil mezi betony Lundqvista těsně za čáru – 1:1.

Evropané tou dobou už překlopili střelecký účet na svou stranu a pouhých 12 sekund po druhé přestávce i ten gólový. Lundqvistovi vypadla dalekonosná Tatarova rána z lapačky a Tomáš Tatar si jí sám dojel, aby bekhendem dorazil puk do sítě – 1:2! Opařeným Švédům až pak začalo docházet, že potřebují znovu zapnout, jestli se jim nemá finálový sen rozplynout mezi prsty. Kritickou chvilku si prožili, když jim prchnul Thomas Vanek a jeho střela Lundqvistovi proklouzla za záda. V poslední chvíli kotouč zastavil dojíždějící Stralman.

A tak se Tři korunky dočkaly vyrovnání. Bäckström ještě sám před Halákem minul, zato v čase 55:28 nenápadnou střelu Erika Karlssona od modré smolně tečoval Josi a slovenský gólman neměl šanci zasáhnout – 2:2. Ještě v posledních sekundách obral Henrik Sedin o puk Seidenberga, místo střely ale zbytečně hledal své dvojče.

Na řadu tak přišlo „nekonečné“ prodloužení, ale to opravdu jen v uvozovkách. Neuběhly z něj totiž ani čtyři minuty a bylo hotovo! Halák vychytal přečíslení vedené Bäckströmem a jeho spoluhráči založili rozhodující útok, v němž po zaváhání Lundqvista vyzval Zuccarello Tomáše Tatara, který napodruhé bruslí dopravil puk za čáru. Gól to byl ale zcela regulérní, a tak Evropané dokonali postup a jejich jízda nekončí – 2:3 po prodloužení!

ŠVÉDSKO – TÝM EVROPY 2:3 v 1. prodloužení (0:0, 1:1, 1:1 – 0:1)

Branky a nahrávky: 23. Bäckström (Stralman, Hörnqvist), 56. Karlsson (H. Sedin, D. Sedin) – 37. Gáborík (Ehrhoff, Kopitar), 41. Tatar (Sekera), 64. Tatar (Zuccarello, Kopitar).
Rozhodčí: O'Rourke, O'Halloran – Amell, Murray.
Vyloučení: 3:4.
Bez využití.
Střely na branku: 39:31.
Diváci: 12 595.
Hráno: 25. září v hale Air Canada Center v Torontu.
Švédsko: Lundqvist – E. Karlsson, Ekholm, Stralman, Hedman, Hjalmarsson, Ekman-Larsson – Eriksson, H. Sedin, D. Sedin – Hörnqvist, Bäckström, Forsberg – Silfverberg, Krüger, Hagelin – Söderberg, Berglund, Landeskog. Trenér: Rikard Grönborg.
Tým Evropy: Halák – Chára, Sekera, Seidenberg, Josi, Ehrhoff, Streit – Hossa, Kopitar, Tatar – Zuccarello, Nielsen, Gáborík – Niederreiter, Draisaitl, Rieder – Hansen, Bellemare, Vanek. Trenér: Ralph Krueger.

Program finálové série Světového poháru 2016:

Středa 28. září:
02:00 1. finále Kanada – Tým Evropy

Pátek 30. září:
02:00 2. finále Tým Evropy – Kanada

Neděle 2. října:
01:00 případné 3. finále Kanada – Tým Evropy

Poznámka: Všechny začátky jsou uvedeny ve středoevropském letním čase.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz