Energie udolala Pardubice a žije, Dukla je blízko návratu mezi elitu

Foto: Jan Čech, hokejkv.cz

To je drama! Úterní desáté kolo baráže o Tipsport extraligu už mohlo odkrýt první tajenku. Ale nestalo se tak. Napínavé boje o bytí a nebytí rozseknou až poslední dvě kola. Vedoucí Jihlava je však velmi blízko návratu do extraligy, po výhře nad Motorem má v čele už náskok pěti bodů. Další tři týmy dělí pouhý jeden bod, rozhodlo o tom důležité vítězství Karlových Varů na pardubickém ledě.

Motor ani poosmé v sezoně nestačil na Jihlavu

Nejneoblíbenější soupeř Motoru? Jednoznačně Dukla! České Budějovice prohrály všech osm vzájemných střetnutí v tomto ročníku. K prolomení bilance jim nepomohla ani velká střelecká převaha. V pohodě hrající Jihlavští se po brankách Davida Kajínka a Filipa Semana dostali do vedení 2:0, ale o něj v průběhu prostřední části přišli. Nejdřív snížil Ján Mucha a o vyrovnání se postaral navrátilec Tomáš Nouza.

Zdálo se, že smazání ztráty Jihočechy nakopne, vyprodaná Budvar aréna ale fantastický obrat neviděla. Naopak deset minut před třetí sirénou udeřil poprvé v baráži Josef Skořepa a Dukla už důležitou výhru nepustila. I díky Miroslavu Svobodovi, který při střelecké převaze Motoru 46:20 pochytal 44 střel soupeře. Dukla má v čele tabulky už luxusní náskok pěti bodů a je krůček od návratu mezi tuzemskou elitu.

Antonín Stavjaňa (trenér Českých Budějovic): „Trápíme se s koncovkou. Jihlava hraje staženou obranu, zahuštěný slot před brankářem. Chyběl nám snajpr, který by to od modré prostřelil. Svoboda je výborný těsně nad ledem, takže jsme to chtěli dávat nahoru. Nikdo z hráčů se ale nedostal do takové pozice, aby puk protlačil do brány. Hosté hráli obětavě, zblokovali spoustu střel. Kdyby bylo z naší strany více chladnokrevnosti, ale to říkáme vždycky. Plán je jedna věc, realizace druhá.“

František Zeman (asistent trenéra Jihlavy): „Věděli jsme, že nás tady čeká horká půda, což se potvrdilo. Na utkání jsme se připravili a chtěli jsme urvat body. Nakonec se nám podařilo získat všechny. Ať jsme byli šťastnější nebo ne, vracíme se domů spokojeni.“

ČEZ MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE – HC DUKLA JIHLAVA 2:3 (0:1, 2:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 25. Mucha (Babka, Vak), 38. Nouza (Vlček) – 8. Kajínek (Důras, J. Skořepa), 21. F. Seman (Zeman), 51. J. Skořepa (Jiránek, Šidlík).
Rozhodčí: Hribik, R. Svoboda – Jelínek, Komárek.
Vyloučení: 7:9, navíc Heřman a Čermák (oba Č. Budějovice) 10 minut.
Využití: 0:2.
Střely na branku: 46:20.
Diváci: 6 421 (vyprodáno).
ČEZ Motor České Budějovice: Kváča – Fillman, Novák, Pavlin, Pýcha, Suchánek, Mucha – Chovan, Pajič, M. Čermák – Nouza, Vlček, Heřman – Hřebejk, Vak, Rob – Babka. Trenéři: Stavjaňa a Štrba.
HC Dukla Jihlava: Svoboda – Říha, Dundáček, Szathmáry, Šidlík, Půža, Kajínek, Kaláb – Jiránek, Skořepa, Anděl – Čachotský, Seman, Zeman – Důras, Hubáček, Diviš. Trenéři: Vlk a Zeman.

Vary drží naději na záchranu, spasil je Beránek

Můj dům, můj hrad? Tak tohle v barážových zápasech Pardubic s Karlovými Vary rozhodně neplatí. Dynamo znovu nedokázalo navázat na důležitý triumf z lázeňského města a v domácí aréně padlo. Svěřenci trenéra Holaně přitom výsledkově nezačali špatně, z prvního dějství si po trefě Petra Chaloupky odnesli hubený náskok. Energie byla v tu chvíli pod velkým tlakem, ale situaci zvládla a předvedla otočku.

Tlačilovy svěřence nakopl na konci druhé části gól ruského beka Viktora Baldajeva a začínalo se prakticky od začátku. Více než devět tisíc fanoušků už možná myslelo na prodloužení, ale v čase 52:39 skóroval ve vlastním oslabení Marek Baránek a zajistil Energii důležité tři body. Přestože Dynamo nadále drží postupové druhé místo, zase si pořádně zkomplikovalo situaci. Karlovy Vary zaostávají jen o skóre.

Otakar Janecký (asistent trenéra Pardubic): „Do zápasu jsme nevstoupili dobře, ačkoliv jsme vedli 1:0, tak soupeř nás přebruslil. O přestávce jsme proto hráče nabádali, aby zlepšili pohyb, ale to se vůbec nestalo. Soupeř vyrovnal, a když už jsme konečně po dlouhé době měli přesilovku, tak jsme ji nevyužili, a navíc sami inkasovali. To celý zápas rozhodlo. Karlovy Vary měly závěr jasně pod kontrolou, my jsme šlapali vodu a jen díky brankáři Růžičkovi jsme prohráli pouze 1:2.“

Jan Tlačil (trenér Karlových Varů): „Vstoupili jsme do zápasu velice koncentrovaně a po většinu první třetiny byli lepší, bohužel jsme ale neproměnili šance a soupeř šel do vedení, což nás trochu rozhodilo. Psychika u našeho mladého týmu pracovala, ale musím hráče pochválit, že ten nepříznivý stav otočili v přesilovce soupeře a dotáhli zápas do vítězného konce.“

HC DYNAMO PARDUBICE – HC ENERGIE KARLOVY VARY 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 17. Chaloupka (P. Sýkora, Rolinek) – 36. Baldajev (Vachovec), 53. Beránek (Dušek, Harant).
Rozhodčí: Mrkva, Hradil – Hlavatý, Tošenovjan.
Vyloučení: 2:3.
Bez využití.
V oslabení: 0:1.
Střely na branku: 20:24.
Diváci: 9 299.
HC Dynamo Pardubice: Martin Růžička – Schaus, Čáslava, Trončinský, Ovčačík, Ščotka, Chaloupka – P. Sýkora, Nahodil, Rolinek – J. Sýkora, Tomášek, P. Hubáček – M. Bárta, Špirko, Beran – Starý, T. Kaut, Panna. Trenéři: Holaň, Marek a Janecký.
HC Energie Karlovy Vary: Honzík – Harant, Sičák, Tomáš Dvořák, Baránek, Baldajev – V. Tomeček, Tuominen, T. Rachůnek – Gorčík, Skuhravý, Vachovec – Flek, Gríger, O. Beránek – Kohout, M. Zadražil, Dušek. Trenéři: Tlačil a Antonik.

Tabulka baráže o TELH po 10. kole

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Dukla Jihlava 10 3 5 0 2 28:22 19
2. HC Dynamo Pardubice 10 3 1 3 3 29:28 14
3. HC Energie Karlovy Vary 10 3 1 3 3 26:27 14
4. ČEZ Motor České Budějovice 10 3 1 2 4 19:25 13

Další program baráže o TELH

Pátek 21. dubna – 11. kolo:
17:30 HC Dukla Jihlava – HC Energie Karlovy Vary
17:30 ČEZ Motor České Budějovice – HC Dynamo Pardubice

Neděle 22. dubna – 12. kolo:
16:00 HC Energie Karlovy Vary – ČEZ Motor České Budějovice
16:00 HC Dynamo Pardubice – HC Dukla Jihlava

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz