Eliáš nesmrtelným. New Jersey vyvěsilo jeho dres, show trvala přes hodinu

Foto: Instagram New Jersey Devils

Už žádný jiný hráč New Jersey neoblékne dres s "26". Devils vyřadili číslo ze sady: jako poctu Patriku Eliášovi. Ceremoniál s vyvěšením Eliášova trikotu pod strop haly dojal diváky v sobotu amerického času.

Slavnost na Eliášovu počest trvala víc jak hodinu: promluvili jeho bývalí spoluhráči, trenéři, fanoušci a na kostce se promítly sestřihy výjimečných momentů jeho kariéry. Eliáš vše sledoval se svou manželkou a dvěma dcerkami. Nechyběli ani velké hokejové osobnosti a přátelé, které Eliáš pozval.

Při rozlučkové řeči na chvíli vyměnil angličtinu za mateřskou češtinu. „Mami, tati, chtěl bych vám poděkovat za to, co jste pro mě a bráchy obětovali. Za vaši lásku a podporu. Mám vás moc rád," rozbrečel se dojetím.

Stejné pocty jako Eliášovi se v New Jersey dříve dostalo čtyřem hráčům: Martinu Brodeurovi (#30), Scottu Stevensovi (#4), Kenu Daneykovi (#3) a Scottu Niedermayerovi (#7). V rámci NHL už měli vyvěšený dres dva Češi: Dominik Hašek v Buffalu a Milan Hejduk v Coloradu.

Eliáš drží v New Jersey několik klubových rekordů: je nejlepším střelcem i nejproduktivnějším hráčem Ďáblů. V NHL nikdy nehrál za jiný klub a s 1 025 kanadskými body (ze základní části) je druhým nejlepším Čechem v historii soutěže.

Třebíčský odchovanec se zúčastnil čtyř zápasů hvězd, vyhrál dva Stanley Cupy, za sezonu 2000/2001 byl zařazen do prvního All-Star týmu a s reprezentací má medaile z mistrovsví světa i olympijských her. Dvakrát vyhrál Zlatou hokejku pro nejlepšího českého hráče.

„Hlavní je, že vítězství vždy stavěl nad jakákoliv osobní čísla," řekl dlouholetý generální manažer New Jersey Lou Lamoriello. „Lidi si nepamatují, kolik kdo v kterém play off udělal bodů. Ale pamatují si, kdo byl v týmu, který vyhrál Stanley Cup. On akceptoval fakt, že se musíte vzdát části své identity, abyste uspěli."

Do posledního utkání v NHL nastoupil v ročníku 2015/2016. Od té doby se ještě pokoušel o návrat, kvůli zdravotnímu stavu se ale rozhodl svoji nezapomenutelnou zámořskou kariéru uzavřít. Nyní si užívá rodinného života, cestuje, hraje hokej s kamarády a pomáhá s mládeží.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz