Dynamo skolilo obhájce, mistr zažil lekci. Boleslav má dva body, Sparta padla

Foto: Jan Jedlička, hcdynamo.cz

V neděli vstoupili do kolotoče hokejové Ligy mistrů obhájci extraligového titulu z Liberce a Pardubice. Mistr na svém ledě vyzval norský Lørenskog, který Tygry hodně trápil. Byl neuvěřitelně produktivní, za celý zápas vystřelil jen desetkrát, přesto třikrát skóroval, mistři nakonec berou dva body po výhře v prodloužení. Pardubice zase po nájezdech vyhrály nad obhájcem titulu Frölundou! Sparta měla slušně našlápnuto k zisku dalších tří bodů, slibně rozehraný zápas se švédským Färjestadem ale ztratila. První body má naopak Boleslav, Växjö po nájezdech vrátila drtivou prohru z prvního měření sil.

Liberečtí Tygři byli od první minuty aktivnější než norský soupeř, ten však dokázal být nevídaně produktivní. Zásluhou Dokkena šel Lørenskog po šesti minutách do vedení, ještě v první části však srovnal Ordoš. Tygři svého soupeře přehrávali, vedoucí branka ale přišla až v přesilovce v 38. minutě z hole Stránského. Norové se ale nedali a pět vteřin před druhou sirénou vyrovnali, byla to teprve jejich šestá střela na branku! Mistr ale ve svém dobrém výkonu pokračoval, což vedlo k brance Šimka. Už to vypadalo, že si Liberec tři body pohlídá, to byl ale omyl. Jen tři vteřiny před koncem základní hrací doby udeřili hosté potřetí a poslali duel do prodloužení. Tam však bod navíc domácím vystřelil Bližňák. Tygři svého soupeře přestříleli vysoko 40:10, přesto berou „jen“ dva body.

Sparta chtěla po úvodní výhře v Krakově obrat o body na domácím ledě také švédský Färjestad. Dlouho k tomu měli Pražané dobře nakročeno, zásluhou gólu Tomáše Netíka, který se trefil v letošním ročníku Ligy mistrů už počtvrté vedli 1:0. Toto skóre platilo také po druhé dvacetiminutovce. Ovšem třetí dějství své vydařilo soupeři ze Švédska, který během sedmi minut dokázal skóre otočit ve svůj prospěch. V oslabení se prosadil Persson, v přesilovce Åslund. Sparta v závěru zkusila hru bez brankáře Novotného, ale k vyrovnání to nevedlo. V prvním domácím soutěžním utkání tak sparťané zůstali bez bodu. Útočník Gulaš nahrál na rozhodující gól hostů.

>> CHL: Skvělá premiéra Plzně, přehrála norského mistra! Vítkovice padly

Pardubice čekal v prvním utkání letošní sezony Ligy mistrů pořádně těžký soupeř, na východ Čech totiž přijela Frölunda, obhájce titulu Ligy mistrů i švédské nejvyšší soutěže. Dynamo začalo skvěle, vedlo brankou Havlíka, jenže vedení se Pardubickým v první části udržet nepodařilo. Přesně v polovině střetnutí udeřily Pardubice znovu, zásluhou posily z Mladé Boleslavi Klimenty, jenže odpověď loňského šampióna byla okamžitá. Dynamo sice nebylo střelecky aktivnější, ve třetí třetině si ale vytvořilo hodně šancí na třetí gól. Stav 2:2 však vydržel až do konce základní doby a muselo se nastavovat. Utkání dospělo až do nájezdů, kde se o extra bod pro Pardubice postaral Tomášek

Mladoboleslavští se poprvé ukázali v rámci Ligy mistrů na svém ledě, po neúspěšném tripu, kdy prohráli s Växjö a Minskem, podruhé vyzvali švédské Växjö. Bruslaři tentokrát se švédským soupeřem dokázali držet krok, a částečně mu vrátili drtivou porážku 3:7. Mladá Boleslav vedla už po 41 vteřinách díky gólu Pospíšila, domácí se však z vedení neradovali dlouho, v šesté minutě totiž srovnal Froberg. V předposlední minutě prvního dějství stihl otočit skóre hostující Hennessy. Už to vypadalo, že domácí budou opět bez bodů, jenže v závěru dostali Bruslaři výhodu hrát šest proti čtyřem, což vyvrcholilo ve vyrovnání, trefil se Orsava. Hned na začátku nastavení mohl dát gól Klepiš, těsně před nájezdy zase zazvonila branková konstrukce za Lukášem. Bod navíc ale přece jenom zůstal v Boleslavi, rozhodl Lenc.

Nedělní zápasy českých klubů v Lize mistrů

BÍLÍ TYGŘI LIBEREC – LØRENSKOG IK 4:3 po prodloužení (1:1, 1:1, 1:1 – 1:0)
Branky a nahrávky: 17. Ordoš (Vantuch), 38. Stránský (Bartovič, Lakatoš), 50. Šimek (Svačina, Radivojevič) – 6. Dokken, 40. Thoresen (Larsson, Sixsmith), 60. Sixsmith (Espeland).
Rozhodčí: Nord (Švédsko), Pražák – Brejcha, Suchánek (všichni Česko).
Vyloučení: 5:6.
Využití: 2:2.
Střely na branku: 40:10.
Diváci: 2668.
Bílí Tygři Liberec: Lašák – Ševc, Šimek, Derner, Mojžíš, Vitásek, Jánošík, Pyrochta, Plutnar – Svačina, Bulíř, Radivojevič – Jelínek, Lakatoš, Bartovič – Špaček, Bližňák, Stránský – Ordoš, Vantuch, Vlach. Trenéři: Pešán a Mlejnek.
Lørenskog IK: Jakaitis – Espeland, Frøshaug, Ulriksen, Messa, Ponomarenko, Strom, Hellerod – Sixsmith, Larsson, Gronstad – Henriksen, Thoresen, Dahlstrom – Lovlie, Dokken, Sundelius – Johansen O. S., Johansen S., Vaakainen. Trenéři: Larsen a Andersen.

HC SPARTA PRAHA – FÄRJESTADS BK 1:2 (1:0, 0:0, 0:2)
Branky a nahrávky: 14. Netík (Kalina) – 47. Persson (Nygård), 54. Åslund (Nilsson, Gulaš).
Rozhodčí: Kubuš (Slovensko), Pešina – Frodl, Lhotský (všichni Česko).
Vyloučení: 4:5.
Využití: 0:1.
V oslabení: 0:1.
Střely na branku: 27:27.
Diváci: 2962.
HC Sparta Praha: Novotný – Čajkovský, Piskáček, Kalina, Švrček, Hrbas, Mikliš, Eminger, Gernát – Ihnačák, Vrána, Klimek – Uher, Hlinka, Netík – Kumstát, Kudrna, Pech – Procházka, Cingel, Černoch. Trenéři: Kalous, Moták a Veber.
Färjestads BK: Haugen – Nygren, Tollefsen, Holös, Erixon, Enok, Grundel, Nilsson – Ryno, Nygård, Johansson – Asplund, Åslund, Gulaš – Svensson, Persson L., Persson J. – Eriksson, Nilsson, Eriksson Ek – Steen O. Trenéři: Carlsson, Karlsson a Pennerborn.

HC DYNAMO PARDUBICE – FRÖLUNDA INDIANS 3:2 po nájezdech (1:1, 1:1, 0:0 – 0:0)
Branky a nahrávky: 7. Havlík (Hubáček, Sýkora), 30. Klimenta (Bárta, Tomášek), rozhodující nájezd Tomášek – 19. Hjalmarsson (Lasu, Nyberg), 31. Rosseli-Olsen.
Rozhodčí: Smetana (Rakousko), Úlehla – Gebauer, Lederer (všichni Česko).
Vyloučení: 4:8.
Bez využití.
V oslabení: 0:1. 
Střely na branku: 16:32.
Diváci: 3538.
HC Dynamo Pardubice: Maxwell – Schaus, Čáslava, Bokroš, Ščotka, Rýgl, Havlík, Nedbal, Ovčačík – Sýkora, Hodgman, Hubáček – Zadina, Nahodil, Rolinek – Bárta, Tomášek, Klimenta – Mallet, T. Kaut, M. Kaut. Trenéři: Draisaitl a Beran.
Frölunda Indians: Bakala – Larsson, Sigalet, Norstebö, Tommernes, Donovan, Nyberg, Engsund, Stalberg – Rosseli-Holssen, Lundqvist, Wellman – Vesakalainen, Lasu, Hjalmarsson – Lehkonen, Carlsson, Figrén – Grundström, Ehn, Olofsson. Trenéři: Rönnberg, Johansson a Lundskog.

BK MLADÁ BOLESLAV – VÄXJÖ LAKERS 3:2 po nájezdech (1:2, 0:0, 1:0 – 0:0)
Branky a nahrávky: 1. Pospíšil (Klepiš, Hyka), 60. Orsava (Vampola, Trončinský), rozhodující nájezd Lenc – 6. Froberg (Netterberg), 19. Hennessy (Reddox, Everberg).
Rozhodčí: Hradil (Česko), Piragić (Chorvatsko) – Špůr, Tošenovjan (oba Česko).
Vyloučení: 5:5.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 25:32.
Diváci: 1866.
BK Mladá Boleslav: Lukáš – Trončinský, Štich, Voráček, Stříteský, Kurka, Hanzlík, Pastor, Kučný – Vampola, Pacovský, Urban – Pospíšil, Klepiš, Hyka – Lenc, Orsava, Žejdl – Látal, Pabiška, Musil. Trenéři: Výborný, Jelínek a Vidner.
Växjö Lakers: Eriksson – Bohm, C. Rosen, Lundberg, Martinsson, Murphy, Holm, Hogberg – Hennessy, Everberg, Reddox – Kiiskinen, Palola, R. Rosen – Platt, Leino, Hillding – Josefsson, Froberg, Netterberg – Brodecki. Trenéři: Hallam, Hellgren a Jönsson.

Nedělní zápasy dalších klubů v Lize mistrů

EISBÄREN BERLIN – SAIPA LAPPEENRANTA 2:4 (1:1, 0:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 
14. Petersen (Oliver), 48. Fischbuch (Petersen) – 16. McFarland (Koskiranta), 24. Jaaskelainen (Maalahti, Koskiranta), 38. Jarvinen, 52. Carson (Koskiranta).

ADLER MANNHEIM – TAPPARA 4:1 (0:0, 3:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 
27. Wolf (Kolarik, Johnson), 28. Kolarik (Wolf), 32. MacMurchy (M. Goc, Ullmann), 52. Ullmann (MacMurchy, Goc) – 51. Lajunen (Peltonen, Rantakari).

DJURGÅRDENS IF – LES DRAGONS DE ROUEN 4:0 (0:0, 1:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 
40. Brodin, 42. Possler (Vejdemo), 43. Brodin (Varakas), 55. Jungh (Lundh).

RAPACES DE GAP – LINKÖPINGS HC 0:2 (0:1, 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 
16. Kristensen, 57. Little (Kristensen, Roe).

Další program českých klubů v Lize mistrů

Úterý 23. srpna: 
18:00 Orli Znojmo – Red Bull Mnichov

Pátek 26. srpna:
18:00 Bílí Tygři Liberec – TPS Turku
18:00 HC Sparta Praha – ComArch Cracovia Kraków
18:00 Kärpät Oulu – HC Vítkovice Steel

Sobota 27. srpna:
17:00 Frölunda Indians – HC Dynamo Pardubice
17:00 HK Nitra – HC Škoda Plzeň

Čtvrtek 1. září:
19:45 Fribourg-Gottéron – Orli Znojmo 

Přehled jednotlivých skupin Ligy mistrů

Skupina A: Wolfsburg, Frölunda, HC Dynamo Pardubice
Skupina B: Davos, Rouen, Djurgarden 
Skupina C: Mannheim, Lugano, Tampere, SonderjyskE 
Skupina D: Curych, Ingolstadt, Rauma
Skupina E: HC VÍTKOVICE STEEL, Oulu, Krefeld
Skupina F: Fribourg-Gottéron, Mnichov, Orli Znojmo
Skupina G: Esbjerg, Zug, Helsinky
Skupina H: Bílí Tygři Liberec, Turku, Lörenskog
Skupina I: Berlín, SaiPa, Lulea
Skupina J: Stavanger, Nitra, HC Škoda Plzeň
Skupina K: Gap, Linköping, Jyväskylä
Skupina L: Junosť Minsk, BK Mladá Boleslav, Vaxjö
Skupina M: Košice, Bern, Linec
Skupina N: Vídeň, KalPa, Skelleftea
Skupina O: Krakov, HC Sparta Praha, Färjestad
Skupina P: HV 71, Salcburk, Sheffield

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz