Dvacítka vydřela skalp mistrů světa. Jsme rádi, ale mrzí vyloučení, říká Petr

Foto: Karel Málek, Juniorský hokej

Dvě utkání byla vyrovnaná, jenže hokejisté do 20 let z nich vydolovali jen bod. Svěřenci trenérů Petra a Svobody podlehli po prodloužení Švédům, v sobotu je přemohli Rusové. Závěrečná bitva s Finy nakonec konečně přinesla radost z vítězství, byť Češi museli dřít do poslední vteřiny. Skalp mistrů světa jim může pomoci k většímu sebevědomí, na turnaji znamenal konečnou třetí pozici. "Výsledek s Finy se cení, ale hlavním vzkazem k šampionátu je spousta vyloučených. Příště by se nám to mohlo vymstít," konstatuje Jakub Petr.

Hlavní kouč tentokrát poslal do hry brankáře Petra Kváču, který nahradil Jakuba Škarka a odvedl kvalitní výkon. Českému výběru znovu vyšel začátek, David Kaše s Petrem Kalinou v přesilovkách obrátili vývoj skóre po vedoucí trefě Ruotsalainena. "První třetina se nám povedla, měli jsme více ze hry. Šli jsme do vedení, hráči si během přestávky řekli, že takhle musíme pokračovat. Za stavu 3:1 ale přišlo zase hluché místo a Fiňáci nás dostali pod tlak. Bylo důležité, že jsme druhou třetinu udrželi. A že jsme v té třetí předvedli ohromný týmový výkon," hodnotí Petr.

Hráči si sáhli na dno sil, ve třech dnech odmakali devět třetin a ještě krátké prodloužení se Švédy. Slouží jim ke cti, že se dokázali nabudit a silného soka přemohli. "Myslím, že první třetina byla výborná. Pak jsme trošku polevili a soupeř nás začal přehrávat," povídá jeden z nejmladších hráčů výběru Martin Nečas. "V předchozích zápasech jsme měli špatně odehrané druhé třetiny, tam jsme to zkazili hlavně s Ruskem. Proti Finům jsme se snažili poučit, i když druhá třetina znovu nebyla úplně nejlepší. Oni nás občas přehrávali a my ztráceli puky, naštěstí se nám podařilo udržet vedení až do konce."

Brněnský talent přihrál Kalinovi na druhý český gól, ten vítězný zařídil v polovině utkání Lukáš Jašek. Obhájci světového zlata dokázali už jen snížit, když se v čase 32:24 prosadil Koppanen. Čeští junioři posléze čelili několika přesilovkám a v závěru i tlaku borců Suomi, ovšem odolali. Generálka před mistrovstvím světa tak vykazuje první výhru, víc než čtyři bodíky bylo možná důležité to, jak si ve švédském Göteborgu vedli jednotlivci.

Trenér Petr před akcí prohlásil, že jde o poslední test skupiny hráčů z Evropy. Ve hře byla pozvánka do závěrečného kempu a také plusové body směrem ke konečné nominaci. Šanci mimo jiné dostali čtyři kmenoví hráči osmnáctky – brankář Škarek, obránce Kvasnička, útočníci Zadina a Nečas. "Na téhle úrovni je hokej asi o něco rychlejší. Ale poslední turnaj jsem sehrál na letním Memoriálu Ivana Hlinky, což je docela dávno. Těžko srovnávat. Kategorie dvacetiletých má jinou kvalitu," připomíná Martin Nečas.

Hráče i trenéry každopádně zahřál skalp silných Finů. "Samozřejmě, vítězství nad takovým soupeřem se cení. Ale zásadní věc směrem k mistrovství světa by měla být v tom, že si nemůžeme dovolit fauly a zbytečná oslabení. Hlavně s Finy," upozorňuje Jakub Petr. "Tenhle ročník ví, že zápasy proti nim nás už stály strašně důležité body na šampionátech osmnáctek a dvacítek. Finové budou navíc naším prvním soupeřem na mistrovství světa v Montrealu, podobně ubránit tolik oslabení se povede jen výjimečně." 

Trenérský štáb nyní bude dolaďovat konkrétní představy o výběru hráčů, témat s nedostatky je podle Petra pořád dost. "Když budu hodnotit všechna tři utkání, společným jmenovatelem je disciplína. Proti Finsku se nám povedlo dotáhnout zápas do vítězného konce, za což jsme rádi. Ale pořád je co zlepšovat, z utkání na turnaji ve Švédsku bude hodně čerpat směrem ke světovému šampionátu," uzavírá.

Výsledek posledního utkání dvacítky na turnaji čtyř zemí ve Švédsku:

ČESKO – FINSKO 3:2 (2:1, 1:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 12. Kaše (Reichel, Lakatoš), 19. Kalina (Nečas), 30. Jašek (Hrdinka, Kodýtek) – 5. Ruotsalainen (Veselainen), 33. Koppanen (Vaakanainen, Oksanen)
Rozhodčí: Holm, Hallin – Jonsson, Hillborg (všichni Švédsko).
Vyloučení: 4:5, navíc Havránek na 10 minut, Kaše (oba Česko) na 5 minut a do konce utkání.
Využití: 2:1.
Česko: Kváča – Hrdinka, Kalina, Adámek, Krenželok, Kvasnička, Doudera, Bartko – Lakatoš, Nečas, Kaše – Jašek, Kodýtek, Koblížek – Zadina, Reichel, Anděl – Havránek, Kubík, Procházka – Ďurač. Trenér: Petr.
Finsko:  Vehviläinen – Vaakanainen, Heiskanen, Leskinen, Ilomäki, Parikka, Salo, Almari – Turkulainen, Ruotsalainen, Vesalainen – Oksanen, Koppanen, Koivula – Juhola, Heikkinen, Luoto – Vidgren, Väyrynen, Piipponen – Niemelä. Trenér: Rautakorpi.

Výsledky turnaje čtyř zemí ve švédském Göteborgu:

Finsko – Rusko 2:1 po nájezdech, Švédsko – Česko 3:2 po prodloužení, Rusko – Česko 3:2, Švédsko – Finsko 4:3 po prodloužení, Česko – Finsko 3:2, Švédsko – Rusko 6:3.

Konečné pořadí:

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Švédsko 3 1 2 0 0 13:8 7
2. Rusko 3 1 0 1 1 7:10 4
3. Česko 3 1 0 1 1 7:8 4
4. Finsko 3 0 1 1 1 7:8 3

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz