<

Důrazná stopka od Kanady. Hradec končí na Spengler Cupu ve čtvrtfinále

Foto: EQ Images / Gian Ehrenzeller

29. prosince 2016, 23:23

Martin Voltr

(DAVOS, od našeho zpravodaje) Už v nejkratším možném termínu se hokejisté hradeckého Mountfieldu loučí se Spenglerovým pohárem. Třetí duel ve třech dnech je poslal proti favorizovaným Kanaďanům a na obhájce prvenství stačili jen ve druhé třetině. Hlavně spousta vyloučení je stála šanci na úspěch, ve čtvrtfinále prohráli jednoznačně 1:5 a čeká je cesta domů. Ostudu ale rozhodně neudělali.

Kanaďané si postup jednoznačně zasloužili. Ve čtvrtfinále byli silnější a rychlejší, šli do něj po dni odpočinku – je paradoxní, že ten si dopřály nejhorší týmy obou skupin. Mountfield už toho měl dost, navíc mu ze sestavy vypadli zranění Vydarený a Picard. „Výsledek vyplynul z první třetiny. Hned na nás vlítli a my jsme hráli plno oslabení, dali nám z nich dva góly. Potom jsme museli hru otevřít a víc se tlačit do zakončení. Z toho vyplynuly chyby v obraně a oni přidali další góly,“ říká útočník Rudolf Červený.

Nejpovedenější byla z hradeckého pohledu prostřední část. Jenže vytoužené snížení přišlo až za stavu 0:3 z hole Jaroslava Bednáře, který se krásně trefil chvíli před sirénou. Dvoubrankové manko i tak nebylo ničím hrozivým. „Samozřejmě jsme to nevzdali. Myslím, že ve druhé i třetí třetině jsme podali dost kvalitní výkon. Ale měli jsme dvacet trestných minut, a to se s takovým týmem vůbec nedá vyhrát,“ ví Červený. Zkraje třetí části využila Kanada třetí přesilovku a pak se definitivně uklidnila gólem na 5:1.

„Každý by si chtěl takový turnaj zahrát. Plný stadion, párty kolem, usměvaví lidi, hory... Co víc si člověk může přát.“

Stejně jako ve skupině proti Luganu, ani tentokrát se český zástupce nedokázal srovnat s metrem, jaký nastavili švýcarští sudí Wehrli a Wiegand. Když naopak McIntyre v pádu zkrvavil Červenému ústa vysokou hokejkou, rozhodčí nic neviděli. „Jo, tak to zrovna přehlídli. Jinak si myslím, že tu pískají kvalitně. Ale je to úplně jiný trend než v Česku. Tady posuzují absolutně každý zákrok hokejkou a není jednoduché se přizpůsobit lusknutím prstu,“ uvědomuje si hradecký forvard.

„Teď si z toho můžeme vzít to, že v Čechách nebudeme hokejku vůbec používat. Snad budeme hrát míň oslabení a promítne se nám to do lepších výsledků.“

Pro Hradec Králové tak premiérová účast na nejstarším klubovém turnaji světa končí, v pátek letí domů. Ale i přes poslední vysokou porážku nemusí být zklamaný. „Myslím, že jsme tady zanechali dobrý dojem. Jak my na ledě, tak fanoušci na tribunách. Vytvořili skvělou atmosféru,“ připomíná Červený především úvodní duel s Jekatěrinburgem.

Ten Mountfield jako jediný zdolal, ale dobře hrál i proti Luganu. „Prohráli jsme o gól, ale klidně jsme to mohli strhnout na naši stranu. Věřím, že příští rok nás pozvou znovu a odvedeme ještě lepší kus práce než letos,“ dodává mladý útočník.

Drtivá většina hradeckého kádru vůbec netušila, do čeho v Davosu půjde. Spenglerův pohár zaujímá v hokejovém kalendáři specifické místo, pro všechny účastníky bývá velkým zážitkem. A Východočeši nebyli výjimkou.

„Je to skvělé, myslím, že každý by si chtěl takový turnaj zahrát. Plný stadion, párty kolem, usměvaví lidi, hory... Co víc si člověk může přát. Ještě skvělé obsazení týmů. Paráda,“ doplňuje nadšeně Rudolf Červený.

MOUNTFIELD HK – VÝBĚR KANADY 1:5 (0:2, 1:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 40. Bednář (Gregorc, Dej) – 5. Ebbett (Katic, Raymond), 20. Noreau (DiDomenico, Gormley), 34. Gormley (Ebbett, Raymond), 43. Raymond (Flood, Ebbett), 44. Paré (Gormley, Heshka).
Rozhodčí: Wehrli, Wiegand – Kaderli, Obwegeser (všichni Švýcarsko).
Vyloučení: 10:5.
Využití: 1:3.
Diváci: 6012.
Střely na branku: 20:30 (4:12, 10:8, 6:10).
Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:5.
Nejlepší hráči: Jaroslav Bednář – Zachary Fucale.
Mountfield HK:
Kacetl – Čáp, Pláněk, Dietz, Gregorc, Newton, Štajnoch, Ehrhardt, Pavlas – Šimánek, Džerinš, Červený – Dej, Kukumberg, Bednář – Köhler, Dragoun, Jarůšek – Lhoták, Knotek, Monnet.
Výběr Kanady:
Fucale – Gormley, Noreau, Morrisonn, Parlett, Flood, Heshka, Katic, Jeffrey – Micflikier, Pouliot, DiDomenico – Raymond, David McIntyre, Ebbett – Campbell, Sheppard, Paré – Spaling, Emmerton, C. Genoway.

HC DAVOS – AVTOMOBILIST JEKATĚRINBURG 3:1 (2:1, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 6. Ruutu (Shore, Paschoud), 9. Shore (D. Wieser), 44. M. Wieser (Ruutu, Jung) – 18. Golyšev (Tičar).

Další program Spengler Cupu

Pátek 30. prosince – semifinále:
15:00 HK Dinamo Minsk – Výběr Kanady
20:15 HC Lugano – HC Davos

Sobota 31. prosince:
12:00 finále

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz