Dukla je zpátky! Po 12 letech se vrací mezi elitu. Sen Motoru je pryč

Tahle parta vrátila Duklu do extraligy. | Foto: facebook.com/hcdukla

Zvládli to. Hokejisté Jihlavy se po dvanácti letech vrací do nejvyšší soutěže! Rozhodla o tom bitva s Karlovými Vary, ve které Dukla urvala bod. Ten jí stačil k definitivě postupu do Tipsport extraligy. Jihlavští sice dvakrát prohrávali, ale vždy dokázali srovnat a prohráli až v prodloužení. Ve druhé bitvě pardubické Dynamo vyhrálo na ledě Českých Budějovic a má blíž k záchraně. Naopak Motor se po porážce musel vzdát svého postupového snu.

Dukla padla, ale slaví. Po 12 letech je mezi elitou

Lídr barážové tabulky z Jihlavy hostil karlovarskou Energii s jediným cílem. Urvat alespoň bod, který by klubu z Vysočiny zajistil postup do Tipsport extraligy. Na to ale Karlovarští nedbali a začali skvěle. Harant nádhernou přihrávkou vysunul dopředu Zadražila, který si hodil puk do bekhendu a propálil gólmana Svobodu. Domácí si schovali odpověď na start druhé třetiny. Zeman ukázkovou zadovkou hned po 43 sekundách našel Čachotského, který zblízka srovnal.

Západočechy to ale nenalomilo. Naopak. V čase 26:50 Gríger získal odražený kotouč a zblízka jej procpal za záda Svobody. Dukla zareagovala v přesilovce. Seman nabil Říhovi a jihlavský bombarďák peckou bez přípravy vyrovnal na 2:2. Jihlavští za poslední dvě třetiny vystřelili na branku soupeře jen šestkrát. Svoboda musel za tu dobu čelit 33 střeleckým pokusům, ale odolal a Jihlava mohla slavit. Prodloužení, které pro domácí už nic neřešilo, ovládli Západočeši a berou dva body.

Petr Vlk (trenér Jihlavy): „Jsme rádi, že to tak dopadlo. Kluci odvedli výborný výkon s ohledem na to, co už mají v nohou. Jsme maximálně spokojeni. Postupu jsem začal věřit až se sirénou na konci třetí třetiny. Dokud nezahoukala, nic nebylo. Máme před sebou ještě jedno utkání, takže oslavy teď patří více hráčům než trenérům. Poslední zápas chceme odehrát důstojně, nechceme degradovat celou soutěž.“

HC DUKLA JIHLAVA – HC ENERGIE KARLOVY VARY 2:3 po prodloužení (0:1, 2:1, 0:0 – 0:1)

Branky a nahrávky: 21. Čachotský, 39. J. Říha (Seman, Čachotský) – 18. Zadražil (Harant, Baránek), 27. Gríger (Flek, Sičák), 61. Gríger (T. Rachůnek).
Rozhodčí: Hradil, Mrkva – Gebauer, Lederer.
Vyloučení: 1:2.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 15:48.
Diváci: 6 500 (vyprodáno). 
HC Dukla Jihlava: M. Svoboda – J. Říha, Dundáček, Szathmáry, Šidlík, Půža, Kajínek, Kaláb, Dobrovolný – Jiránek, Skořepa, Anděl – Čachotský, Seman, Zeman – Důras, R. Hubáček, Diviš – Čermák, Březina, Jícha.Trenéři: Vlk, Zeman a Ujčík. 
HC Energie Karlovy Vary: Honzík – Sičák, Rohan, Baránek, Harant, Baldajev, Tomáš Dvořák – V. Tomeček, Tuominen, T. Rachůnek – Gorčík, Skuhravý, Vachovec – Flek, Gríger, O. Beránek – Kohout, Zadražil, Dušek. Trenéři: Tlačil a Antonik.

Motor nestačil na Dynamo a mezi elitu se nepodívá

Hokejisté Českých Budějovic se sice v domácích zápasech mohou spolehnout na mohutnou podporu svých fanoušků, výsledkově jim to ale doma nejde. V baráži vyhráli jediný z pěti zápasů. Nelichotivou bilanci potřebovali Jihočeši změnit v bitvě s Pardubicemi. Lépe ale začali hosté a hned v úvodu mohl otevřít skóre Schaus, jenže na Kváču si nepřišel. Ofenzivní bek Dynama byl v další tutovce o chvíli později, ale zmatky před domácí klecí gólem neskončily.

Pardubičtí se dočkali v čase 16:42, kdy nedorozumění v domácí rozehrávce potrestal Tomášek, jenž si vyměnil puk s Bártou a zavěsil pod horní tyčku. Na startu třetí části pak hosté využili přesilovku, kdy Hubáček nezištnou přihrávkou našel úplně volného Špirka a ten bez problémů zametl puk do prázdné branky – 0:2. Motor se zmohl na jediný gól, prohrál v základní hrací době a to znamená jediné. Jeho sen o postupu do nejvyšší soutěž se definitivně rozplynul.

Antonín Stavjaňa (trenér Českých Budějovic): „Měli jsme velmi špatných prvních dvacet minut. Pak jsme trochu pozměnili sestavu a hra se oživila. Bylo hrozně těžké dotahovat ztrátu 0:2. V závěru jsme se sice zvedli a dostali se do několika slibných příležitostí, ale bez produktivity můžeme těžko pomýšlet na lepší výsledek.“

Otakar Janecký (asistent trenéra Pardubic): „Musím pochválit celý tým včetně gólmana. Kluci odevzdali stoprocentní výkon, ale nebylo to jednoduché. České Budějovice totiž šlapaly. Za tři body jsme rádi.“

ČEZ MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE – HC DYNAMO PARDUBICE 1:3 (0:1, 0:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 56. Vlček (Fillman, Nouza) – 17. Tomášek (M. Bárta), 44. Špirko (P. Hubáček, Schaus), 60. Nahodil (Trončinský).
Rozhodčí: Hodek, Šír – Bláha, Špůr.
Vyloučení: 7:4, navíc Heřman (České Budějovice) 10 minut.
Využití: 0:2.
Střely na branku: 26:34.
Diváci: 6 421 (vyprodáno). 
ČEZ Motor České Budějovice: Kváča – Fillman, Novák, Pavlin, Pýcha, Suchánek, Mucha, Žovinec – Chovan, Pajič, Čermák – Nouza, Vlček, Heřman – Hřebejk, Vak, Rob – Šulek, Babka, Dostálek. Trenéři: Stavjaňa a Štrba. 
HC Dynamo Pardubice: M. Růžička – Schaus, Ščotka, Trončinský, Chaloupka, Ovčačík, Čáslava – P. Sýkora, Nahodil, Rolinek – J. Sýkora, Špirko, P. Hubáček – M. Bárta, Tomášek, Beran – Starý, Kaut, Panna. Trenéři: Holaň, Marek a Janecký.

Tabulka baráže o TELH po 11. kole

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Dukla Jihlava 11 3 5 1 2 30:25 20
2. HC Dynamo Pardubice 11 4 1 3 3 32:29 17
3. HC Energie Karlovy Vary 11 3 2 3 3 29:29 16
4. ČEZ Motor České Budějovice 11 3 1 2 5 20:28 13

Závěr baráže o TELH

Neděle 22. dubna – 12. kolo:
16:00 HC Energie Karlovy Vary – ČEZ Motor České Budějovice
16:00 HC Dynamo Pardubice – HC Dukla Jihlava

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz