Dukla jde do baráže se zdí v brance. Po loňsku zadostiučinění, těší Svobodu

Foto: Luboš Vácha

Míra Svoboda, Míra Svoboda! bouřil Horácký zimní stadion po postupu Jihlavy do baráže. Právě na výkonech brankáře bude Dukla v boji o extraligu stavět.

Miroslav Svoboda opanoval statistiky základní části a skvěle si vedl i v play off. Průměrně pochytal 94,55 procent střel, v průměru inkasoval jen 1,56 gólu na zápas a dvakrát udržel nulu.

Podruhé v ten nejlepší možný čas – v rozhodujícím sedmém zápase semifinálové série proti Kladnu.

„Všichni jsme šťastní. Když to řeknu na rovinu – nevíme, kolikrát se nám ještě podaří takový úspěch. Jen mě trochu mrzí, že jsme v základní části prohráli pět zápasů v řadě. Mohli jsme být první a mohlo by to být hezčí. Ale nemůžeme chtít všechno," usmál se dvaadvacetiletý gólman.

„Nevím, jak dlouho jsme tu sérii hráli, jestli deset dní nebo kolik, ale bylo to pro nás strašně těžké," přiznává. „Rozhodovaly maličkosti. Můžeme být rádi, že jsme to takhle zvládli."

„Asi jsme to po celou sezonu chtěli o ten kus víc a vrátilo se nám to. V tomto je, myslím, hokej spravedlivý."

Miroslav Svoboda.

Miroslav Svoboda. | Foto: Luboš Vácha

Šest ze sedmi zápasů skončilo rozdílem jediné branky. „Co k tomu říct – asi jsme to po celou sezonu chtěli o ten kus víc a vrátilo se nám to. V tomto je, myslím, hokej spravedlivý."

Vypjatosti a vyrovnanosti série odpovídala euforie jihlavských hráčů po závěrečné siréně. Svoboda odhodil hokejku jako Dominik Hašek v Naganu, naštěstí netrefil žádného spoluhráče, a ještě dlouho po konci zápasu se hokejisté vicemistra WSM Ligy radovali s fanoušky a fotili se na ledě. 

Hrdina utkání Svoboda si pak užíval skandování chytlavého pokřiku Míra Svoboda, Míra Svoboda!  „Jo, je to dobré. Když to řve celý stadion, opravdu to potěší. V zápase jsem se to ale snažil nevnímat a soustředit se na další zákrok. Nevnímal jsem ani moc čas. Bylo to o jediném gólu. Kdyby Kladno vyrovnalo, bylo by hodně nepříjemné. Když skončil zápas, bylo to samozřejmě nádherné. Všichni jsme si to užili."

„Když řve celý stadion Míra Svoboda, Míra Svoboda, opravdu to potěší."

Na Horácký zimní stadion dorazila v pátek nejvyšší návštěva sezony – 5 911 diváků. „Viděl jsem na Facebooku nějaké stránky, že fanoušci chtějí zaplnit stadion. A to se povedlo, klobouk dolů. Chtěl bych ale vyzdvihnout hlavně čtvrtý zápas na Kladně, kam přijelo strašně moc fanoušků a vytvořili nám domácí prostředí. Že jsme zápas otočili, bylo i díky nim. Právě toto utkání bylo v sérii stěžejní," děkoval.

Postupové ovace si užil také se svým parťákem Jakubem Škarkem – na děkovačce přeskakovali trenéra brankářů Petra Jaroše. „Petr Jaroš je s nároďákem, na dnešek ale dostal omluvenku. Za ten rok, co jsem tady, jsme spolu zažili spoustu srandy. Je to dobrý borec." 

České Budějovice a Jihlava jsou oproti extraligovým klubům v nevýhodě, že za sebou mají těžká utkání play off. Zato Pardubice a Karlovy Vary se na baráž připravují už několik týdnů. 

„Na zimáku se nechci ukázat tak dva dny," přiznal Svoboda. „Chci si odpočinout a pak začít pracovat na baráži."

Svěřenci Petra Vlka ale dostali volno jen v sobotu a od neděle se opět připravují na splnění dalšího cíle.

„Pamatuji si, jak jsme loni hráli o udržení se Šumperkem a jak to bylo těžké. Už bych to nikdy nechtěl zažít."

Zatímco únava hraje ve prospěch soupeřů, psychika zase pomáhá finalistům WSM Ligy. „Pamatuji si, jak jsme loni hráli o udržení se Šumperkem a jak to bylo těžké. Zažil jsem šest zápasů play out a bylo to otřesné. Už bych to nikdy nechtěl zažít," vrátil se k sestupu Draků. „Můžu být rád, že se nám to letos podařilo takhle uhrát. Po loňské sezoně je to pro mě zadostiučinění." 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz