Dresy, puky, prsteny či Haškovy trofeje. 100 let NHL v Síni slávy českého hokeje

Foto: Karel Švec, cslh.cz

14. března 2018, 15:01

hokej.cz

ČSLH připravil ve spolupráci s Hokejovou síní slávy v Torontu výstavu „100 let NHL“, která je veřejnosti přístupná v Síni slávy českého hokeje. Obsahuje téměř 150 memorabilií, z Toronta a řadu dalších exponátů, které speciálně pro ni zapůjčili ze svých sbírek Martin Erat, Michael Frolík, Dominik Hašek, Milan Hnilička, Jiří Hrdina, Jaroslav Pouzar, Martin Ručinský, Roman Turek, Jakub Voráček a další. Každý z klubů NHL je v expozici zastoupen vlastní vitrínou, tabletem s jeho historií a informacemi k jednotlivým exponátům, součástí výstavy je i timeline soutěže nebo stěna se všemi českými hráči, kteří v NHL působili a působí.

Součástmi výstroje a dalšími historickými předměty jsou v expozici zastoupeny legendy NHL jako Gordie Howe, Bobby Hull, Bobby Orr, Stan Mikita nebo Terry Sawchuk. Ve vitrínách však nechybí ani memorabilia – dresy, brusle a další součásti výstroje, jubilejní puky – současných a nedávných hvězd nejuznávanější soutěže světa, jako jsou Martin Broedeur, Sidney Crosby, Ron Francis, Wayne Gretzky, Brett Hull, Jarome Iginla, Paul Kariya, Jarri Kurri, Vincent Lecavalier, Brian Leech, Mario Lemieux, Eric Lindros, Mark Messier, Mike Modano, Alexander Ovečkin, Jeremy Roenick, Joe Sakic, Teemu Selänne či Steve Yzerman.

Starší dějiny NHL připomínají mimo jiné nože Irvina Ace Baileyho (Toronto Maple Leafs, 1934/35), podepsaný puk ze Stanleyova poháru 1936/37, lapačka Gerryho McNeila (Montreal Canadiens, 1950/51) nebo svetry Bobbyho Bauera (Boston Bruins) a Guse Bodnara (Chicago Black Hakws).

„Pro rozšíření Síně slávy jsme si nic lepšího než výstavu ke stoletému jubileu NHL nemohli přát.“

Pořadatelé věnovali velkou pozornost výběru memorabilií, spojených s českými hokejisty působícími v NHL. V expozici jsou dresy, bruslemi a dalšími součástmi výstroje zastoupeni Patrik Eliáš, Martin Erat, Dominik Hašek, Jiří Hudler, Jaromír Jágr, David Krejčí, Filip Kuba, Pavel Kubina, Radek Martínek, Jakub Voráček, Marek Židlický a mnozí další. Slovenský hokej reprezentují Zdeno Chára či Žigmund Pálffy. Přehlédnout nelze ani předměty zapůjčené přímo hokejisty, například sbírku individuálních trofejí Dominika Haška či prsteny vítězů Stanley Cupu, které zapůjčili třeba Jiří Hrdina nebo Jaroslav Pouzar.

„Pro rozšíření Síně slávy jsme si nic lepšího než výstavu ke stoletému jubileu NHL nemohli přát,“ uvedl prezident ČSLH Tomáš Král. „Čeští fanoušci uvidí většinu memorabilií vůbec poprvé, ale i návštěvníci Hokejové síně slávy v Torontu by byli určitě nadšeni předměty, které předtím neznali a které pro výstavu zapůjčili naše hokejisté. Nejen v našem, ale i v evropském měřítku je podobná expozice zcela unikátní.“

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Rozšíření Síně slávy českého hokeje je součástí aktivit, pořádaných v souvislosti se stodesátým výročím vzniku ČSLH. První takovou akcí bylo nedávné setkání olympijských vítězů z Nagana, celý program vyvrcholí v listopadu 2018 při domácím utkání Turnaje Karjala se Švédskem. Plocha Síně slávy se rozrostla téměř na dvojnásobek. V nových prostorách přibyly – vedle výstavy „100 let NHL“ – mimo jiné stánek s virtuálním brankářem, videomappingová hra pro nácvik taktiky, slide board pro nácvik bruslařské techniky, komentátorské studio České televize nebo inovovaný fanshop reprezentace.

Pro veřejnost je výstava „100 let NHL“ přístupná už nyní, denně od 10 do 18 hodin v Síni slávy českého hokeje. Otevřena bude dvanáct měsíců, do jara 2019. Slavnostní otevření výstavy a rozšířené Síně slávy proběhne ve středu 28. března 2018 za účasti zástupců ČSLH, členů Síně slávy českého hokeje a novinářů.

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Foto: Karel Švec, cslh.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz