Doudera před MS do 18 let: nesmíme hrát na sebe, hlavní je týmový úspěch

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Startoval na dvou Memoriálech Ivana Hlinky, v extralize dospělých má na pažbě víc než 40 startů. Teď čeká Lukáše Douderu možná nejdůležitější mise dosavadní kariéry. Obránce Třince odletěl v pondělí do Winnipegu na závěrečný kemp české osmnáctky před šampionátem, který zanedlouho odstartuje v Grand Forks. "Už jsem se nemohl dočkat. Moc jsem se těšil na kluky. Na to, až všechno vypukne," přiznává někdejší hokejista Kladna, jehož bratr Milan je aktuálně členem národního mužstva dospělých.

Doudera se připojil k osmnáctce po velké mistrovské radosti, na finálovém turnaji v Litoměřicích vládli junioři Třince. Zlato vybojovali v posledním duelu se Spartou, šikovný obránce si ovšem společnou radost užil jen částečně. "S klukama jsem oslavoval v kabině, hned po zápase, protože pak jsem musel jet domů do Kladna. Dohráli jsme v pátek večer, v neděli byl už sraz před odletem osmnáctky do zámoří. Ale co vím od kluků z týmu, po příjezdu do Třince byly oslavy opravdu velké," říká.

Skupina je těžká, ale tam si nevyberete. Hlavním cílem je čtvrtfinále

Třinecké mládí bylo v české obdobě Memorial Cupu dominantní. "Zlato nám přinesla skvělá parta. Hráli jsme jako jeden tým, super byli i trenéři a všichni ostatní. Byl to krásný zážitek. Já teď jenom doufám, že mi tenhle úspěch pomůže na šampionátu osmnáctek. Jako povzbuzení byl titul vynikající," libuje si. Junioři zápasili o titul poprvé turnajovým způsobem. "Nebylo to špatné, ale podle mě by se mělo hrát spíš play off. Je to bližší dospělému hokeji. Tady vám jeden zápas nevyjde a už máte stres, play off mi připadá spravedlivější. Na tři vítězství je to asi lepší, než když jste vázaní turnajem," přemítá.

Zatímco kamarádi ze zlatého týmu ještě dokončují oslavy a těší se z úspěchu, pro Douderu sezona nekončí. Před sebou má metu, o níž snil pořádně dlouho. "Celou dobu jsem se těšil, až přijedu za klukama z osmnáctky. Hodně dlouho jsme pracovali, tak doufám, že se nám to na šampionátu vrátí," říká s výhledem k americkému Grand Forks. V posledních dnech měl hodně napilno, ovšem pro mladého hráče žádný problém. "Únava byla cítit, hráli jsme čtyři zápasy ve čtyřech dnech. Ale to je v pohodě. Měl jsem pak dva dny volno, na kempu v Kanadě budu makat úplně normálně. Energie mám dost," ujišťuje.

S jakým přáním se vydával za Atlantik? "Skupina je těžká, ale tam si nevyberete. Snadného soupeře na mistrovství světa nanajdete, my musíme ke všem utkáním přistoupit s maximálním nasazením. Hlavní cíl je pro nás postup do čtvrtfinále. A pak? Proč nepomýšlet na medaili," povídá upřímně. Letošní výběr si vyzkoušel těžké bitvy na řadě přípravných akcí, prověřila hlavně loňská Břeclav. "Memoriál Ivana Hlinky je hodně prestižní turnaj, už jen kvůli tomu, že na něm nastupují hráči, kteří teď mají v klubech play off a nemohou přijet na mistrovství světa. Teď by to mohlo být něco podobného, ale šampionát je pro nás vrcholem sezony, takže to bude úplně nejvíc," připomene.

Brácha mi přál úspěch. Já jemu, aby si řekl o mistrovství světa 

Před českými mladíky stojí nyní mimo jiné nutnost adaptace na jiné rozměry kluziště. "Abychom si zvykli, proběhl před několika dny kemp v Kladně, kde je menší hřiště také. Přes Vánoce jsme hráli turnaj v Torontu. Já to mám rád, hokej je rychlejší, dochází k častějším soubojům. Což je z mého hlediska lepší," hlásí. Svěřenci trenérů Reichla a Augusty zahájili závěrečné soustředění, společně stráví skoro tři týdny. "Kemp je dlouhý, ale to k tomu patří. Jednak si potřebujeme zvyknout na prostředí, jednak máme pár nových kluků. Potrénujeme, uděláme super partu," nepochybuje.

Lukáš Doudera patří v mužstvu k nejzkušenějším, druhým rokem naskakoval v extralize dospělých. "Ale tam se hraje úplně jiný hokej, nedá se to srovnávat. V osmnáctce se hodně bruslí a maká nadoraz, navíc všichni hráči se chtějí předvést a ukázat. Každý jede na sto procent." Čeští dravci hoří touhou uspět. K favoritům patřit nebudou, to by mohla být výhoda. Mají své sny, touží po NHL a jiných výzvách. "Hodně by nám pomohl společný úspěch. Nesmíme hrát na sebe. Pokud se povede výsledek, je pak větší šance na draft. Hrajete víc zápasů, může si vás někdo všimnout. Tohle bylo vidět před dvěma lety, kdy kluci ze staršího ročníku udělali stříbro a docela dost se jich pak prosadilo," zmiňuje partu z Finska 2014.

Lukáš by na úspěšné předchůdce rád navázal. A třeba i na bratra Milana, jenž je aktuálně v reprezentaci dospělých. "O víkendu jsme se oba sešli doma, probírali jsme, co nás čeká. Milan odjížděl na nároďák, v Ústí hrají s Německem. Přál mi hodně štěstí a povídal, ať uděláme úspěch. Já mu naopak povídal, aby zabojoval a řekl si o mistrovství světa v Rusku," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz