Dobyjí sledge hokejisté Evropu? Bříza: Chceme si to užít a pozlobit

Foto: Facebook Czech sled lions

Nejistá sezóna. Název filmu z pera Svěráka a Smoljaka jako by trochu vystihoval i právě končící ročník české sledge hokejové reprezentace. Mezidobí mezi světovými šampionáty nakonec přece jenom bude mít svůj vrchol – mistrovství Evropy ve švédském Östersundu, kam se národní tým přesunul v sobotu. „Můžeme pouze překvapit, potěšit sami sebe a zvednout si sebevědomí pro příští rok,“ říká trenér Jiří Bříza.

Čeští hokejisté loni v Buffalu sestoupili z A skupiny mistrovství světa. Přes to se jim pochopitelně nepřenášelo vůbec dobře, nicméně za rok budou bojovat o návrat zpět. „Bylo pro nás mentálně těžké znovu najít motivaci. Ta je samozřejmě obrovská pro příští sezonu,“ říká Jiří Bříza, který letos neměl vzhledem k rozšířené české lize tolik prostoru na reprezentační kempy. „Program byl velice náročný, ubíral nám volna. Ale tím, že kluci pořád hráli ligu, jsou v zápřahu. Minulý víkend jsme měli poslední soustředění, potrénovali jsme, všechno proběhlo v maximální pohodě,“ hlásí.

A ve stejné pohodě odletěl národní tým i na sever Evropy. První důvod? Šesti účastníkům „o nic nejde“, nemají kam postoupit ani sestoupit. „Jedeme si turnaj v uvozovkách užít. Jindy je na týmy obrovský tlak i v základních skupinách,“ potvzuje Bříza, jehož výběr se bude prát s nálepkou outsidera.

Ze všech účastníků je totiž ve světovém žebříčku nejníž. „Všichni nás teď podvědomě trochu podceňují, protože tam jsme jediní z B skupiny. Četl jsem i nějaké výchozí články na webu IPC,“ přemýšlí Bříza. „Můžeme pouze překvapit, potěšit sami sebe a zvednout si sebevědomí na příští rok,“ pokračuje uvolněným hlasem.

„Máme myšlenky na to, abychom se porvali o některou z medailí.“

Šampionát potrvá od úterý 5. do neděle 10. dubna. Turnaj se hraje formátem každý s každým, kompletní program je tak předem daný. Čeští borci se postupně střetnou s Ruskem, Itálií, Švédskem, Norskem a Německem. Bez ambic ale do Östersundu rozhodně neodjeli! „Máme myšlenky na to, abychom se porvali o některou z medailí. I když dvakrát prohrajete, pořád můžete mít bronz. Na turnaj se těšíme, chceme soupeře pořádně pozlobit. Budeme bojovat v každém zápase a může se stát cokoli,“ ví trenér Bříza.

Vrchním favoritem na zlato budou Rusové, druhý tým paralympiády 2014 v Soči. „Jsou to profesionálové a trénují denně na ledě. Ale i oni mají své dny. Když hráli v Buffalu o bronz, porazili Norsko až na nájezdy. S Rusy se nevyhrává, ale dají se porazit. Otázka je, jestli zrovna my vystihneme ten jeden zápas z deseti,“ přemýšlí český kouč.

„Nás bych řadil na stejnou úroveň jako Itálii a Norsko. Mezi námi se podle mě bude lámat chleba, kdo urve stříbro a bronz.“ Podceňovat ale nechce ani zbývající dva protivníky. „Němci nás poslali do skupiny B, Švédové se jako domácí tým budou chtít vytáhnout. Bude to otevřené,“ tuší Jiří Bříza.

„Máme další dva tři kluky, kteří nás příští rok možná doplní na velkých akcích.“

Reprezentace v probíhajícím ročníku otestovala řadu nováčků, nemůže se totiž vyhnout nutnosti doplnit a přestavit jeden z nejstarších týmů v mezinárodní konkurenci. V Östersundu jí budou dva členové jádra chybět. „Bohužel nám ukončil kariéru David Motyčka, což byl relativně mladý a velice výkonný hráč. Dal se na dráhu jiného sportu, což velice respektujeme. Dalším oslabením je kapitán Zdeněk Šafránek, který s námi nejede ze zdravotních důvodů,“ mrzí českého lodivoda.

Náhradou z řad nových tváří je pardubický Pavel Doležal. „Velice rychle a dobře se začlenil do týmu, je vidět, že na sobě hodně pracuje. S týmem letos trénovali i další nováčci a máme další dva tři kluky, kteří nás příští rok možná doplní na velkých akcích. Teď nás jede torzo dvou pětek a dvou gólmanů,“ upřesňuje.

Pod vedením Jiřího Břízy se český sledge hokejový tým představí na švédské půdě poprvé. Po skvělých zkušenostech z turnaje v Naganu může být trochu namlsaný, co se týče organizace a podmínek. „Ze zkušeností Slovenska, které tam loni hrálo B skupinu mistrovství světa, víme, že i v Östersundu budou na vysoké úrovni. Je to sportovní město, švédská Mekka biatlonu. Myslím, že nás čeká organizačně a sportovně hodně dobrý turnaj,“ uzavírá Bříza.

Nominace českého týmu

Brankáři:
Michal Vápenka (Sparta Praha), Jan Matoušek (Zlín).

Obránci:
Pavel Kubeš, Pavel Doležal (oba Pardubice), Jiří Berger, Miroslav Hrbek (oba Karlovy Vary).

Hráči v poli:
Zdeněk Krupička, Jiří Raul (oba Sparta Praha), Zdeněk Hábl, David Palát (oba Zlín), Michal Geier (Karlovy Vary), Martin Novák (Olomouc).

Realizační tým:

Trenér: Jiří Bříza
Fyzioterapeuti: Michaela Dobešová, Jan Habara
Kustod: Petr Stránský

Program mistrovství Evropy v Östersundu

úterý 5. dubna:
12:00 Itálie – Německo
15:00 Rusko – Česko
18:00 Norsko – Švédsko

středa 6. dubna:
12:00 Itálie – Česko
15:00 Norsko – Německo
18:00 Rusko – Švédsko

čtvrtek 7. dubna:
12:00 Norsko – Itálie
15:00 Rusko – Německo
18:00 Švédsko – Česko

sobota 9. dubna:
12:00 Norsko – Česko
15:00 Německo – Švédsko
18:00 Rusko – Itálie

neděle 10. dubna:
12:00 Německo – Česko
15:00 Itálie – Švédsko
18:00 Rusko – Norsko

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz