Do boje! Kdo reprezentuje Česko na Hlinka Gretzky Cupu?

Foto: Karel Švec, Český hokej

Na blížícím se Hlinka Gretzky Cupu se v českém dresu ukážou synové slavných hráčů nebo vnuk Josefa Augusty.

Připomínáme, že prestižního turnaje v kanadských městech Edmontonu a Red Deeru se účastní hráči ročníku narození 2001 a mladší.

Brankáři

Jan ŠKORPÍK (HC Sparta Praha)
V letech 2016 a 2017 pomohl mladšímu dorostu Sparty k republikovým titulům. V minulé sezoně si vyzkoušel i juniorskou extraligu. 

Nick MALÍK (HC Oceláři Třinec)
Syn bývalého reprezentačního obránce Marka Malíka je jedním ze dvou zástupců ročníku 2002. Předpovídá se mu zajímavá kariéra: už v patnácti chytal za juniory a nadcházející sezonu bude působit ve Frýdku-Místku. Na Hlinka Gretzky Cupu má být týmovou jedničkou.

Nick Malík.

Nick Malík. | Foto: Karel Málek, Juniorský hokej

Obránci

Jan MLČÁK (HC Kometa Brno)
Mlčák má za sebou skvělou sezonu: debutoval v extralize a zahrál si Ligu mistrů. Zajímavé věci ho čekají i v té další – mimo jiné by mohl hrát první ligu za rodný Přerov.

Martin Hugo HAŠ (Tappara Tampere, FIN)
Zřejmě největší hvězda v české obraně: Haš se zúčastnil už dubnového MS "18" a vedl si skvěle. Skauti ho popisují jako schopného všestranného obránce, který je užitečný při bránění i útočení.

David TUREČEK (HC Energie Karlovy Vary)
Na ledě nebývá od toho, aby rozhodoval zápasy přesilovkovými góly. Tureček měří skoro dva metry, takže to proti němu soupeři nemají snadné.

David HOMOLA (HC Oceláři Třinec)
Odchovanec Velkého Meziříčí už byl s reprezentací na mnoha přípravných akcích, teď ho čeká první velký turnaj. Ač je Homolovi stále šestnáct let, minulou sezonu odehrál mezi juniory.

Jakub ŽŮREK (Bílí Tygři Liberec)
Stejně jako Haš a Tureček měří i Žůrek přes 190 centimetrů. V uplynulém ročníku byl s 19 body ve 38 zápasech nejproduktivnějším obráncem staršího dorostu Bílých Tygrů.

Šimon KUBÍČEK
Kubíček by se měl vejít mezi obránce na přesilovky – v dorostenecké extralize i na reprezentační úrovni dosud dával hodně gólů.

Jiří SUHRADA (Aukro Berani Zlín)
Suhrada byl třetím nejlepším střelcem mezi obránci v základní části extraligy staršího dorostu – Zlínu pomohl jedenácti brankami. V reprezentaci zatím na velký gól čeká... Co takhle v Kanadě? 

Daniel POIZL (SKLH Žďár nad Sázavou)
Další důkaz, že je mládežnický hokej ve Žďáře na vzestupu. Poizl si zahrál i za áčko Plamenů – nastoupil do dvanácti zápasů základní části (1+2) a čtyř utkání play off (0+1). 

Martin Hugo Haš si zahrál na dubnovém MS do 18 let.

Martin Hugo Haš si zahrál na dubnovém MS do 18 let. | Foto: iihf.com

Útočníci

Marcel BARINKA
Nevlastní syn brněnského obránce Michala Barinky málem dovedl akademii v Salcburku až k titulu v české extralize staršího dorostu. Sbíral skoro dva body na zápas a hodně produktivní je i v reprezentaci. Následující sezonu by měl podle informací Sportu strávit v Halifaxu (QMJHL).

Jonáš PETEREK (HC Oceláři Třinec)
Peterek jde ve stopách svého otce Jana a má nakročeno k tomu, aby jednou nastupoval (minimálně) v extralize. Ostatně, mezi muži už si zahrál – v šestnácti zápasech za Frýdek-Místek třikrát skóroval a přidal čtyři asistence.

Jaromír PYTLÍK (HC VÍTKOVICE RIDERA)
Na dubnovém MS do 18 let sbíral zkušenosti, teď má být hlavním ofenzivním tahounem týmu. Odehrál úžasnou sezonu za druholigový Žďár nad Sázavou (29 utkání, 18+15) a gól už dal i za Vítkovice (viz video).

Michal TEPLÝ (Bílí Tygři Liberec)
Kromě Haše a Pytlíka si na MS "18" v ruském Čeljabinsku zahrál také Michal Teplý. Havlíčkobrodský odchovanec už nakoukl do Chance ligy, kde zapsal šestnáct startů za Benátky nad Jizerou.

Adam RAŠKA (HC Oceláři Třinec)
I on hrál loni druhou nejvyšší soutěž – Frýdku-Místku pomohl ve dvanácti utkáních (2+1). Ve dvou zápasech se dokonce objevil v extralize. Kromě toho, že je produktivní, také dobře brání a pro soupeře je nepříjemný.

Matěj TOMAN (Prince George Cougars, WHL)
Také Tomanovo jméno už je veřejnosti dobře známé: v minulé sezoně odehrál patnáct duelů za Motor a chvíli dokonce dělal centra Václavu Nedorostovi. Další sezonu by měl strávit v zámořské WHL.

Martin LANG (Kamloops Blazers, WHL)
Do národního týmu dospělých by se jednou mohlo vrátit jméno Lang. Jmenovec olympijského vítěze je mimořádným kanonýrem: v dorostenecké extralize dával víc jak gól na zápas a povedla se mu i generálka proti Švýcarsku. 

Radek MUŽÍK (Luleå HF, ŠVÉ)
Pokud je Lang výjimečným střelcem, jeho loňský parťák z Plzně Radek Mužík je zase skvělým tvůrcem hry. Stejně jako Lang se i Mužík v příští sezoně vydá do zahraničí.

Filip PŘIKRYL (HC Škoda Plzeň)
Přikryl zůstal v Plzni a v příští sezoně by se mohl stát jedním z objevů Tipsport extraligy. Na Memoriálu by měl patřit k lídrům týmu. S Mužíkem a Langem tvoří sehranou a velmi údernou lajnu. 

Erik ČERMÁK (Peterborough Petes, OHL)
V minulé sezoně hrál s Marcelem Barinkou za Salcburk a v přípravě reprezentační osmnáctky s ním nastupoval v jednom útoku. Vedle nich hrál Michal Teplý. A šlo jim to: Teplý dal v dvojzápase se Švýcary tři góly.

Pavel NOVÁK (ČEZ Motor České Budějovice)
Společně s brankářem Malíkem zastupuje ročník 2002. Novák je klenotem českobudějovického hokeje a byl ústřední postavou staršího dorostu v cestě za titulem. Nepřekvapí, pokud se už příští rok usadí v áčku Motoru.

Adam NAJMAN (HC Dukla Jihlava)
Vnuk legendárního kouče Josefa Augusty a bratr extraligového útočníka Ondřeje úspěšně pokračuje v rodinné tradici. Narodil se 7. ledna, takže bude nejstarším hráčem v týmu.

Filip KOFFER (HC Dynamo Pardubice)
Postavou drobnější útočník hrál v generálce proti Švýcarům vedle výše zmíněného Najmana. Koffer rozdělil minulou sezonu mezi pardubický dorost (30 utkání, 17+12) a pardubickou juniorku (13 zápasů, 3+5).

Martin BERÁNEK (ČEZ Motor České Budějovice)
Motor vyhrál extraligu staršího dorostu a odrazilo se to v nominaci na Memoriál: budějovický hokej má na soupisce čtyři zástupce. Beránek už má za sebou i debut v Chance lize.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz