Divoch Summanen zase řádil. Rval se na ulici, případ řeší policie

19. září 2017, 12:50

Václav Jáchim

Raimo Summanen býval vynikajícím útočníkem, mistr světa 1995 okusil před lety také NHL. Po skončení kariéry se dal na trenérskou dráhu, mezi jeho největší úspěchy patří finále Světového poháru 2004 s finskou reprezentací. Ale vedle nesporného umění předváděl také nejrůznější zkraty a incidenty. Ten prozatím poslední nemá s hokejem nic společného, Summanen minulý víkend napadl v Helsinkách muže a tvrdě ho zmlátil.

Podle listu Iltalehti došlo k události ve čtyři hodiny ráno, před nočním klubem Alcatraz ve finské metropoli. Summanen se s postiženým dostal do konfliktu patrně ještě uvnitř podniku, posléze měli ostrou výměnu názorů na chodníku před hlavním vchodem. Jeden ze svědků zaznamenal incident mobilním telefonem, video bylo následně hlavním podnětem k policejnímu vyšetřování.

Na záběrech není jasné, co potyčce předcházelo. Patrné je až to, jak pětapadesátiletý Summanen mlátí soka několika údery do hlavy a horní části těla. Postižený se nebrání, pouze se snaží chránit před pěstmi někdejšího kouče IFK Helsinky, švýcarského Rapperswilu nebo ruského Omsku. Jeden z přihlížejících posléze  Summanena odtrhl, bývalý finský reprezentant místo opustil dřív, než dorazila policie.

Příslušné orgány nejprve věc neřešily, jak ale uvedly stránky is.fi, na základě zveřejněného videa policie začala případ vyšetřovat. Summanen se k incidentu nevyjádřil. Podle finských zákonů hrozí pachatelům podobných fyzických útoků s rizikem újmy na zdraví podmínka, ale také dvouletý nepodmíněný trest.

Summanen je znám jako poněkud excentrický člověk. Navenek příjemný chlapík v hokeji hodně dokázal, ovšem když má blikanec, dokáže vyvádět pěkná alotria. Během ruského angažmá kdysi údajně fyzicky napadl svěřence v Omsku a za hranicí únosnosti jim vyhrožoval. Jeho metody nevoněly některým tamním hvězdám, svého času musel náhle opustit pozici kouče finské reprezentace, ačkoli ji krátce předtím dovedl do finále Světového poháru 2004.

Někdejší hokejista Edmontonu nejde daleko pro ostřejší výraz, po jednom utkání play off KHL mezi Omskem a Dynamem Moskva se chtěl rvát s koučem soupeře Harijsem Vitolinšem, za což posléze dostal disciplinární trest. Zatím poslední "hokejový" incident spáchal Summanen letos v březnu. Během utkání play off druhé finské ligy řval coby trenér týmu Espoo United na kouče soupeře, že je pedofil.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz