Devatenáctka uzavře sezonu na Slovensku. Bez Reichla, ale s krajánky

Foto: hockeycanada.ca

27. března 2017, 12:28

Václav Jáchim

Poslední akci sezony má před sebou reprezentační devatenáctka. Hokejisté, kteří od léta vytvoří základ nového výběru dvacetiletých, se o víkendu pustí do turnaje v Piešťanech, kde změří postupně síly s juniory Salcburku, domácími Slováky, Rusy a na závěr s Finy. "Je to vítaná možnost, jak vidět hráče v náročné konkurenci. Snažili jsme se vybrat ty nejlepší, kteří jsou pro nás aktuálně dostupní," říká hlavní kouč David Bruk.

Úspěšný trenér plzeňské juniorky pracuje s devatenáctkou dlouhodobě. Tohle mužstvo zaznamenalo zajímavé a kvalitní výsledky, teď se chce co nejlepším způsobem rozloučit na Slovensku. "Základ týmu tvoří kluci, kteří s námi byli na předchozích akcích. Nominaci jsme dělali po dohodě s novým trenérem dvacítky Filipem Pešánem, probírali jsme hráče po hráči s výhledem do příští sezony," potvrzuje Bruk.

Národní tým nicméně nebude v kompletním složení. Stále probíhají klubové soutěže doma či v zámoří, takže někteří hokejisté dorazit nemohou. "Pozvánku by si zasloužil Radovan Pavlík, ale s Mountfieldem bude hrát semifinále play off. Kristian Reichel potřebuje dodělat školu, čeká ho maturita. Milan Davídek je zase v kádru karlovarské Energie pro extraligovou baráž," vypočítává někdejší zkušený útočník se zkušenostmi v reprezentaci.

Devatenáctka, jejíž trenérský štáb tvoří také zlínský kouč Robert Svoboda a asistent Jakuba Petra u dvacítky Petr Svoboda, může nasadit vybrané krajánky z kanadských či amerických soutěží. V nominaci jsou obránce Sirota, útočníci Zachar, Najman, Kousal, Michnáč. Všichni loni patřili do kádru osmnáctky, teď dostanou další příležitost. "Zařadili jsme ty hráče, kterým skončily klubové povinnosti. Dubnový termín nám umožňuje tyhle kluky vyzkoušet, podobná možnost je pak vlastně jen v červenci nebo v srpnu, kdy má dvacítka první akci," vysvětluje Bruk.

Kmenovými hráči ročníku 1998 jsou také obránci Libor Hájek, jenž se před několika dny upsal Tampě Bay, a účastník posledního šampionátu dvacetiletých Vojtěch Budík. Ti ovšem dorazit nemohou. "Zájem jsme měli, jenže jsou pod kontrakty v NHL a měli by sezonu dohrát na farmě. Do mužstva jsme mohli vzít jenom ty, na které v uvozovkách dosáhneme," reaguje Bruk.

Vedle hráčů ze Severní Ameriky nastoupí také útočník Tomáš Vildumetz ze švédské Karlskrony, jiní junioři už mají na kontě zkušenosti z domácí nejvyšší soutěže. Tipsport extraligu okusili brankář Klouček, zadáci Hrdinka, Padrnos, útočníci Kurovský, Havránek, Komárek či Karafiát. Kubík zase za Kladno válel WSM Ligu.

Dubnový turnaj pravidelně probíhá v Česku nebo na Slovensku, letos klání hostí Piešťany. Reprezentanty čekají čtyři utkání v pěti dnech, narazí na kvalitní soupeře. "Rusové a Finové jsou vždycky na úrovni, nebezpeční budou i domácí Slováci. Budeme mít jednak možnost podívat se na hráče, jednak je poznáme ve stresových situacích či v únavě, což bývá pro trenéry hodně cenné. Devatenáctka touto akcí uzavře letošní sezonu, je jasné, že uspět chceme co nejlépe," uzavírá David Bruk.

Nominace reprezentace do 19 let na turnaj na Slovensku (2. – 6. dubna 2017, Piešťany):

Brankáři:
Milan Klouček (Pardubice), Dominik Groh (Ml. Boleslav).

Obránci:
František Hrdinka (Ml. Boleslav), Daniel Novák (Chomutov), Jakub Sirota (Cedar Rapids, USHL), Martin Padrnos (Zlín), Michal Furch (Kometa Brno), Radek Jeřábek (Sparta Praha), David Váňa (Jihlava).

Útočníci:
Daniel Kurovský (Vítkovice), Adam Kubík (Kladno), Tomáš Havránek, Robert Havlát (oba Kometa Brno), Marek Zachar (Sherbrooke, QMJHL), Jiří Karafiát (Zlín), Tomáš Vildumetz (Karlskrona, Švédsko), Vojtěch Komárek (Sparta Praha), Albert Michnáč (Guelph, OHL), Ondřej Najman, Pavel Kousal (oba Spokane, WHL), David Čermák, Aleš Heinrich (oba Jihlava).

Náhradníci:
Štěpán Fryšara (Zlín), Tomáš Hanousek (Södertälje, Švédsko), František Uřidil (Ml. Boleslav), Radim Štěpánek (Vítkovice), Tomáš Kynčl (Mountfield HK), Tomáš Pšenička (New Jersey, USA), Tomáš Šmerha (Slavia Praha). 

Realizační tým:

Manažer: Otakar Černý.
Hlavní trenér: David Bruk.
Asistenti: Robert Svoboda a Petr Svoboda. 
Trenér brankářů: Jaroslav Kameš.
Video trenér: Josef Janča.
Lékař: MUDr. Marek Kašpar.
Kustod: Jiří Šrámek.

Program utkání devatenáctky v Piešťanech:

Neděle 2. dubna:
12:30 Česko "19" – Red Bull Salcburk jun.

Pondělí 3. dubna:
17:30 Česko "19" – Slovensko "19"

Úterý 4. dubna:
14:00 Česko "19" – Rusko "19"

Čtvrtek 6. dubna:
14:00 Česko "19" – Finsko "19" 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz