Conklinův recept na úspěch? Trpělivost

10. května 2004, 13:34

Pavel Bárta

Američané často bývají velkou neznámou. Letos jim k bronzovým medailím vydatně pomohl obránce Andy Roach, jehož do šampionátu znali snad jen v německé lize. Nejlepším brankářem turnaje se stal sedmadvacetiletý Ty Conklin. "Je nádherné vyhrát poslední zápas sezony. Přál bych si, abych takový zažil i během sezony s Edmontonem," prohlásil po vítězném souboji o třetí místo proti Slovensku gólman, jemuž s Oilers utekl postup do play off jen těsně.

Conklin je pro našince celkem nepopsanou kapitolou. Zatím se o gólmanovi Edmontonu v Evropě vědělo spíš jen tolik, že pochází z Aljašky a že se v utkání proti Atlantě popral s protějškem Pasim Nurminenem. Za sebou má první úplnou sezonu v NHL. Původně měl zastávat pozici dvojky za Švédem Tommym Salem. Ten se však nejprve zranil a potom zamířil do Colorada.

Přetahovanou o místo jedničky nakonec Conklin vyhrál těsně nad finským gólmanem Jussim Markkanenem. Za sebou má teprve první úplnou sezonu v NHL. Do zámořské soutěže pronikl až v šestadvaceti. Nikdy nebyl draftován, před dvěma lety ho Oilers podepsali jako volného agenta. Podobnou cestu ovšem už před ním urazil třeba Eddie Belfour.

Také brankářská hvězda Chicaga, Dallasu a nyní Toronta se v minulosti nejprve otrkávala v mezinárodním hokeji. Pro Conklina znamenalo mistrovství světa první takovou zkušenost. Americký kouč Peter Laviolette přitom měl k dispozici brankářskou všehochuť. Alex Westlund chytal druhou sezonu v ruské lize a na podzim startoval na Deutschland Cupu. Mike Dunham má za sebou osmou sezonu v NHL. Byl na třech olympiádách a čtyřech šampionátech.

Šanci dostali postupně všichni. Největší díl odpovědnosti nakonec dostal Conklin. Původně měl být dvojkou. Ale přece jen v Edmontonu prožil víc vítězných utkání než ostřílenější Dunham v New York Rangers. Proto taková důvěra. Chytal proti Rusku, zápase klíčovém pro postup Američanů do čtvrtfinále. Přednost dostal i v duelu o postup mezi nejlepší čtyři celky proti českému týmu a pomohl celku USA k vítězství na penalty.

V semifinále se mezi tyče vrátil Dunham, protože se mu povedlo už předchozí střetnutí proti Švédsku ve skupině. V souboji o třetí místo měl znovu přednost Conklin. Během sedmdesáti minut hry pokryl všech 25 slovenských střel. Nikdo na něj nevyzrál ani při samostatných nájezdech. "Kdykoli hrajete velký zápas jako byl tento, vždycky vás to dovede vyburcovat. Neměli jsme v mužstvu žádné velké hvězdy NHL. Ale vytvořili jsme skvělý tým," poznamenal po zápase.

Sám za nejlepšího sportovce původem z Aljašky považuje Scotta Gomeze, útočníka New Jersey Devils. Možná se spolu sejdou ve výběru pro blížící se Světový pohár. Američané vlastně nemají v současné době v NHL zkušeného a kvalitního gólmana, jakým bývali Mike Richter nebo Tom Barrasso.

Největším kandidátem na volné místo byl dosud Robert Esche z Philadelphie. Dost nahlas se hovoří také o Conklinovi. "Na takové věci nemyslím. Zkušenost mě naučila trpělivosti. Umím čekat a snažím se na sobě tvrdě pracovat. Některé věci pak možná přijdou, jiné vůbec. Když je spousta ostatních kluků lepších než vy, musíte se hlavně učit a mít velkou trpělivost."

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz